Peaminister Ratas: maksuvaba tulu reform tõstis enamiku tulusaajate sissetulekuid

FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Stenbocki maja, 30. jaanuar 2019 – Peaminister Jüri Ratase sõnul on maksuvaba tulu reform valitsuse kõige olulisem ja põhimõttelisem maksupoliitiline otsus, mis praegustel andmetel on ennast õigustanud, sest on tõstnud enamiku tulusaajate sissetulekuid.

Ratase sõnul oli maksuvaba tulu reformi eesmärk vähendada sissetulekute ebavõrdsust, muuta ühiskond solidaarsemaks ning langetada väiksemat ja keskmist tulu teenivate inimeste maksukoormust. Madalama sissetulekuga inimeste maksukoormuse leevendamist toetab suurem osa inimestest, mida kinnitas tema sõnul sügisel maksu- ja tolliameti tellitud avaliku arvamuse uuring.

Valitsuskabinet arutab maksureformi esialgseid tulemusi koos rahandusministeeriumi ning maksu- ja tolliameti esindajatega homme. Rahandusministeeriumi esialgsed arvutused näitavad, et reformiga on kasvanud või samaks jäänud 86 protsendi tulusaajate sissetulek: eelmisel aastal võitis reformist 63 protsenti ning 23 protsendi sissetulek ei muutunud.

Maksu- ja tolliameti täna esitletud andmetel kasutas eelmisel aastal tulu saanud inimestest maksuvaba tulu ettenähtud mahus 415 000 inimest ehk 42 protsenti, ettenähtust vähem kasutas seda 519 000 inimest ehk 52 protsenti, rohkem aga 62 000 inimest ehk 6 protsenti tulusaajatest. Inimesed, kes kasutasid maksuvaba tulu ettenähtust vähem, saavad riigilt tagasi küsida hinnanguliselt 141 miljonit eurot. Rohkem maksuvaba tulu kasutanud inimesed peavad maksu- ja tolliameti andmetel juurde maksma kokku umbes 12 miljonit.

Lõplikud tagasi- ja juurdemakstavad summad selguvad pärast tuludeklaratsioonide esitamist. Deklaratsioone saab esitada 15. veebruarist 1. aprillini.

Maksuvaba tulu reform oli osa valitsusliidu kokkuleppest ja valitsuse tegevusprogrammist.

1 Kommentaar
  1. Jurka 2 aastat ago
    Reply

    ajju muidugi ei mahu mõte, et vajame jupimaksude asemel ühtse määraga tarbimismaksu. Ja rahva rahast kinnimakstavatel kohtadel suurima ja vähima palga suhet kuni 3 korda. No hakkab Jurka ise vähem saama, kuid kui paljudele vaestele saaks ta head teha? Tühistagu need totakad pedede aktsiisid ja pool lätakate armeed voolab Eestisse oma raha uputama. Põtradest rääkimata. Aga ei, vaja on nöökida OMA RAHVAST!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.