Vabariigi aastapäevale pühendatud perepäev

Maarja Vaino

Tallinna Kirjanduskeskuse Tammsaare ja Vilde muuseum kutsuvad pühapäeval, 24. veebruaril kell 11–15 perepäevale “Kirjanikud näitavad (eesti) keelt”.

Toimuvad eesti keelele ja vabariigi aastapäevale pühendatud ekskursioonid ja tegevused lastele. Pilet maksab 1 euro. Avatud on kohvikud ja muuseumipoed.

Eriliseks maiuspalaks Tammsaare muuseumis on kohtumine filmi “Tõde ja õigus” režissööri Tanel Toomiga, Vilde muuseumis – pärimusmuusik Jaak Johansoni tubane kontsert “Jää vabaks, Eesti…meri…põlvini”.

Muuseumid on ka sel korral välja toonud midagi eksklusiivset ja erilist.

“Ühe kirjaniku jaoks on emakeel ja sõnad kõige olulisemad tööriistad; just kirjanikud kasutavad ära keele kõige salapärasemad kihistused ja lennukaimad võimalused. Kirjanikud oskavad kõige paremini näidata keelt,” tõdeb Tallinna Kirjanduskeskuse direktor Maarja Vaino.

Vilde muuseumis saab kuulda kirjaniku ülirikkalikust keelest, milles peaaegu alati on suurepäraselt põimunud nii huumor kui ka torge. Sõna oli Vildele ka vaimurelvaks, millega ta võitles ühiskondlike väärnähtuste ja ebaõigluse vastu. Ja Vilde teravat sõna kardeti väga. Perepäeval räägitakse ka, kust Vilde oma romaanidesse uusi sõnu otsis, miks tuntud keelemees Aavik just tema poole oma uudissõnadega pöördus ja milliseid keeli Vilde valdas.

Tammsaare juures saavad lapsed lahendada salakirja – kasutades kohe päriselt peetud salajase kirjavahetuse koodi! Tutvuda saab “Tões ja õiguses” kasutatud sõnadega, mis tänapäeval noorematele lugejatele võõraks jääma kipuvad, ning kuulda Tammsaare arvamusi eesti keelest. Tanel Toomi ja Maarja Vaino vestluses filmist “Tõde ja õigus” tuleb juttu ka kirjanduskeele ja filmikeele erinevustest.

Eesti kirjanduse kahe suurkuju kunagised kodud on kultuuripärandi tõelised pärlid ja otsekui ajamärgid saja-aastasest riigist. Vilde ja Tammsaare elasid aktiivset ühiskondlikku elu just Eesti Vabariigi riigi loomise algusaegadel. See, et nende viimased kodud on autentsel kujul säilinud, on üks meie riigi hindamatuid varandusi. Nendes ajaloolistes korterites avalduvad tollane kodukultuur, ajavaim ja rahva arengulugu.

Kutsume vabariigi aastapäeval meie keele ja kirjanduse algallikaile, meie kirjanduse suurkujude Tammsaare ja Vilde juurde!

Kairi Tilga, Perepäeva juhtivkuraator

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.