Keskerakond ei nõustu Reformierakonna ühiskondlikku ebavõrdsust suurendava ettepanekuga

Jüri Ratas

Täna kogunenud Keskerakonna juhatus ei nõustunud Reformierakonna ettepanekuga alustada ametlikke koalitsioonikõnelusi, kuna nende poolt juba enne läbirääkimisi maha pandud punased jooned ei võimalda erakonnal oma valijate eest seista.

Keskerakonna juhatus arutas üle kolme tunni, kas alustada ametlikke koalitsiooniläbirääkimisi Reformierakonnaga. Erakonna esimees Jüri Ratas sõnas, et nii juhatuse liikmed kui ka parlamenti valitud saadikud väljendasid rohkelt arvamusi, kuidas edasi liikuda ning mis tingimustel seda teha ei saa. „Arutelud olid väga tõsised. Kõik parlamenti valitud erakonnad soovivad kahtlemata parimal viisil neile usaldatud mandaati ellu viia. Seda saab teha eelkõige koalitsioonis, kuid nädala jooksul toimunud mõttevahetused Reformierakonna juhtidega ja mitmete nende liikmete väljaütlemised on andnud väga halva signaali. Reformierakonna poolt meile esitatud tingimustel pole võimalik jõukamate toetamise kõrval teha ära erakorralist pensionitõusu, seista Eestimaa tervikliku arengu eest ega tõsta õpetajate palka ja peretoetusi,“ tõi Ratas välja. Keskerakond ei lähe valitsusse, kui me ei saa seista erakonnale ja meie valijatele oluliste põhimõtete eest.

Reformierakonna esindajad on korduvalt rõhutanud, et nende jaoks on punaseks jooneks erakonna lubadus laiendada 500-eurone maksuvabastus ka kõrget palka teenivale osale ühiskonnast. Ratase sõnul võtaks see maksumuudatus riigieelarvest ligi 250 miljonit eurot aastas ning annaks kuus 100 lisaeurot 2100 ja enam teenivatele inimestele. „Küll aga ei tõsta see väga kulukas otsus madalat ja mediaanpalka teenivate inimeste sissetulekuid ega toeta vaesuspiiril elavaid eakaid, kelle seas on suhteline vaesus aastate jooksul kahetsusväärselt kasvanud. Reformierakonna taotletud maksumuudatus tõstaks ainult ca neljandiku tulusaajate sissetulekuid, kuid ei tooks mingit võitu kolmele neljandikule,“ tõdes Ratas.

Keskerakonna esimees rõhutas, et loodab Eestile parimat ja laiapõhjalist valitsust, mis seisab valijate tahte ning terve meie riigi ja rahva huvide eest. „Soovin Riigikogu valimised võitnud Reformierakonnale jõudu valitsuse moodustamisel. Keskerakond jäi nendel valimistel teiseks, kuid see ei tähenda, et peaksime taganema oma maailmavaatest ja seisukohtadest. Seisame ka edaspidi iga Eestimaa inimese eest, sõltumata tema soost, vanusest ja sissetulekust, rahvusest või elukohast,“ kinnitas Ratas.

15 kommentaari
  1. Kajal 5 aastat ago
    Reply

    on nüüd püksid täis! Jürgen juba utsitas, et tuleme kohe kokku ja teeme uue pakkumise. Ei saa veel 4 aastat kõrvalt vaadata, kuidas teised sotsialismi ehitavad ja nende endi rahakanalid omale suunavad.

  2. Vello 5 aastat ago
    Reply

    Vägisi hakkab tunduma, et need valitsusläbirääkimised saavad Reformierakonna jaoks olema kui mitte kõigi aegade raskeimad, siis kindlasti keeruliseimad, kui sotsid koos isamaalastega neile nüüd muidugi kohe lausa poriste käppadega sülle ei roni ja kõrvu rõõmust peast ei laku!

