2 versus 17 ehk kas pensione tõstab Keskerakond või Reformierakond?

Jaak Aab

Jaak Aab, Keskerakonna juhatuse liige

Enne valimisi kuuleb tihtipeale juttu, et erakonnad lubavad palju, kuid ära ei tee midagi. See on omavahelise poliitilise võitluse üks kõvemaid relvi ning valijatelgi meeldib rõhutada – „Mis vahet, kelle poolt valida? Kõik on ju samasugused!“ Ega ikka ole küll! Võin Keskerakonna poolt välja tuua, et oleme suutnud väga suure osa murekohti lahendada vaid kahe aastaga. Tervet valitsusperioodi meile tööks antud polnud. Seda kummastavam on peaaegu 20 aastat valitsusvastutust kandnud Reformierakonna püüd tänast peaministrierakonda kritiseerida tegematajätmistes.

Viimati leidis ETV „Valimisstuudios“ Taavi Rõivas, et Keskerakonna erakorraline pensioniplaan polevat siiras, sest ei ole ju kahe aasta jooksul suudetud eakate eluolu parandada.

Vaatamata sellele, et taastasime matusetoetuse ja hambaravitoetuse ning esmakordselt maksti üksielavatele pensionäridele toetust ning ees on ootamas aastate suurim pensionitõus, on ka meie hinnangul teha veel väga palju, et Eesti eakad vaesuspiirist välja tuua. Kumba erakonda eakate heaolu parandamisel usaldada?

Märkimisväärne tõus aastate taga

Viimati tõsteti pensione Eestis erakorraliselt üle 12 aasta tagasi, kui Keskerakonna eestvedamisel viis valitsus ellu Eesti ajaloo suurima pensionitõusu. Keskmine vanaduspension tõusis kahe aastaga (2005–2007) 2460 kroonilt 3763 kroonini ehk 53%. See oli tookord meie erakonna esimene prioriteet. Vaatamata meie tollase valitsuspartneri, Reformierakonna, kõhklustele, tegime selle ära. Kasv sai suuremgi kui koalitsioonilepingusse oli kirjutatud.

Seejärel lubas Andrus Ansip nelja aastaga (2008–2011) pensionid kahekordistada. Kahjuks seda lubadust ei täidetud, ning kahel aastal – 2010 ja 2011 – ei tõusnud pensionid üldse. Pensionid tõusid aastail 2008–2011 kokku vaid 60 eurot. Seega oli Reformierakonna pensionilubadus sama tühi kui Ansipi lubadus viia Eesti 15 aastaga viie rikkama riigi hulka Euroopas.

Kuna vahepealsetel aastatel on pensionikasv olnud väike, oleme jõudnud olukorda, kus Eurostati andmetel elab 46% Eesti pensionäridest vaesusriskis. Selline olukord on lubamatu. Keskerakond tahab erakorraliselt tõsta pensione 100 euro võrra 2020. aastal, mil keskmine vanaduspension tõuseb vähemalt 580 euroni.

Erakorralise pensionitõusuta Eesti eakaid vaesuspiirist välja ei tooks. Iga-aastased indekseerimised juba suuremalt pensionilt aga tõstavad keskmise vanaduspensioni 2023. aastaks 700 euroni. Et keskmine pension jääks maksuvabaks, tõstame kõikide pensionäride maksuvaba tulu 750 euroni. Võib kindel olla, et teeme selle ära!

Reformierakond jätab pensioni taas tagaplaanile

Koalitsiooni moodustamisel saab kahtlemata olema üks olulisemaid tingimusi, et eakate eluolu peab paranema. Mida tugevam on Keskerakonna tulemus valimistel, seda suurem on erakorraline pensionitõus! Ka lähiminevik näitab, et Keskerakond võtab oma varasemaid eesmärke tõsiselt. Lähtuvalt 2015. aasta platvormis sõnastatud eesmärkidest seisame valitsuses madalat ja keskmist palka teenivate inimeste sissetulekute tõusu eest, maksame põllumeestele täies ulatuses välja üleminekutoetusi. Oleme taastanud kohalike omavalitsuste tulubaasi. Tervishoid saab järgnevatel aastatel kokku enam kui 300 miljonit eurot lisaraha. Maakondades on rakendunud tasuta ühistransport. Samuti on kasvanud toimetulekupiir. Tõstsime õpetajate ja lasteaiaõpetajate palka. Päästjad said aegade suurima palgatõusu ning kasvas patrullpolitseinike ja piirivalvurite põhipalk. Tühistasime Taavi Rõivase valitsuse poolt kinnitatud diislikütuse aktsiisi tõusu, mis oleks kehtima hakanud 2018. aastast.

