Demokraatlike väärtuste nurka surumise aeg

Ahto Lobjakas. Foto: Madis Sinivee/Scanpix

Kui jälgida paari viimase nädala Eesti ajalehti ja kogu meediat, siis tundub, et usk Eestisse kui demokraatlikku riiki hakkab kaduma. Või õieti tahetakse demokraatlikud väärtused nurka suruda.

Koalitsioonikõnelused (veel mitte koalitsioonileppe läbirääkimised) on sattunud enamikus meediavahendeis erakordselt raevuka ja põhjendamatu rünnaku alla. Keskerakond, EKRE ja Isamaa esindavad valdava enamiku Eesti valijate toetust ja poolehoidu. Kui seda vaidlustatakse, siis on tegemist katsega valimistulemusi või läbirääkijaid kukutada. Seda veel enne mingi lõpptulemuse sündimist. Isegi Vabariigi President on asunud valimistulemusi seadma kahtluse alla, kinnitades, et tema pakub IGAL JUHUL valitsuse moodustamise Kaja Kallasele. Rääkimata Kaja Kallasest, kes lubab hakata saadikuid üles ostma. Huvitav, mis summa eest? Kas poleks siiski õigem oodata, mis tulemusele käimasolevad läbirääkimised viivad!? Seda enam, et Reformierakond ise põletas sillad mingi muu koalitsiooni loomiseks.

Vaatame siis, mida meie suurimad päevalehed ja muu meedia arvavad. Eriti räige pealkirjaga sai hakkama suur eurofiil ja demokraat Ahto Lobjakas, kes riputas EKRE-le Postimehes (PM 18.03) külge „metsalise märgi“. 17. märtsil ERR-i kanali R2 saates „Olukorrast riigis“ ütles ta otsesõnu, et „Ratas teeb rottidega laeva“. Tema saatekaaslane, „Lääne Elu“ toimetaja Andrus Karnau oli tummaks löödud. Milleks muuks kui kontrrevolutsiooniks võiks seda nimetada!?

Üsna palju segadust on tekitanud ka mõned sotsid. Näiteks Rein Raud, kes kinnitab, et „Põhimõtete eest tuleb seista“ (PM 21.03). Paraku ei saa ta aru, et tema põhimõtted ei pruugi olla ainuõiged. Demokraatia eeldab, et põhimõtteid mõõdetakse eelkõige valimistel, mitte ajalehtede veergudel. EKRE sai ju demokraatlikel valimistel ligi 100 000 häält ning viimased küsitlused osutavad, et üksnes selle erakonna toetus kasvab, Millega seda seletada? Ehk just vastureaktsioonina udujutule nimega „Kõigi Eesti“ – EPL 21.03: „Kõigi Eesti seisab väärtuste eest“ (Kas suvaliste väärtuste eest? Kas Eesti on nüüd ka kõigi maailma elanike Eesti!? Milleks siis omariiklus ja põhiseadus?). Või Ken Saani dokumentaaldraamale, mille materjali käis ta eelmisel nädalal agaralt kogumas Stenbocki maja juures meelt avaldavate inimeste plakatitelt!? (Ken Saani uus šokidokumentaal EKRE valitsusest: Demokraatia on ohus! Geenius.ee/ Diktor Film eetris 26. märtsil kell 19:30) Või üleöö valminud kuuldemängust „Peaministri punane joon“ Vikerraadios ja Klassikaraadios, millega elustati hetkeks skandaalne teater NO99!? Huvitav, kes investeeris?

Veel pealkirju „sõltumatust meediast“: „Keskerakonnast hakkab saama nähtus, mis üksnes simuleerib partei olemist“ (EPL 18.03); „Kes muutis Eesti inimesed poliitikahulludeks“ (EPL 20.03.); „Tulge tänavale“ (EPL 20.03.); „Kaljulaid nägi, et Jüri Ratas ületas oma pöörijoone“ (EPL 22.03) jne. jne.

Rääkimata ETV „Esimese stuudio“ rünnakrühma tehtud intervjuudest Keskerakonna, EKRE ja Isamaa juhtidega. Tundub, et kogu see kampaania on kuidagi väga hästi koordineeritud ja ka finantseeritud. Kelle jaoks Eesti demokraatlikud protsessid on muutunud ärritavaks? Lisaks opositsiooni jäävaile jõududele ilmselt ka „huvigruppidele“ nii Idas kui ka Läänes? Me ei tea, millega see protsess lõpeb.

