Juhtkiri: Keskerakond seisab ristteel

Indrek Veiserik

Indrek Veiserik, Kesknädala peatoimetaja

Reformierakonna ja EKRE suur edu valimistel kinnitab, et Keskerakonna sõnum neil valimistel jäi nõrgaks. Keskerakond kaotas 2015. aasta Riigikogu valimistega võrreldes hääli Tallinnas, Tartus, Ida-Virumaal ning Jõgeva- ja Tartumaal. Igal pool mujal saadi neid arvuliselt juurde. Hääli kaotati eelkõige venekeelses valijaskonnast. Jõgeva- ja Tartumaa oli selles osas erand. Seal tõmbas Peeter Ernits hääled Keskerakonnast kaasa EKRE taha. Venekeelseist valijaist jäid aga paljud koju; eriti Ida-Virumaal, kus valimisaktiivsus järsult langes.

26 kohta Riigikogus on siiski tugev tulemus, ja Keskerakonna mõju Eesti poliitikas ei saa kuidagi vähenenuks pidada. Keskerakonnal on endiselt suurepäraseid kogenud tipp-poliitikuid, kes ka seekord tegid hea individuaalse soorituse nagu näiteks Kadri Simson, Jaak Aab, Raimond Kaljulaid, Tarmo Tamm, Yana Toom jne.  Eriti hea meel on noorema põlvkonna esindajate Lauri Laatsi, Marek Jürgensoni, Vladimir Sveti, Vadim Belobrovtsevi, Ester Karuse, Siret Kotka- Repinski valimistulemuse üle.

Platsdarm, kust oma valijate huve kaitsta, on endiselt hea. Kuid tõde on ka see, et Keskerakond seisab praegu ristteel. Keskerakond on tsentristlik partei ja peab selleks ka jääma. Jätkuvalt tuleb leida ühisnimetaja Ida ja Lääne vahel, rahvusluse ja globaalse maailma vahel.

Keskmõte: Usun, et Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioon oleks Eestile praegu kõige hädavajalikum võimukombinatsioon, mis välistaks paduparempoolsusse langemist.

Keskerakondlastel on, võrreldes konkurentidega, jätkuvalt keerukam, vastutusrikkam roll ja koorem kanda. Roll, mis nõuab head ühiskondlikku tunnetust. Erinevalt EKRE-st ei saa Keskerakond ühte kindlat plaati lõputult käiata. Sel ajal kui konkurendid võivad ühiskonda lõhestada, peab Keskerakonnal säilima ühiskonna tasakaalustaja roll. See on Keskerakonna vundament.

Seni, kuni Reformierakonna, Isamaa ja sotside vahel koalitsioonilepingut allkirjastatud pole, toetan ma kindlalt võimalikku Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsiooni. Usun, et see oleks Eestile praegu kõige hädavajalikum võimukombinatsioon, mis välistaks paduparempoolsusse langemist. Kaja Kallas võiks näidata oma vastutustunnet ühiskonna ees ja teha koalitsiooni just Keskerakonnaga.

Tunnustan kindlasti EKRE-t, kes sai valijatelt ligi 100 000 häält. Niivõrd tugeva mandaadiga erakond on igal juhul tõsiseltvõetav. EKRE populaarsus käib ju ühte jalga iseseisvuslaste ja äärmuskonservatiivide populaarsusega mujal Euroopa riikides. Valijate niivõrd suurte toetusnumbritega erakondade halvustamine meil ja mujal on igal juhul kohatu. Demokraatia ja rahva tahe on ju see, mis loevad. Keskerakonnal tasub EKRE-ga senisest enam ühisosa leida.

Keskerakonda ootab nüüd tõenäoliselt ees oluline periood eneseanalüüsiga tegelemiseks ja uute sihtide paikapanemiseks. Ma olen kindel, et erakonna esimehel Jüri Ratasel on piisavalt indu ja siirast tahet praegusel ristteel õiged valikud teha.

11 kommentaari
  1. Rein Mark 5 aastat ago
    Reply

    Oleneb palju peab Keskerakond oma põhimõtetest loobuma liidus Reformiga.Kui palju, siis teeme endale karuteene oma valijate ees.Taolisel juhul on kasulikum aeg maha võtta ja olla mõni aeg passija rollis, sest teistes kombinatsioonides võib tekkida tüli majja.

    • See 5 aastat ago

      risttee näib olevat selline:
      Pöörad vasemale, saad orjaks Kaja bandele;
      Pöörad paremale, jääd võimule koos Mardi ja Seedriga;
      Jääd kohapeale tuiama, ootab sind Эстония99, rohekate, ajuvabade ja elurikkujate saatus.