Kõik see on nõudnud ka eelarvest suures mahus rahalisi vahendeid. Enamik on seotud eelmiste valitsuste poolt kuhjuda lastud probleemidega, mis tulid kiiresti lahendada. Meenuvad ju selgesti nii põllumeeste kui ka arstide streigid, mis mõjusid valdavalt vaid kurtidele kõrvadele.

Kahtlemata jõudnuksime täita veel suurema osa oma eesmärkidest, kui oleksime kohe pärast eelmisi Riigikogu valimisi võimule tulnud. Kui nüüdsetel Riigikogu valimistel valijad taas usaldavad Keskerakonda valitsusvastutust kandma, siis tõstame pensione märgatavalt juba tuleval aastal.

Seejuures Reformierakonna valitsemisajalugu näitab, et pensionid jääksid tagaplaanile. Tänagi on prioriteetideks hoopis õllepurgi hind ja jõukamate jaoks maksuvaba tulu tõstmine.

 

14 kommentaari
 1. Kolmas eesti! 2 aastat ago
  Reply

  Kui ma loen KE heietusi pensionite tõstmise teemal siis tekib tunne, et inimesi peetakse rumalaks. KE arvab ,et KESKMISE pensioni tõus 580 euroni viib inimesed vaesusriskist välja? Ja tehes 750 eurot maksuvabaks muudaks see rikkamaks inimese kellel pension 300,400 või 500 eurot? Viimase maksurehformi käigus oli ju näha,,et alla 500 euro saavatel pensionäridel midagi paremaks ei läinud.

  • minu ämm 2 aastat ago

   ei nurise küll millegi üle. Tema pension on pisut alla 500 Tegelikult tulumaksuvaba osa ju suurenes reformikate ajaga võrreldes ja raha jäi rohkem kätte. 2 aasta jooksul tõsteti pensioni oluliselt rohkem reformarid seda tegid. Kes seda märgata ei taha on tegelikult silmakirjalik. Aga neid on meie hulgas ikka ja millegipärast kipuvad nad oma “tõde” just Kesknädalas kuulutamas. Huvitav miks just siin?

  • Minu 2 aastat ago

   pinss on isegi alla 400 ja saan samuti hästi hakkama, üle kipub seda pappi jääma. Kogu põhjus on väikestes kuludes. Ei suitsuta oma liha, ei niisuta oma sisemust, naistest möödun kaugemalt. Söömale kulub 100 kuus, elamisele aastas keskmiselt 150 kuus, jääbki 100 kuus üle. Selle sõidan maha.

  • Mets 2 aastat ago

   Enne mõtle, siis ütle!
   Oravad valitsesid riiki 17 aastat. Kas te tõesti arvate, et seda kõike saab 2 aastaga parandada?

  • Kalluta aga 2 aastat ago

   Venelased okupeerisid meid 50 aastat, aga kahe aastaga suutis Laari juhitud valitsus väga palju ära teha. Seega ei saa aru nutulaulust, et kahe aastaga ei saa Keskerakond midagi ära teha.

   Tegelikkus on muidugi hoopis selles, et Reform sai siiski päris hästi hakkama ja ega siin polegi suurt midagi niiväga parandada. See nutulaul pimedast 17 aasta pikkusest orjaööst on niisama väljamõeldis vabandamaks välja oma opositsioonis istutud aastate kõlavat ja paradiisi lubavat retoorikat – mida aga tegelikkuses polegi võimalik ellu viia.

 2. Rein Mark 2 aastat ago
  Reply

  Eeltoodud faktipõhine materjal näitab veelkord,kes on olnud sõnapidaja ja kes mitte. Seda tragikoomilisemad on Reformi süüdistused Keskerakonna suhtes , kes on hakkanud endise võimuerakonna saasta puhastama et ka enamusel rahvast oleks inimväärne elu. Siiski on osa Reformi valijatest lõpuks aru saanud, et nende usaldust on 17 aasta jooksul kuritarvitatud tühjade lubadustega.Miks seekord saab teistmoodi olema ?