Alati võivad sekkuda ka reaalsed jõustruktuurid, kuid see poleks enam demokraatia kõikumalöömine, vaid selle lõpp.

Kn

13 kommentaari
 1. Seltsimees 2 aastat ago
  Reply

  Kn eksib kohe mõistete kasutamises. Meil pole demokraatlikke väärtusi, sest meil ei kuulu võim rahvale! Meil kuulub võim kurjategijate bandedele, jälgi või järgmise võltsvalitsuse kokkuklopsimist. Ei maksa seda demokraatiat muuta sõnakõlksuks ja sokutada kuhu piss pähe lööb.
  Vale on ka väide nagu paneks Kersti võltsvalimsie tulemused kahtluse alla. Kindlasti mitte, sest ta ise on võltspresident, sest tema on lossi sokutanud võltsriigikogu. Kuid Kersti jaoks oli tähtis nn tinglik lahingu, mitte sõja võitja. Muidugi võib ta ka ise nüüd aru saada, et politikaanile omaselt ka kolistas ämbrit, kuid eputamine nõuab oma osa. Kukub ju sitasti välja, kui Kajake teeb ettepaneku ainult Ženkale ja loodab siis toetust keskbande reeturitelt. 44-le kohale on vaja ju vaid 7 häält juurde ja eestlusevihkajate valitsus ongi pukis. 7 reeturit on keskbande aga ise oma ihus kasvatanud. Loomulikult tuleb neile ka hüvesid pakkuda, kasvõi liiduväliselt mõnd ministrikohta, nt kremli-Raimondole ja teistele temasugustele. 26-st moodustab 7 ju ainult 27% ning neid saab ära osta kumbki pool. Sokutad Kimmi harimatusministriks ja russki jazõk õitseb reeturite sõnnikul nagu Elsa Gretškina ajal.
  Nii et taolised sahkerdused on kõigile teada ning Kersti toetus polegi sisuliselt nii umbluu nagu võiks arvata. Samuti on müüdavad-ostetavad ka isamaareeturid, neile pole oluline millises voodis nad võimu nimel litsi löövad.
  Kuid muu hinnanguga Luige Hansu ja Linnamäe Marguse neegrite sopaloopimisele pean nõustuma. Näiteks on Luige Hans raevus, et tema ei saa Eestis sundida valitsust kokku panna nagu mitmed nimekad ärikad mujal maailmas. Nii elab Hans läbi oma alaväärsustunnet.
  Seltsimees Lobajakast pole mõtet rääkida, see eestlusevihkaja võib raevust eestluse eest seisjatega teha mida tahes, ta vaid tunnetab oma jõuetust midagi ära teha, muidu oleks ta timukas nr 1, ning ilma mingi maskita.
  Mitte ainult Raua Rein, vaid ka tema vend Mihkel ja Kiviräha Andres võivad ju muidu oma asja hästi teha, kuid kui nad poevad poliitikasse, siis on nende üllitised alla keskmise sopalood.
  Trallade ja kuuskede kohta ei oska ma erilist öelda, sest ma neid saateid ei vaata, kellaaeg ei klapi ja mujal on huvitavamat. Olen rohkem lugeja tüüp, siis on aja kasutegur märgatavalt suurem.
  Mida aga sm Kn pole maininud (vist ettevaatusest), on tõik, et selline aastatepikkune viha Eesti vastu pole juhuslik. Selle isakesed-emakesed on ometi teada – Marju, Tunne, Andrus, Siim, edasi loetlege juba ise.

 2. Ott 2 aastat ago
  Reply

  Demokraatlikud väärtused on juba ammu nurka surutud. Peavoolumeedia ajakirjanikud valetavad ja vassivad, aitavad reformierakondlastel Eestimaa parimaid inimesi laimata et neid teelt võimule kõrvaldada. Tore demokraatia küll kus on lubatud igasugused alatused. Inimeste elu ja tervis ei maksa midagi. Ja need alatused on lubatud vaid reformierakondlastele. Sõnavabadus on üks demokraatia ilminguid kuid tagakiusamine, laim, alandamine, solvamine, vihavaenu õhutamine selle alla ei kuulu ja ometi just seda teevad reformierakondlased. Töötulemusi neil ju pole sest vaesus aina kasvas. Aga keegi ei julge tagakiusatuid kaitsta sest siis langeb ise löögi alla. Nidagi on väga valesti meie riigis.

