Jõgeval toimunud debattidel said Keskerakonna sihid selgemaks

Möödunud nädalal oli Keskerakonna nimekirjas Jõgevamaal ja Tartumaal kandideerijatel kaks korda asja Jõgeva Kultuurikeskusesse. Teisipäeval toimus seal erakondlik kohtumisõhtu, kolmapäeval debatt erinevate erakondade kandideerijate vahel.

Inimene on juba selline, et teda huvitavad sageli mured, mis parajasti kõige lähedasemad. Seda ka haldusreformi osas, mille tulemusena paljud omavalitsused sunniviisil vabatahtlikult leivad ühte kappi panid ja suuremad tervikud moodustasid. Jõgevamaa Tartumaa-kandidaatidest on teema piisavalt tuttav praegusele riigihalduse ministrile Janek Mäggile ja tema eelkäijale Jaan Õunapuule, kes Juhan Partsi ja Andrus Ansipi esimeses valitsuses oli regionaalminister.

„Arvan, et Riigikogu järgmise koosseisu üks olulisemaid ülesandeid on probleemide lahendamine kõikides asukohtades, nende paikade spetsiifikast lähtudes. Jõgeval on üheks probleemiks näiteks madalad kinnisvarahinnad. Kuidas olukorrale lahendust leida, kohe ei teagi. Kas see üldse võimalik on?… Me tahame aga oma nimekirjaga teha ära midagi, mis on omane just Jõgeva- ja Tartumaale,“ ütles selles piirkonnas kandideerivate keskerakondlaste esinumber Janek Mäggi.

Ministri arvamust haldusreformi võimalikest arengutest soovis teada ka edukas kabetaja ja 2018. aasta tulemuste põhjal Jõgevamaa parimaks spordivõistkonnaks tunnistatud Jõgeva Kabeklubi üks eestvedajaid Uno Plakk. „Haldusreformiga  tegeledes arvestada ka seda, et lahendused, mis sobivad Jõgevamaale, ei sobi näiteks Ruhnu saarele. Eks Riigikogusse valitud peavad mõtlema ja otsustama. Tegutsemata jätta aga ei tohi. Midagi on tarvis ette võtta,“ vastas Mäggi.

Kauaaegne Riigikogu liige Marika Tuus-Laul märkis, et Keskerakonna valimisplatvormi esimene teema on tervishoid. „Seni on tervishoid äripõhine ja kasumile orienteeritud. Sellise suunaga pole me õigel teel. Siin tuleb midagi muuta. Pole ju loogiline, et inimene tahab arsti juurde minna, aga pika järjekorra tõttu sinna õigeaegselt ei saa. Haiglad on aga kasumis.“ Tuus-Lauli sõnul on probleemiks ka see, et hooldekodudes pole arstiabi pidevalt kättesaadav. „Arvestades seda, tuleks rohkem mõelda õenduskodude loomisele ja koduõenduse-teenuse väljaarendamisele.“

Ootamatult jäi aga kandideerijate jutt pooleli, sest üllatuskülalisena saabus samuti valimistuuril viibinud Keskerakonna esimees ja peaminister Jüri Ratas. „Keskerakond läheb uude Riigikogusse tegema tööd, et viia vaesuse piirist välja pensionid… Kui pensionist jätkub 16–17 päevaks, siis see pole õige. Teine oluline eesmärk on see, et  Eesti rahvaarv taas tõusule pöörduks. Kodude ostmisel peaks riik olema toeks (tegema esimese sissemakse) noortele peredele korterite soetamisel,“ ütles erakonna ja valitsuse juht.

„Arukate akadeemias“ aru andmas

Eelmisel kesknädalal korraldas silmaringi avardamiseks ja huvitavate kohtumiste organiseerimiseks loodud eakate ühendus „Arukate akadeemia“ Jõgeva kultuurikeskuses debati, kuhu kutsus kõikide Jõgeva- ja Tartumaal kandideerivate valimisnimekirjade esindajad. Akadeemia eestvedaja Mai Treial kutsus debatti juhtima kolm neidu Jõgevamaa gümnaasiumist, soovides noortele huvitavat kogemust anda ja arvates, et nii kulgeb mõttevahetuse vedamine piisavalt huvitavalt ja ühtlasi erapooletult.