  • ´õiglane riik kõigile! 2 aastat ago

   Täna avalikustas Euroopa Komisjon iga-aastase liikmesriikide majandust puudutava analüüsi. Eesti osas viitab komisjon SUURENEVALE ebavõrdsusele ja vaesusele pensionäride hulgas kuigi Euroopa majandus kasvab seitsmendat aastat järjest. Samuti tuuakse välja,et kõ’ige kehvemas seisus on Eesti võrreldes teiste riikidega sotsiaalvaldkonnas. Ühtlasi on Eesti pensionäride vaesus ühel Euroopa kõrgemal tasemel ja ebavõrdsus erinevate ühiskonnagruppide vahel on suurenenud. Eestis elab üle 65 aastastest inimestest vaesuses 42%. Ja see % on viimastel aastatel suurenenud! Omalt poolt lisan,et otsustage ikka parteide üle nende sõnade mitte tegude järgi`.

 3. to Kolmas Eesti 2 aastat ago
  Reply

  Kui Reformi 17 a. valitsemise aegu oleks pensionäride jaoks tehtud mida lubati, siis ei peaks täna Keskerakonnal olema vajadust tegeleda taolise pensionipärandiga.Usku sisendab valijasse ikkagi see erakond kes on olnud tegija, mitte lubaja.

 4. Jeruusalemma_troll 2 aastat ago
  Reply

  Nende altkäemaksude asemel oleks pidanud tooma arvulised näited, millise osa on kellegi pinss moodustanud erinevate 5-aastakute kaupa eelarvest. Kui praegu kasvab pinss 8,4% ja eelarve 11,6%, siis eelarve jookseb eest ära ehk 3,2% kanditakse kuskile mujale, nt OMADELE. Või täidetakse selle rahaga varemõõnestatud rumaluse auke.
  Seega pole need Aava Jaagu altkäemaksud usaldatavad, et tõesti mingi murre saabuks. Pealegi, kus on keskbande kokkulepe teiste võimalike võltsvalitsuse moodustajatega? Kas siis midagi läheb vähejmaks või hoopis kasvab, ja kelle jaoks ja mille arvel?

 5. tõnn 2 aastat ago
  Reply

  miks sa AAB seda keskn’dalas kirjutad, meie, kes Kn loeme, teame seda isegi. vaata kuidas kallase tutreke vasikasilmadega telekas esineb, et praegune valitsus votab iga kuu pensionarilt lausa 100 e. ara. kus on teie vastulause, teie vastulause on uleuldine oiglane riik

 6. Ele 2 aastat ago
  Reply

  Ega reformierakonna lubadusi ei saagi uskuda, sest nad ei täida neid nagunii. Õnneks nad ei lubagi kuigi palju sest peamiselt koguvad hääli mõjutades inimesi valede ja laimuga, maha tehes nende tööd. Ansip ega ka eriti saamatu Rõivas ei tõstnud kordagi pensione ega abirahasid. Aga ei tea ka ühtegi asja mida nad oleksid õigesti teinud ja vaesus aina kasvas. Neid ei häirinud et paljud lapsed läksid näljastena magama, et pensionäridel ja invaliididel ei jätkunud raha ravimite jaoks, et arstiabi saamise võimalus kohapeal nulliti ära, majanduskasvu polnud jne. Oleks kogu aeg olnud keskerakondlik valitsus siis oleks meie elu hoopis parem.