    • Mets 5 aastat ago

      Ja mis selles siis halba on kui ta seda meelde tuletab?

  3. nime ei ütle 5 aastat ago
    Reply

    ütlen kohe ette, et olen Ke pooldaja. aga praegult pole ma küll ratase loogikast arusaaja. eilsest õhtust kuuleb iga 5 min. takka ratase targutust, et meie taga on 130 000 valijat. aga kaja kallase taga on , polegi meeles, mitutteist tuhat rohkem hääli. valimised tuli ära võita, aga ei osatud. just nimelt, et ei osatud.

    • Need 5 aastat ago

      valijad ei loe, sest valitavad pole põhiseaduse järgi oma valinute ees vastutavad.

    • Stakan K. Butõlkin 5 aastat ago

      Mina olek KE liige ja loomulikult kiidan heaks J.Ratase sirgeselgsuse ja selle, etta ütles otse üsna viisakalt välja , et ärgu Oravad ülbitsegu oma n.ö. mandaadiga. Mis puudutab praegust maksusüsteemi siis selle loojad KE. Isamaa ja Sotsid said kokku ca 240 000 häält. Selle maksusüsteemi kõige suurem kriitik RE sai ca160 000 häält. Ma arvan, et üksikisiku maksusüsteemil pole põhimõtteliselt viga midagi. Seda võiks kohendada -nihutades vähendamise “küüru” edasi või asendada klassikalise astmelisega, kaotades selle küüru ja lisades nt üle 3500 eurostele tuludele nt 26% määra . Kõik arenenud riigid kasutavad progresseeruvat astmelist üksiskisiku tulumaksu selleks, et vähendada tuluerinevusi ühiskonnas. Elanikkonna suur varanduslik kihistumine on kõigi ühiskondade suurimaid probleeme mis teeb inimesed õnnetuks. Inimestel meeldib elada egalitaarses ühiskonnas e. võrdsusele orianteeritu ühiskonnas. Egalitaarne ühiskond eksisteeris alates paleoliitikumist algusega 2,6 miljonit aastat tagasi ja lõppes umbes noorema kiviaja algusega. Seega on 99,77% inimühiskondadest olnud just egalitaarsed. Kui Kolumbus avastas Ameerika, kirjutas ta oma päevikutes imelikust nähtusest, et Uue Maa asukad ei tundnud omandit ja jagasid kõike kõigiga.
      Selle peale tasuks mõelda ka tänapäeval.

  4. nime ei ütle 5 aastat ago
    Reply

    vellol õigus, küll need reformarid sotsid, tõelised kameeleonid ja isamaa punti saavad

  5. Maali Maalt 5 aastat ago
    Reply

    Tuleb nii kaua reffidega krillida, kuni uued valimised ilma e häältega välja kuulutatakse. Väga raske on töötada koos selliste varaste ja petistega. Kaja on täpselt oma isa tütar.

  6. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    Liiga vara keeras Jüri vanale heale Edgarile selja. Nüüd peab ta kurja vaeva nägema nende reformipättidega. Edgar oleks teinud meeletu valimistulemuse, Virumaal ja Lasnamäel, ja siis oleks ta Kallaste perebändi juba oma pilli järgi tantsima pannud. Aga see rong on läinud, see lumi on sulanud.

    • vaakuja 5 aastat ago

      simmi m., sinu ja etkari rong on õnneks ammu läinud ja teie kusi enam lund ei sulata – see on tõesem kui burešini olematu edu Virumaal ja Lasnamäel.

