Kaja Kallase täielik kõrbemine ja uue ajastu algus Eestis

Foto: Scanpix

Jakko Väli, kolumnist ja saatejuht

Meeleheide, viha ja jõuetu raev on enda võimusesse võtnud paljusid meie tillukese riigi isehakanud eliidi hulgast. Meeleheitel koduperenaised kuulsast seriaalist on kahtlemata palju nutikamad ning elutervemad kui meeleheitel parteijuht Kaja Kallas. Tähelepanu väärib seegi, et Jürgen Ligi muidu nii vaimukad teravused muutusid koalitsioonikõneluste edenedes vaevatud kähinaks, mida keegi enam õieti kuulata ei viitsinud.

Riigikassa reservidest tühjendanud Taavi „Sinisokk” Rõivas rääkimas sellest, kui vastutustundetult on käitunud Ratase valitsus, mõjus aga suisa koomiliselt, et mitte öelda – haledalt. Keda saab aga Reformierakond süüdistada oma sügavas meeleheites? Ei kedagi muud kui iseennast.

Miks jäi olemata kahe suurerakonna koalitsioon?

Valimistulemuste järgselt, mil taaskord tekitas põhjendatud kahtlusi Reformierakonna poolt antud e-häälte arv (see ületas kõiki gallupeid enne valimisi), võis eeldada, et võitja teeb esmalt ettepaneku koalitsiooni moodustamiseks teisele suurele. Nii ka läks. Ja nihu see läks.

Põhjusi selleks tuleb otsida eelkõige minevikust.

Kirjutasin juba enne valimisi, et kahe suure koalitsioonis lahustuks Keskerakond ning rahulolematus suure koalitsiooniga annaks EKRE-le võimaluse oma positsioone veelgi tugevdada. Perspektiivis oleks Keski ja Reformi koalitsioon tähendanud ilmselt EKRE tõusmist järgmiste valimiste absoluutseks võitjaks.

Miks kaotas valimistest valimisteni peaministripartei staatuse väga osavalt säilitanud Reformierakond võimu? Sest esiteks korrumpeerub absoluutne võim absoluutselt. Ning teiseks muutus nende suhtumine oma koalitsioonipartneritesse üleolevaks, et mitte öelda – ülbeks. See tähendas skeemi, mille kohaselt vähem kui aasta enne järgmisi valimisi laoti kogu ebaõnnestumiste süükoorem väiksemale koalitsioonipartnerile, misjärel see erakond koos kukile laotud süükoormaga kuristikku veeretati ja uus pruut asemele võeti.

Keskerakond vabanes peale märtsivalimisi sundabielust sotside ja Isamaaga. Peaminister Ratase mõlemad käed olid siiani seotud olnud. Üks Ossinovski ja teine Tsahkna poolt. Nii kui ta vähegi püüdis oma agendat peale suruma hakata, tuletati talle momentselt meelde, kelle armust  on Keskerakond parketile pääsenud. Ratas võib tunduda selline tasane ja leplik poiss, kuid ega see olukord talle peaministrina mitte põrmugi ei meeldinud. Seda enam, et kahe aastaga õppis ta ameti kenasti selgeks ning koalitsioonipartnerite seatud kammitsad hakkasid teda järjest enam ahistama.

Ta ei tahtnud olla peaminister kellegi armust. Ta tahtis olla peaminister selle sõna parimas tähenduses. Nii nagu olid tõelised peaministrid Tiit Vähi ja Siim Kallas.

Olla taandatud Reformierakonna valitsuses ministri staatusse – see polnud Ratase jaoks enam mõeldav. Olla sunnitud loobuma võrdsema ühiskonna poole pürgimisest ning taas kord asuda poputama vaid rikkamat nn eliiti ning unustada regionaalpoliitika kui selline: selleks polnud omakorda valmis Keskerakond.

Sest olgem ausad: Reformierakond saavutas rahvapartei-staatuse Andrus Ansipi ajal tänu osavale propagandale, suurtele valedele ja statistikale.

Reformierakonna ajal elas ühiskond oma elu ning riik oma elu, ja nende kahe kokkupuutepunkt oli seotud vaid maksude, toetuste ja riigipühadega.

