Täna tähistatakse rahvusvahelist holokaustipäeva mälestustseremooniaga

JUUDI KALMISTU RAHUMÄEL. FOTO PEETER LANGOVITS/ POSTIMEES

Rahvusvahelise holokausti mälestuspäeva puhul korraldab Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Eesti Juudi Kogukonnaga täna kell 14.00 Tallinnas Rahumäe Juudi kalmistul riikliku mälestustseremoonia.

Tseremoonial kõnelevad haridus- ja teadusminister Mailis Reps, Eesti Juudi Kogukonna esinaine Alla Jakobson, diplomaatilise korpuse vanem ja Saksamaa suursaadik Christoph Eichhorn ning Iiraeli suursaadik Dov Segev-Steinberg. Palve peab Eesti pearabi Shmuel Kot.

Tunnustati holokausti õppetundidest mõtisklenud õpilasi

Möödunud teisipäeval tunnustati Vabamus toimunud holokaustiohvrite mäletusürituse raames õpilaste kirjandivõistluse “Holokausti kajastus tänases päevas – mida me oleme sellest õppinud” parimate tööde autoreid ja nende juhendajaid. Kirjandivõistlusel parimateks tunnistati Viktoria Antipova Tallinna Juudi Koolist, Eliis Mätas (juhendaja Kristi Põdra) Väike-Maarja Gümnaasiumist ja Johanna Uuemäe (juhendaja Ruth Maal) Nõo Reaalgümnaasiumist.

Mälestusüritusel kõnelesid Eesti Juudi Kogukonna esinaine Alla Jakobson, Kanada Suursaatkonna nõunik Jude Pecora, Kanada inimõiguste muuseumi esindaja Clint Curle ning Läti endine peaminister Māris Gailis. Kirjandivõistlust ja mälestusüritust korraldas Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Holokausti Mälestamise Rahvusvahelise Ühenduse Eesti delegatsiooni, Eesti Mälu Instituudi ning Vabamuga.

Eestis tähistatakse rahvusvahelist holokausti mälestuspäeva alates 2003. aastast. Varem on riiklikku mälestustseremooniat peetud ka Kloogal, kus 2013. aastal avati Eesti Ajaloomuuseumi väliekspositsioonina memoriaalkompleks.

7 kommentaari
  1. Ei 6 aastat ago
    Reply

    saa pidada õigeks ühe rahvuse eelistamist teiste arvel. Kuhu on jäänud mustlased, slaavlased, eestlased ja ülejäänud?
    Ei poolda sellist erilisust. Kus nüüd Pakosta Liisa oma võrdõiguslikkusega on? Ja Küti Helmen, Mikko Marianne, Pikohvi Heljo, Tšernogorova Jaana, Alendri Joko ja teised võrdõiguslikkuse eest kraaksujad?
    Olgu üks ja ainult üks massimõrvarite ohvrite mälestamispäev, ühtki rahvust pole vaja välja tuua. Olid slaavlased, juudid, sakslased, eestlased jt nii ohvrid kui ka massimõrvarid.

    • Vello 6 aastat ago

      Ehk oled kuulnud sellist ütelust, et ilu peitub vaataja silmades. Nii ongi see päev vähemalt minu jaoks kõigi inimsusevastaste kuritegude ohvrite mälestuspäevaks ja teisi sarnaseid päevi sinna kõrvale pole mul enam vajagi. Seda enam, et sel ajaloolisel päeval, mis on aluseks antud tähtpäevale ei vabastanud paljurahvuselise Punarmee võitlejad Oświęcimis mitte üksnes juute vaid seal oli ka kõigi teiste rahvuste esindajaid kuni sakslaste endini välja ehkki samas ei tohiks maha vaikida ka seda, et kõige enam on selliste genotsiidide käigus läbi ajaloo kannatanud just juudid, sest just neid on läbi aegade hävitatud sellise süstemaatilisuse ja järjekindlusega kui rahvust tervikuna mitte eraldi üksikjuhtumitena vastavalt siis konkreetselt konkreetsetele isikutele süüks pandavale olgu seda siis õigustatult või õigustamata.

  2. tõnn 6 aastat ago
    Reply

    viasat historis näidatakse juba ca nädal aega seda holokausti värki. raske on see juutide elu olnud keskajast , voi juba rooma ajast, nüüd küll olnud. roomlased olla nad mööda maailma laiali ajanud, aga on ju ajalugu täis alistatud rahvaid, aga nad hääbunud voi üle elanud oma saatuse kodumaal, armeenlasi on ka väljaspool kodumaad rohkem, kui kodus. aga ma tahtsin arutleda hoopis niimoodi, et hitleri sonum sakslastele oli, et I MS kaotuses olid süüdi juudid, aga samas nimetab ta juute alamaks rassiks, näidatakse sakslastele kaadreid kaltsakatest ja habemesse kasvanud juutdest. niisugused voisid nad toesti olla kuskil ida-poolas ja leedus, kus neid oli kulade viisi. need juudid ei otsustanud nüüd küll MS saatust. juudid voisid olla muidugi niiditombajad kogu sojas, ei saa ju eitada, et juudid on andnud maailmale väga tarku, nende seas ka ülirikkaid inimesi, ja neid hitler ilmselt kartiski.ega sakslased ilma juutidetagi lollid pole, aga kellele ikkagi sinust targem eriti meeldib, nende seas muidugi ka eestlasele. eile lugesin kusagilt göttingeni ülikooli matamaatika koolkonnast, mis lopetas eksistentsi peale juutide laialijooksmist hitleri eest.nii et mina arvan, et hitler kartis juutide liiga suurt tarkust! öelge palun, palju on maailmameistreid males, kes pole juut?