 7. Nojah 2 aastat ago
  Reply

  Olen alati valinud keskerakonda ja teen seda ka praegu. Kahtlemata on keskerakond parim erakond, kuigi sotsid on mulle ka sümpaatsed. isamaalased on muutunud soliidsemaks, tegutsevad rahulikult ilma laimuta. ju neile mõjus hästi Krossi minek reformierakonda ja oh taevas tule appi kohe sai laimukampaania seal hoo sisse.Reformierakond tegutseb alatult mõjutades inimesi valede ja laimuga. Aga ma olen mõelnud et ehk tõepoolest peaksid reformierakond ja keskerakond valitsuse moodustama, ehk mõjub neile hästi keskerakondlaste ausus ja suur töövõime mis kidlustaks ka vaesemate inimeste elatustaseme tõusu ja ehk jätaks nad siis keskerakondlaste laimamise ja vähemalt ei segaks nende tööd. Aga see on asjatu lootus. Kui peale meie rahva jaoks rasket Laari valitsemisaega sai peaministriks S.Kallas kutsus ta valitsusse keskerakondlased ja E,Savisaar tõstis kohe pensioni 30 protsenti ja elu läks paremaks ka teistes valdkondades. Kaks tarka meest suudavad palju. kuid oraegu jätab S.Kallas ebameeldiva mulje kuna halvustades keskerakonna tegevust räägib kuidas nad paremini teeks. See on nii labane moodus inimeste mõjutamiseks. Keskerakond on selle lühikese aja jooksul palju head juba ära teinud, aga peavoolumeedia ei valgusta seda täites reformierakonna poliitikute tellimusi.Reformierakonna valijad usuvad nende valesid kahjuks. Reformistlik valitsus viis meie elatustaseme viimaste hulka ja ma ei kujuta ette kui nad võimule tulevad mis meist siis saab.

 8. Stakan K. Butõlkin 2 aastat ago
  Reply

  See on uskumatult nahhaalne ja alatu mismoodi Reformierakond valetab, vassib ja laimab oma poliitilisi konkurente. Inimesed näevad seda , saavad aru aga kõigest sellest hoolimata “võidab” RE ka need valimised nagu alati.
  Mil moel on võimalik, et valijate enamuse huve demonstratiivselt eirav ja rahvale lausa näkku sülitav erakond võidab valimised? Sellele saab olla ainult üks selgitus:ebaturvaline ja põhiseadusega vastuolus olev valimissüsteem on manipuleeritav ja võltsitav.
  Ma olen siiralt hämmingus ja pahane, et KE juhtkond eesotsas Jüri Ratasega on sedavõrd osavõtmatu et mitte öelda infantiilne ega ole midagi võtnud ette mittelegitiimse, põhiseadusele mittevastava valimisseaduse muutmise osas -eriti mis puudutab te e-valimisi. Ka korraldatavad eelvalimised ei ole põhiseadusega kooskõlas, samuti tuleks kaotada ära välireklaami piirangud.
  Ma siiralt loodan, et seekordne napp valimiskaotus motiveerib meie erakonna juhte valimissüsteemi osas võtma selgemaid ja jäigemaid seisukohti : põhimõtteliselt peaks olema meie erakonna jaoks välistatud koostöö nende poliitiliste jõududega kes pooldavad põhiseadusevastaseid ja mittelegitiimseid e-valimisi.

  • mnjah 2 aastat ago

   oota ikka e-valimistulemused ära. Ma saan aru küll, miks praegu eriti närvis ollakse, sest e-hääletajate osakaal tõusis veelgi. Mina julgen küll arvata et need 60 tuhat lisandunud e-hääletajat on eelkõige just KE valijad. See kasv tuligi selle arvelt et Ratas kutsus üles e-hääletama ja minu arvates tehti seda õigesti. Kui ollakse sellele vastu, siis jääd ka potensiaalsest valijast ilma, eriti neist kes asuvad väljaspool meie riigipiire. Lisaksin veel omapoolse arusaama, et praegu on siiski võimul tänane valitsus kelle käes on see nn serverinupp ja ID kaardi jamade väljatulek ja likvideerimine andis võib olla rohkemale osale inimestest ka rohkem usaldust. Väidetavalt oli varemgi probleeme ID kaartidega, aga reformikad salgasid need kõik maha, seda lobises kogemata Ligi välja. Nii et ootame tulemused ära, pakun et reformierakonna ülekaal ei ole mäekõrgune nagu seda alati olnud on. Aga selle saame teada juba mõne päeva pärast. Rahu.
   Kui KE-l peaks olema võimalus 4 aastaks uuesti võimule pääseda, siis jah, ma olen nõus et valimistega seonduvalt tuleb palju asju ära muuta. Alustades e-valimiste üüratult pikast perioodist, hääle muutmisvõimalusest, uuringutulemuste avaldamisest valimiste ajal, reklaamide teemal, jne. Need praegused valimised ei ole kindlasti ühetaolised ja igasugune propaganda valimiste ajal peaks olema keelatud. Seda oli õudne vaadata missugust lauspropagandat on tehtud RE-le viimasel nädalal. See on õõvastav.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.