Maksudest ja turumajandusest

Foto: Dmitri Kotjuh/Scanpix

„Virumaa Teatajas“ ilmus küsitlus, millele vastasid Riigikogusse pürgiva 8 partei kohalikud esinumbrid. Mind huvitas kõige rohkem, mida nad arvavad maksudest ja haridusest. Kaheksast kuus kindlalt olid astmelise tulumaksu vastu.

Seega nemad soovivad, et vaesus Eestimaal kestaks igavesti. Nende loosung on, et tublimat, targemat ja töökamat osa ühiskonnast ei tohigi maksudega „karistada“. Seda taaka kandku need, kes teenivad vähem, kes on saamatumad ja vähem ettevõtlikud ning kes teevad selliseid töid, mida „rikkad ja ilusad“ pole nõus tegema.

Vaesus – see on elatusvahendite puudujääk, ja kehvemate käest elatusvahendite äravõtmine maksude näol ongi sisuliselt karistamine. Seega siis: tänapäevased Põrgupõhja-Jürkad hoolitsegu Kaval-Antsude heaolu eest ja ärgu mõelgugi ihaldada niisugust elatustaset, mis olgu kättesaadav hoitud-hellitatud ühiskonnakihile!

Mediaanpalk on Eestis praegu tuhande euro ringis. See tähendab, et astmeline tulumaks suurendaks maksukoormust suhteliselt väikesel osal palgasaajatest. Aga selle jao hääl on kümneid kordi kõvem kui hiiglasuurel Põrgupõhja-Jürkade armeel!

Rikkad ja ilusad arvavad, et

vaestele aitab sellest küll, kui nende maksuvaba miinimum on 500 eurot kuus. Vaesed kandku sõnakuulelikult oma maksukaristust ja ärgu kippugu rikkaid karistama, sest rikkad jäävad rikasteks igas riigis ning nende jaoks polegi Eesti iseseisvus oluline. Aktsiiside suhtes on siiski arusaamisele jõutud, et kütuse- ja elektriaktsiis tekitavad riigile kahju, takistades ettevõtlust. Alkoholiaktsiis peab aga kaduma, sest odav viin peab olema Eestis rahvale sama kättesaadav nagu leib ning joobnud rahvast on ju palju kergem petta kui kainet …

Mis puutub raha väljavoolamisse Eestist Lätti, siis siin kehtivat turumajanduse kuldreegel: raha tuleb teenida seal, kus töö eest rohkem makstakse (näiteks Soomes), kulutada aga seal, kus kõik kaubad odavamad (Lätis). See ongi vaba turumajandus! Pealegi viib rikkam rahvas oma rahad soojadesse lõunamaadesse ja aitab ülal pidada sealset elanikkonda.

Vaesuse põlistamine Eestimaal

ongi andnud tagajärgi, mida enam eitada ei saa. Kuna vaesunud rahvas ei suuda piisaval määral taastoota tööjõudu, tuleb ettevõtluse säilitamiseks leppida massilise sisserändega. Ettevõtluse ärakeelamine aga oleks oma riigi hävitamine, nii et valikuvõimalus puudub. Otsekui „tellimise peale“ on Ukraina praegused juhid asunud oma riiki lammutama ning sealt tuleb odavat tööjõudu nii Eestisse kui ka tervesse Euroopasse.

Ajakirjandusele ja poliitikutele meeldib arutleda, et tulevikus on Eestis imevähe tööjõudu ja hiiglapalju vanureid. Niisugune võhiklikkus on lausa imetlusväärne! Kuidas saab eksisteerida riik, kus pole piisavalt tööjõudu – maksumaksjaid, kes riiki üleval peavad? Turumajandus niisugust „muinasjutulist“ olukorda lihtsalt ei võimalda. Reaalsuseks kujuneks, et tööd teevad ja riiki peavad üleval sisserändajad…

Praegused Riigikogusse pürgijad veel püüavad eesti keelt muukeelsetele jõuga peale suruda, aga nad on lootusetult hiljaks jäänud. Kõrgharidus vist muutub Eestis paratamatult ingliskeelseks (või ka venekeelseks), sest põlisrahva seast enam niipalju tudengeid ei tule, et eestikeelsete kõrgkoolide säilitamine end õigustaks…

Küsitlustele vastanute enamik (6) jättis endast mulje, et õiglast riiki nad ei taha ning maksude toime majandusele ja rahva elatustasemele on nende jaoks ikka päris arusaamatu.

Eevi Geidik, pensionär Rakverest

Lugejale mõtlemiseks: Kui kaheksast kuus vastajat jätsid endast halva mulje, siis kes on need kaks õigemeelset, kelle poolt valimistel hääletada?

3 kommentaari
  1. Eevike 5 aastat ago
    Reply

    vajaks kindlasti ravi. Kuid kuna järjekorrad on pikad, sest arste pole, siis niipea ta seda ei saa.
    Sest inimene peab raskesti haige olema, kui arvab, et töökate röövimine ja röövitu jaotamine laiskadele peab olema riiklik elamisnorm. mind õpetati juba lapsest peale, et varastamine ja röövimine ei tohi olla elukorralduse alus, kõik tuleb endal ise teenida. Kuid inimesi jälgides on küll nii, et 10…20% rahvast on sellised, kes pigem on valmis logelema ja varastama kui ise tööd tegema. Need keskbandet toetavadki. Lisan siia veel 10% lolle ja kompott ongi valmis.

    • sa õnnetu hing 5 aastat ago

      võiks ometi kord aru saada, et ka sina saad ükskord vanaks ja vajad abi, et sinu rahajõed ei voola lõpmatuseni ainult odava tööjõu pealt teenides. Nimetada inimesi, kes täna töötavad palehigis miinimumpalga eest ja teenivad omanikule prisket tulu, on nii väiklane ja vale, et pole isegi sõnu. Te ei maksa isegi mitte tulumaksu oma kasumi pealt. Ka selle peab kinni taguma töötaja, kes saab miinimumist rohkem, sest see 10% töötajaskonnast ei suuda taluda kui peab panustama täna 32 eur rohkem. Kohe on nälg majas või midagi olulist jääb saamata ja tegemata. Sa isegi ei tea seda, et meil on praegu töötus kusagil 5% kandis ja on aegade madalaim ja sa tuled rääkima laiskusest. Kust sa selle 10-20% laisku veel said? Nüüd nägime töökat, usinat ja tarka inimest kellel ainult kaks viga küljes…küüned on sissepoole kasvanud ja mütsi all haigutab tühjus.

    • Just 5 aastat ago

      suur ülem- ja alampalga suhe on meie hädade põhjuseks. 2 aastat oli keskbande möllamas, miks ta ei kehtestanud ülem- ja alampalga suhteks 3? Praegu teenib Kersti 20 korda enam kui tegelik mustatöö tegija, kuigi just viimasest tuntakse meil puudust, võltspresidendi koht on aga tehislik ning liigne. Või võta mõni riigikogulane, miks tema peab teenima mitutuhat eurot kuus, kui ta tegelikult ainult hääletab oma peremehe pastaka järgi ja ainult moepärast möliseb ehk küsib totraid küsimusi. Jälgi kasvõi riigikogu kooslekute üleskirjutisi. Nii et tee vaesuse kaotamiseks on olemas, ainult üksi teie pooldatav seda teed ei mõtlegi käia.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.