Ratas kohtumisel Islandi peaministriga: koos põhjalaga võiksime olla maailma parim digiühendatud piirkond

Jürgen Randma (Riigikantselei)

Stenbocki maja, 27. veebruar 2019 – Peaminister Jüri Ratas kohtus täna Islandi ametikaaslase Katrín Jakobsdóttiriga, kes on Eestis visiidil koos majandus- ja rahandusministri Bjarni Benediktssoniga. Visiit keskendub Eesti ja Islandi koostööle digivaldkonnas.

„Island ja Eesti on lähedased sõbrad ja partnerid ning jagavad ühist arusaama ka digitaliseerimise ja e-valitsemise alal. Me mõistame hästi, et digilahendused muudavad meie ühiskondi tõhusamaks ja läbipaistvamaks. Seepärast oli mul väga hea meel oma ametikaaslast, Katrín Jakobsdóttirit koos kogu Islandi delegatsiooniga täna siin Eestis vastu võtta ning neil teemadel mõtteid vahetada,“ ütles peaminister Jüri Ratas. „Täna keskendusime peamiselt andmevahetuse ja digitaalse koostöö tihendamise võimalustele. On oluline, et suudaksime oma lähimate naabrite ja sõpradega põhjamaade regioonis panna reaalselt toimima andmete vaba liikumise üle riigipiiride. Koos põhjalaga võiks meist saada maailma kõige paremini digiühendatud piirkond,“ sõnas Ratas.

Islandi peaminister Katrín Jakobsdóttir sõnas, et Island ja Eesti on pikalt nautinud tõelist sõprust, mis on väga väärtuslik. “Teame, et Eesti on olnud e-valitsemise arendamises esirinnas juba palju aastaid, sealhulgas elektroonilise hääletamise, e-residentsuse ja e-saatkondade poolest. Island töötab praegu välja poliitikat investeeringute suurendamiseks innovatsiooni ja teadusesse. Meil on hea meel tutvuda Eesti kogemusega ja kindlasti õpime sellest. Me peame meeles pidama, et digitaliseerimine pole enam poliitiline eesmärk, vaid praktiline reaalsus. Hindan kõrgelt võimalust Eestiga neid küsimusi arutada,” ütles Jakobsdóttir.

Lisaks rääkisid peaministrid Islandi ja Eesti koostööst NATOs ning regionaalsest koostööst Põhjamaade ja Balti riikide vahel. Kaheksa Balti riigi ja Põhjamaade (Eesti, Läti, Leedu, Soome, Norra, Rootsi, Taani ja Islandi) koostööd koordineerib tänavu Island ja järgmisel aastal Eesti.

Islandi peaminister on Eestis visiidil koos IT-arengu eest vastutava majandus- ja rahandusministri Bjarni Benediktssoni ja kõrgetasemelise delegatsiooniga. Delegatsiooni kavas on ka kohtumine ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammistiga, Riigi Infosüsteemide Ameti ja e-Eesti esitluskeskuse külastus.

1 Kommentaar
  1. Meie 5 aastat ago
    Reply

    Islandiga küll võrdvõimelised pole.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.