Inimeste usk omariiklusse kippus vahepeal ikka väga ohtlikult kõikuma. Ning seda mitte ainult Ida-Virumaal või puruvaestes ääremaavaldades. Nii nagu küla koerale, nii ka koer külale.

Õõnsa ja tühja demagoogia abil saab valitseda Põhja-Koread, kuid skeptilist ning umbusklikku eestlast mitte.

Miks maksta makse, kui sellest mingit kasu ei ole? Miks pühenduda moraalita ja väärtusteta kodumaale ning virelda vaesuses, samas kui lähivälismaal saab hea töötaja elada nii inimväärset elu kui ka kindlustada enda ja oma perekonna tuleviku?

Reformierakonna põhimõte eluks on see, et sööme kõigepealt Väikese Peetri leivakoti tühjaks, ja pärast seda vaadaku igaüks ise, kuidas hakkama saab.

Keskerakonna motoks oli ja on aga sotsiaalne õiglus ning põhimõte, et mitte kedagi ei jäeta maha.

Nii juhtub, kui laps isa sõna ei kuula

Kaja Kallase suurim viga valimistele järgnenud nädalatel oli see, et ta ei kuulanud oma isa. Ta tahtis olla suverään ning ise otsustada. Võiks ju eeldada, et advokaadina äriõiguse vallas on ta pidanud läbirääkimisi ning valdab seda tehnikat. Kuid nii Keskerakonnaga läbirääkimiste algus kui ka hilisemad avaldused meedias näitavad, et ta on kas advokaadina vilets olnud või siis kehtivad poliitikas teised reeglid. Tegelikult ei kehti.

Ka poliitikas ei tohi läbirääkimiste alguses kohe minna välistamise teed ning oma üleoleku rõhutamine näitab mitte ainult matslikkust, vaid ka rumalust.

Tants Reformierakonnaga on teiste Eesti erakondade jaoks olnud ikka nagu tants Saatana endaga. Kaja Kallas võib ju rääkida mida iganes, kuid tema selja taga teevad nägusid needsamad Rosimannus ja Michal, kes tegelikult tulevases koalitsioonis taktisagedust ning nootide kõrgust määrama hakkaksid.

Kaja Kallase kogu käitumine peale valimisteööd näitas, et ise olla pole selle naise jaoks määratud.

Oleks pidanud isa sõna kuulama ning tegema seda, mida talle soovitati.

Ma siinkohal väga ei usuks küsitlustesse, mida kolme erakonna koalitsiooniläbirääkimiste ajal üllatavalt tihedasti avalikkusele presenteeritakse. Küsitlusi, mis näitavad, justkui võidaks Reformierakond täna valimised vaata et absoluutse häälteenamusega. Selle taustal tuleb arvesse võtta kõikvõimalikke libauudiseid, hüsteeriasse sattunud ajakirjanikke ja kollimaalimist nii kappi kui ka kapi kõikidele sahtlitele ja ustele.

Ning nii nagu tavaks – kui miski enam ei aita, siis tuuakse kapist välja propagandist Raul Rebane, kes raskekuulipilduja tulega üritab maha niita kõiki ja kõike, mis ähvardab eliidi ja ametnikkonna ning süvariigi püsimist. Sest eks ole ka Raul Rebane süvariigi osa. Mis tegelikult on kurb, sest veel mõned aastad tagasi pidasin Raul Rebasest kui Gerd Kanteri tiimi kandvast jõust väga lugu. Kuid leiba lauale ja võid vorsti alla tahab ju temagi. Eks ole samal põhjusel paljud uhked ja targad oma põhimõtted hüljanud ning musta valgeks rääkima hakanud.

Hukka saab see Eestimaa, kui EKRE peaks võimule saama – see on Rebase sõnum!

Ning teine sõnum on, et raevunult intervjueeritava peale kähisev Johannes Tralla on objektiivne ajakirjanik, sest ajakirjaniku ülesanne ongi olla terav ning kompromissitu. Kaja Kallast intervjueerides muutub Tralla aga lõugavast rotveilerist leebeks ja armsaks kuldseks retriiveriks. Selline ta on, meie kõigi rahade eest tehtav sõltumatu ja objektiivne Rahvusringhääling aastal 2019!