    • Mardi 5 aastat ago

      ja Heliri saab Jurka oma paati meelitada nii, et pakub neile taas võrdelisest rohkem ministrikohti. Mõlemad on väga võimuahned ja nii saaks neid ka koostöökavas natuke rohkem maha suruda. Tuleb liita arvulised lubadused ja summa jagada 3-ks, saadaksegi kuldne keskmine. Mis puutub mittearvulistesse lubadustesse, siis põhimõttelised tuleb päevakorrast maha võtta (keegi neid ei toeta ega tee ka maha), leebemad aga loosi panna.
      Selline tulemus oleks kõigile palju kasulikum kui orjata Kaja ahnureid.

    • Viimased 5 aastat ago

      teated rindelt räägivad, et Jurka on valmis oma bande Kajale orjaks viima.

  2. Jeruusalemma_troll 5 aastat ago
    Reply

    Väga imelikult kõlab Indreku suust/sulest/näpust sõna PLATSDARM. See nagu viitab järgnevale sõjaksvalmistumisele. Loodame siiski, et Indrek lihtsalt ei tea nende võõrsõnade tähendusi, millega saab eputada.
    Vigane on ka väljend, et tuleb valida Puutini ja Merkli vahel. Sest mõlemad pugemissuunad tähendavad eestlusest lahtiütlemist ja suuremat orjameelsust kellele tahes.
    Pole nõus ka plaadikäiamisega. Kui EKRE käiab rahvusliku säilimise plaati, siis teine plaat ei saa kõne alla tullagi. Küllap peab Indrek silmas hoopis seda, et keskbande peaks vaiksemalt käiama oma sotsialismiehitamisplaati, et pole arukas töökaid inimesi nii avalikult röövida. Selleks on aga vaja tuhka pähe raputada ja seda avalikult Jurka oma bande ninameestega ja ninamuttidega teha ei taha, nagu kaotaks oma niigi kehva näo.
    Millegipärast Indrek ei kirjuta, et koostööks Kaja bandega on vaja Mardi bande avalikust meediast välja tõugata, see tähendab, et edaspidi nad enam TTV-sse minuteid ei saa. Kuid Indrek ei soovi kinga saada, sellepärast ka vaikib.

  3. Pakkuge 5 aastat ago
    Reply

    Mardile välisministri kohta ja konks neelatakse kohe alla. Samuti kaitseministri koht. Rahandus- ja majandusministri koht aga pakkuge isamaareeturitele. Nii lihtne see ongi. Muidu ei saa te midagi!

  4. eks väga paljud keskerakonna valijad 5 aastat ago
    Reply

    hoiavad praegu hinge kinni, et siin ei libastutaks. Laual ei ole täna mitte ühtegi head varianti või kombinatsiooni koalitsiooni moodustamiseks. Mina keskenduks eelkõige sellele, et kui KE ei suuda koalitsioonis oravatega ennast piisavalt kehtestada, siis on suur oht oma valijaid kaotada EKRE-le veelgi. Ja kindlasti see 100 eur külvamine jõukatele, see on teie punane joon. Kõige enam meeldiks mulle see kui koos europarlamendi valimistega toimuks uued erakorralised Riigikoguvalimised ilma e-hääletuseta. Usun et sea ootab suurem enamus eesti rahvast.

  5. Mets 5 aastat ago
    Reply

    Mis te hädaldate! Läbirääkimised ei tähenda sugugi veel kokkuleppele jõudmist. Ja ärme loeme ennast KE juhatusest targemaks.

  6. Stakan K. Butõlkin 5 aastat ago
    Reply

    Jüri peaks mäletama mis sai KE-st pärast viimast “edukat” valitsuskoostööd RE-ga. Mõnitati KE juhti ja kupatati jälle opositsioonipingile. RE-ga EI ole võimalik teha strateegilises plaanis eesti rahvale viljakat koostööd. Siin peab väga kalkuleerima ja kavaldama sest RE eesmärk on võtta partner valuvõttesse ja hapnik kinni kägistada saada 40% erakonnaks ja suruda kõik ülejäänud nii 10-15% peale. Kõige parem rohi oleks selle vältimiseks neile peale 2 aastast luuret virutada kaela piirkonda Tai poksi terminoloogiat kasutades highkick.

  7. nime ei ütle 5 aastat ago
    Reply

    see jurkake mängis juba ammu seda RE -le p…pugemise mängu, igaks juhuks, kui ei võida. ja ega ta ei saanudki võita, kui ta nii selgrootu on. kes nägi teda mihkel raua kolmeraudses k.kallase vastas, pidi aru saama, et KE on valele mehele panustanud.savisaarest said jagu, aga asemele polnud kedagi panna. olen algusest peale KE pooldaja ja valija olnud, aga nüüd kardan, et KE luigelaul pole kaugel. kahju!

  8. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    Selle kaelamurdva poliitilise ristsõna lahendamine käib Jüril väga selgelt üle jõu. Tuleb minna palverännakule Hundisilmale, sest just seal küpsevad kõige kõvemad tarkuseterad. Dopingudoktor Edgar aitab alati, ka kõige lootusetumas olukorras leiab geenius ikka rohtu, mis avitab.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.