 3. Jah 2 aastat ago
  Reply

  Õigluse ja demokraatia on pahupidi pööranud Reformierakond. Väga palju näiteid võiks tuua selle kohta aga kindel on see et kui seda erakonda poleks oleks meie elu hoopis parem, demokraatlikum, õiglasem ja inimeste elatustase kõrgem. Nad ei hooli vaesemate inimeste toimetulekust. Nende valitsemise ajal vaesus aina kasvas. Järjest on nad esitanud valesüüdistusi Eestimaa parimate inimeste suhtes ja peavoolumeedia on toetanud neid kõigis nende pahategudes. Reformierakondlased võivad teha mida tahavad ja karistusi ei järgne. See kõik on demokraatiaavaldustest väga kaugel.

  • Üks 2 aastat ago

   massilämmatamise põhjus on vahendite koondumisel kitsa kliki võimu alla. Kui meie lehed ja telekanalid kuuluvad valdavalt kahele ärikale, siis kajastatakse ka elu nende soovi kohaselt. Kui eestlus ei meeldi, siis seda ka tümitatakse.

 4. Lollidele ei tohi poolikut tööd näidata! 2 aastat ago
  Reply

  Kogu selle massiivse meediarünnaku uue koalisatsiooni ja koalisatsioonileppe vastu võib kokku võtta ühe vanasõnaga:
  “Lollidele ei tohi poolikut tööd näidata!”

 5. Eve 2 aastat ago
  Reply

  Mina ei nimetaks kurjategijate pandeks isegi mitte Reformi tagatoa tegelasi, kuigi jah ega nad õiglased küll pole.Sealt ju tulevad valesüüdistused, seal vslmistatakse ette laimukampaaniat. Igaüks saab hääli inimestelt erineval viisil. Reformierakond saab hääli laimu, valede, vihavaenu õhutamise teel ilma töötulemusteta. EKRE teeb vaju häält sest vaikselt tegutsejaid meie rahvas eriti ei vali, aga vähemalt pole nad keskerakondlasi laimanud ja arvan et meie teisest rahvusest kaasmaalastesse halb suhtumine on ka häälte saamise trikk vihavaenust õhetavatelt alaväärtuslikelt inimestelt. Keskerakond saab hääli tubli töö eest tublidelt inimestelt, nad ei laima ega õhuta vihavaenu. Kahju et sotsid said vähe hääli nende valimiseelne tegevus oli rahulik ja jättis hea mulje. Aga eks suur mõjutusvahend on peavoolumeedia kes teenendab vaid Reformierakonda.

 6. Eve 2 aastat ago
  Reply

  Parandan vea–peab olema valmistatakse.

 7. hm 2 aastat ago
  Reply

  Täiesti nõus, ka sellega, et neid ei saa (veel) nimetada kurjategijate bandeks. Kohtuotsust ju pole.
  Aga kui praegu loodav koalitsioon saab võimule, siis võivad tulla ka kohtuotsused. Kasvõi näiteks maksumaksja raha kasutamise kohta loodava koalitsiooni vastase laiapõhjalise propagandakampaania rahastamisel, rääkimata varasematest pattudest.
  Ja mis kõige hullem – võidakse lõpetada e-valimised ja siis ei saa see (kurjategijate) bande enam kunagi valimisvõitu, tütar peaministriks ega papa presidendiks. On ju jube lugu!