  7. mina arvan 5 aastat ago
    Reply

    et praeguses situatsioonis on ainus väljapääs e-vabad erakorralised valimised(KE peab siin ka seisukoha võtma, sest vaatamata üleskutsele, neid hääli teile siiski ei jagunud). Selleks pole rohkem vaja kui sotsidelt viisakat korvi andmist oravatele ja ongi kõik. Veel tahan ma juhtida tähelepanu sellele, et Isamaa mängib topeltmängu ja sotsid ei tohiks seda tähelepanuta jätta. Keskerakonnale esimese ettepaneku tegemine olukorras kus tõmmati jämedalt punased jooned ette, ei olnud midagi muud kui Isamaale parema positsiooni loomine koalitsioonikõnelusteks. Need kaks tunnevad teineteist läbi ja lõhki ja neid seob pikajaline valitsemiskogemus, mis on kasulik olnud mõlemale osapoolele. Isamaa on saanud piisavalt palju oma jopesid sokutada kõikvõimalikele kohtadele. Tsahkna kurjam rikkus vahepeal asja ära, aga nüüdseks on ka see probleem lahendatud ja kõik võib jätkuda täispööretel. Usute või mitte, aga sotsid polegi hetkel kõige haavatum loom, vaid nende käes on tegelikult lausa olukorra lahendamise võti. Jälgige poliitikas toimuvat teraselt, see annab nii palju infot. Vaadake kuidas Seeder hakkas kohe meedias hädaldama kui neile esimest kutset ei tulnud ja millega ta ähvardama hakkas. Kõik me teame et alternatiivkoalitsiooni ei sünni, mitte üks kolmest ei säilitaks oma nägu ja täna kuulutas Helme veelkord, et nende eesmärk on üksi valitseda. Reform ja Isamaa mängisid räpast mängu, mida keskerakond kahjuks ei märganud. Kas tõesti arvate et Seeder on nõus minema EKRE majanduspaketti ellu viima ja leppima eurovastasusega? Naerukoht. Ja Ligi süüdistas Ringvaates ainult Ratast, aga mitte Seederit, selle eest kui pahandati paralleelläbirääkimiste teemal. Kui sotsid nõustuvad, siis ootab meid eest maksude tõus, veelgi suurem lõhestumine ja väljarände suurenemine ja see võibki lõpuks kindlustada EKRE ainuvõimu, sest nemad juba oskavad rahvast üles kütta.
    No miks Seeder kükitas Riigikogus ja mitte valitsuses, miks Seeder korraldas pidevalt selle valitsuse mainele kahjustavaid olukordi(leppe avamine, ministrite vahetus, rändepakt, jne) Täna on vaid lahtine, kas oravatega salatehing sõlmiti lõunalauas või suitsunurgas. Kahjuks on meil terendamas pikk ja raske periood ja mida kauem oravad saavad oma võimu tsementeerida, seda vähem eestlasi siia riiki jääb. Me hävime, vaikselt aga kindlalt. KE-l on mille üle analüüsida ja mõelda ka sellele mis jäi valitsemise ajal tegemata, et selline teie vastane lauspropaganda sai aset leida ka ERR-is.

  8. Maali Maalt 5 aastat ago
    Reply

    Nii kui ühe kommi jõudsin ära kirjutada nii mu sõber jõudis taas minu nime all Savisaart meelde tuletada. Vahepeal ta oligi lausa varjusurmas.

  9. Vaagija 5 aastat ago
    Reply

    Härra Jüri käitub õigesti… kunagi, kui kaalusin, et millist erakonda toetada, langetasin otsuse just Rahvarinde, kui Keskerakonna eelkäija poolt, ja seda mitte ainult isikuid silmas pidades, vaid eelkõige erakonna maailmavaatelisust arvestades… ja seda Keskerakond on – niikaua, kui Keskerakond seisab kogu rahva heaolu, käekäigu ja jätkusuutlikkuse eest, niikaua toetan ikka Keskerakonda. Edu vasaktsentrismi, tsentrismi või paremtsentrismi edendavale Keskerakonnale!

    • Seltsimees 5 aastat ago

      Vaagija hääletab ikka Staalini poolt.

  10. kv 5 aastat ago
    Reply

    Postimehes on praegu gallup uue koalitsiooni suhtes. Võimalus hääletada.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.