Mitmed koosolijad alustasid oma juttu seotusega Jõgevamaast. „Ma sündisin Jõgeva sünnitusmajas,“ ütles sissejuhatuseks reformierakondlasest Jõgeva vallavolikogu esimees Raivo Meitus. Tema erakonnakaaslane, praegune Riigikogu liige ning endine minister Urmas Kruuse märkis, et on korduvalt Kuremaa ujulas ujumas käinud.

Tervise-teemalises debatis teatas Jõgeva vallavanem Aare Olgo Keskerakonnast, et parema tervise huvides tuleks seadusega kehtestada, et hüvitist hakatakse saama kohe esimesest haiguspäevast. „Siis ei hakata haigena tööle tulema ja nakkushaiguste puhul kaasinimesi nakatama. Ühtlasi on põhjus kiiremaks paranemiseks ja tüsistuste vältimiseks.“

Isamaa nimekirjas kandideeriv ajakirjanik ja maakonnalehe „Vooremaa“ peatoimetaja Tiit Lääne (valimiste perioodil ametist taandunud) peab arstiabis probleemiks perearstide puudumist mitmeski paigas. „Nii pole uut perearsti leitud Palamusele ja konkurss pole korda läinud ka Põltsamaal.“ Seoses pikkade järjekordadega arsti juurde pääsemiseks tõi Lääne näite, kus kahekümnendates aastates naine ei jõudnudki oodata ära südameoperatsiooni.

Pensionidebati osas ütles sotsiaaldemokraate esindanud Riigikogu esimees ja kunagine sotsiaalminister Eiki Nestor, et inimesed mõtlevad pensionidele väga hilja. „Noor inimene arutleb sageli põhimõttel: haigeks ma ei jää ja vanaks ka ei ela. Kui aga pensioniaeg kätte jõuab, siis selgub, et polegi mingit raha, millest elada.

Kui aga teine sammas vabatahtlikuks teha nagu soovib Isamaa, siis hakkavad inimesed sinna kogutud raha välja võtma, kui on vaja kulutusi teha. „Teise pensionisambasse maksmisel võetakse esimesest neli protsenti ära,“ oponeeris talle erakonda Isamaa kuuluv Riigikogu maaelukomisjoni esimees Aivar Kokk.

Seevastu Marika Tuus-Laul rõhutas, et väljapääsuks on Keskerakonna valimislubadus erakorralisest pensionitõusust.

Jaan Lukas

3 kommentaari
  1. Kes 6 aastat ago
    Reply

    on see kena sportlik tibi pildil vasakul tarandit mängimas?
    Kuid ka minul on Jõgevamaaga oma side. Kunagi sokutati mu elukoht Mustvee rajoonist Jõgeva rajooni. Rahvalt ei küsinud keegi.
    Korra ostsin Palamusel janu kustutamiseks pudeli sooja õlut. Muidu ma seda solki ei joo aga ilm oli kuratlikult palav ja nõukogude ajal seda joomapoolist eriti polnud. Nii tuli nurgast kastist see viimane õlleke osta. Jube vastik oli, sest kast oli päikese käes. Külmkappe siis polnud vaja, sest saabuv riknev kaup osteti kohe ära.
    Kuid Jõgevamaalt sageli läbi sõites on meeldinud just loodus. Kenad voored ja järved. Mitte ei saa aru, miks seda Vooremaaks ei kutsuta.

  2. to Marika Tuus-Laul´ule 6 aastat ago
    Reply

    Sa pole oma eelmist lubadustki täitnud -ELEKTRIHINNAGA seoses ja samuti, miks ei saa teatud kodanikud olla otselepingus paketi valikuks ja miks osale vahetatakse arvestid elektrihinna sees ja teisetle mitteodavama hinnaga – tuleb barvesti vahetus ise väljamaksta. Ometi Eesti Energia sai enne börsi aega suure rahastuse kogu vabariigis arvestite väljavahetuseks. Nüüd aga maksavad kõik võrdselt võrgutasu ja el.tariife, kuid ebavõrdsus kestab. Pidid sellega tegelema Riigikogus ja siiani tegevus = 0

    • Maarika 6 aastat ago

      ei saa ju midagi teha, kui Jurka on kogu kambaga vastu. Kuid lubada ikka võib.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.