    • Juutide 6 aastat ago

      osakaal kunstis, teaduses, panganduses, teenistuses ja valitsustes on selgelt üle nende endi osakaalu mingi riigi rahvastikus. Mäletan, et 1971.a rahvaloenduse tulemusi lugedes sattusin ka kõrgharitud täiskasvanute osale rahvuseti. Eestlastel, venelastel, kartvelidel oli see 100 kohta 150 ja pisut üle, kuid juutidel 700…800, seda sõltumata asukohast. Pealegi esitati ka siis piirangid, et juute ei tohtinud ühes õpperühmas olla üle 40% või midagi taolist.
      Kuid miks juute nii vihati? Eks ikka sellepärast, et nad leiutasid kerge viisi teise arvel elamiseks. Laenasid juudilt 1000 rahakest, tagasi pidid maksma 1200 või 1300. Kui raha polnud, olid tema võlaori. Nii nende õpetus levis ning tihe usulisrahvuslik ühtehoidmine tegi neist terviku asukohamaade hajali ahnete vastu. Nii nad võimutsesid just pankades, restoranides, hotellides, maaomanikena, liigkasuvõtjate ja vahendajatena. Kui juut oli sunnitud töötama lihttöölisena, siis ta teistest ei erinenud. Kuid rahavõimule pääsedes oli selge sein juutide ja kohalike vahel. Juudid ju ise midagi ei töödelnud ega tootnud. Ja kui, siis vaid vääriskive ja karusnahku. Sest kuni on opakaid ja eputisi, kes neid ostavad, on ka juutidel rahavõim kindel. Kui palju teate juutidest treialeid, lukkseppi, autojuhte, vedurijuhte, kalureid, torumehi, seppi? Ehk vaid üksikuid, mis jääb suhtarvuna kõvasti alla nende osakaalu elanikkonnas. Lihttööd teeb ainult see juut, kes on oma juutkonnast välja heidetud või on ta ise nii jobu, et ei suuda mõistusega ennast maksma panna. Muide, see lööb välja ka Iisraeli rännanute seas. NSVL-is olid nad ametnikud, kindla palgaga, erivarustusega, Iisraeli pagenutena aga tööta ja rikaste kohalike teenrid.
      Nii et viha nende vastu on nad ise külvanud enda eriliseks ja valituks seadmisega. Isegi kalmistu peab neil eraldi OMA olema, teiste roojastega ühte mulda nad ennast matta ei lase. Mäletan ENSV ajast, et eesti kalmistutel puudus igasugune valve, juudikalmistul Rahumäel aga oli pidev ööpäevane valve.

  3. tõnn 6 aastat ago
    Reply

    EI! muidugi on inimesi halastamatult tapetu koigist rahvustest, aga holokaust oli konkreetselt ühe rahvuse, ilma eranditeta hävitamiseks. ja tegelikult on mul kahju sakslastest, ei tea, kaua neid jääb painama see sooritatu.

  4. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Me kõik mõistame imsusevastased kuriteod hukka ! Kas ikka mõistame kui ülistame Ukraina valitsejaid kes omakorda on tõstnud oma rahvuskangelaseks Stepan Bendera ? Inimese kelle otsesl osavõtul tapeti tuhandeid poolakaid,juute jne.
    Kurb kui kõige kõrgemal tasemel valitseb topeltmoraal !

  5. tõnn 6 aastat ago
    Reply

    vello arutlusega nous. aga selle oswiecimi vabastamisega oli nii, et see laager oli 27. jaanuaril jumala tühi, need nagu dok.kaadrid olid venelaste poolt järellavastatud.ja ega seal lopukuudel vist peale juutide kedagi polnud. kel voimalus, vaadake viasat historys saadet. nimi on vist anhilatsioon voi midagi taolist, mulle uus sona. seal muide korratakse seda poolakate ütlust, et hitler oli siga, aga vähemalt juutidest saime lahti, olin seda enne ka kuulnud. väga huvitav saade, aga see küsimus, miks juute on sajandeid ja igal pool vihatud, jääb ikka vastuseta. voi .ainult kadedusest.?saksa moisnikud olid aastasadu meie üle peremehetsenud, aga juute läksime nendega kampas kalevi-liivale….

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.