 8. Jaak Uibu 2 aastat ago
  Reply

  Tänane peauudis on hästi sõnastatud ja põhjendatud. Oleksin pigem pealkirja pannud “Demokraatlike väärtuste taastamise aeg”. Aastaid oleme pidanud leppima meedia kallutatuse ja sekundaarse tähtsusega sündmuste tähtsaks kirjutamisega.
  Aastaid on olnud Kesknädal pea ainsaks kanaliks, mis avaldas minu rahvastikuteemalisi
  kirjutisi. Nendes nõutasin Riigikogu rahvastikukomisjoni ellukutsumist ja Peaministri rahvastikubüroo moodustamist. Orientiiriks peab saama põhimõte – Eesti edu mõõdetakse rahvastikuga.
  Jaak Uibu

 9. tro all you 2 aastat ago
  Reply

  DEMOKRAATIA NÕUAB VÄGA KÕRGET HINGEKULTUURI.
  MATSLUSE KÄES MUUTUB TA GROTESKIKS JA TULEB KALLALE .

  Mida külvad, seda lõikad.
  Vaadake te KÕIK endid ,nii rahvas kui need kes ennast valitsema loodyks peavad.
  Vaadake ja küsige, milline on minu peegeldus arenguveel, mida tähendab HINGEKULTUUR, kas positiivseid arenguid hoolivusega teiste Elusolendite vastu või viieaastaste rüselemist, lõputut mittemõistmist, mittehoolimist, ahnust ja tuimust ebaküpsete täiskasvanute , ikka veel ebaküpsete laste tasemel.

 10. minu arust 2 aastat ago
  Reply

  toimub praegu meedias midagi hirmuäratavat. Erameedia vastu ei saa, aga ERR on muutunud ikka täiesti talumatuks. Tänane päev on toonud juurde ähvardusi, et a`la nüüd me alles alustame (R.Rebase tänahommikune vihapurtsatus Vikerraadios) Peale seda oli otseeetris Peeter Oja pikalt ärapanemas, ERR portaalis juba kolmas päev järjest Ansipiga intervjuud, kus korrutatakse ühte ja sama. Ühelgi intervjueerijal ei tule pähegi küsida küsimusi rahapesu teemadel, need ju kõik Ansipi ajal toimusidki. Hakkan üha rohkem Martin Helmega nõustuma, et see ERR tuleb täies kupatuses laiali saata. Sellist ülbust annab ikka välja kannatada, mis sealt praegu tuleb. Karikas on juba täis ja ajab ülegi. Siin riigis õhutatakse mässu.

 11. Sissevaataja 2 aastat ago
  Reply

  Kes on see Ahto Lobjaks?Olen mõelnud, kas tal on olemas oma kodu, kas tal on ema-isa, kas tal on kodumaa, mis on tema emakeel? Mul on tunne et ta on universumist kukkunud hingetu ja ilma juurteta inimnäoline robot, kel puuduvad igasugused väärtused , kes räägib seda mis talle on sisse programmeeritud. Arvan et selline nähtus on destruktiivne ja ühiskonda lõhkuv. Ma protesteerin, et Ahto Lobjaka taoline teeb eesti avalikus meediaruumis eesti rahvale ajupesu.

 12. Juss 2 aastat ago
  Reply

  Ansipi comback. Lemmik- hääletorust tuleb üle kahelehepoogna Ansipi pilte, Ansipi süüdistusi , halvakspanu, demagoogiat Ratase ja EKRE pihta. Üks ja ainuke ennasttäis tõemonopol on jälle meedias sildistamas – märatsemas. Tunnen – seda meest ei taha küll enam näha ega kuulda. Seda kõike on olnud liiga kaua ja liiga palju .Nagu oleks nõuka aeg jälle tagasi. Ansipil ei tule mõttessegi peeglisse vaadata. Sest pole vaja süüdistada võimukaotuses Ratast, EKRE-t või isegi oma parteikaaslasi, et nad võimu maha mängisid. Liiga püüdlikud õpilased on oma suurelt juhilt usinasti õppinud ülbust , üleolevat halvustavat käitumist, pori loopimist nii oma rahva kui teiste parteide suhtes. Ansipi rahvas on “Lumpen , pööbel “ ja jms . Ja ei mitte keegi ei vabanda. Rahvast sõidame lihtsalt üle. Sest e-valimised on ju kõikvõimsad, meil mingit muret pole.Aga ükskord see ülbuse ja valede süsteem annab oma peremeestele valusa tagaKABJAlöögi. Ja keegi enam ei taha oravapartei liivakastimänge mängida. Ansip on minevikumees.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.