Opositsioonis istumine hävitab Reformierakonna

Ennast üheselt võimuparteina ja Eesti riigi garandina määratlenud Reformierakond on viimase kahe aastaga näidanud, et nad ei suuda kohaneda opositsioonipartei rolliga. Käib ikka uhkuse pihta küll, kui sinust parlamentaarne teerull täpselt samamoodi julmalt üle sõidab nagu sa seda ise oled aastaid  Toompeal Riigikogu istungitesaalis teinud. Rulli, rulli, rulli! See on valus.

Veel valusam on aga see, kui sinu kiunumist väidetavate kitsaskohtade üle mitte keegi tõsiselt ei võta.

Eriti valus on aga see, kui rahvas eraldab terad sõkaldest ning õpib vahet tegema tegelike uudiste ning kunstlikult kokku klopsitud propaganda vahel.

Sõnumitoojatena kasutas ja kasutab Reformierakond neid, keda ühiskonnas tõsiselt ei võeta, nagu Michal või Rõivas või Pentus-Rosimannus.

Luuseri märk kinnistub reformierakondlaste otsaette seda tugevamalt, mida rohkem õpivad vaenulikust demagoogiast üle olema kõik uue koalitsiooni osapooled.

Reformierakond mängis oma valitsusajal näilisusele. On paratamatu, et uus koalitsioon saab omad vitsad paljuski ka Reformierakonna tegematajätmiste ja rumaluste eest. Piirikaubandust enam tagasi ei pööra, ning Rõivase valitsusajal 50% vähenenud välisinvesteeringuid ka kohe järsule kasvule ei tõsta.

Alustada tuleb aususest. Olla aus nii enda kui ka rahva vastu. Eestis elavad inimesed on uskumatult kannatlikud kui Võim suhtub neisse respektiga.

Reformierakond seda aga ei suutnud ega tahtnud. Just vastastikkusest respektist Toompea ja Eestimaa vahel algab uus ajastu. Ajastu ilma Reformierakonnata. Ühiskond saab hakkama ka ilma riigita. Riik ilma ühiskonnata aga eksisteerida ei saa.

 

21 kommentaari
  1. Pask 5 aastat ago
    Reply

    Rehvivirutaja oli vahepeal pikalt kadunud, tea kas istus jälle “poliitilistel”põhjustel kinni?

  2. Ants Rannula 5 aastat ago
    Reply

    Valimistulemused ei maksa midagi, kui rumal olla.

  3. Praegu 5 aastat ago
    Reply

    on sellele võltsvalitsusel ülimalt kehv seis, nagu õhkõrna niidi otsas rippuv mõõk. Sest jurka ja Mardi banded on pantvangis, nii vastastikku kui ka Heliri poolt. Sest kumbki tahab kangesti rahvast petta aga ilma teise toetuseta seda teha ei saa. Nii mängiski Jurka täiele pangale, sest tajus selgelt, et Mardi ahnus on suurem ja valmis pea kõigest lubatust 3 ministrikoha nimel loobuma. Jurka ju pidas võimalikuks ka opossejäämist, Kajaga liitu ei soovitud üldse. Ka mitte peaministri kohaga meelitades. Sest ka siis oleks Jurka olnud pantvang.
    Ainus, kes rahulikult seda mängu on saanud kõrvalt jälgida, on Heliri bande. Sest temal on võimalus valida liit vastiku Jurkaga või veelgi vastikuma Kajaga. Nii et kui Mart ja/või Jurka liiga ülbitsema hakkavad, siis viskab Helir selle liidu üle parda haidele söödaks. Korra juba võimumaitse suhu saanud Mart aga jääks siis munadest ilma. Ja nii Helir pitsitab aina kõvemini. Jurkal on küll pisut kergem, kuid teatud piirini.
    Igatahes peaksid kõik olema valmis, et Jurkal viskab ükskord üle ja jääb oposse. Helir poeb siis Ženka ja Kaja kaissu ja Mardile jäävad tühjad pihud. Ning tuleb veel oma toetanute ees kõnekunsti harrastada, et selgitada, miks oma lubadustest loobuti ja näost sai larhv.

  4. Jane 5 aastat ago
    Reply

    Koostöö Reformierakonnaga oleks võimatu. Reformierakondlased saavad hääli vaid mõjutades inimesi valede. laimu ja vihavaenu õhutamisega ilma töötulemusteta. No mis töötulemustest üldse rääkida saab kui nende valitsemise ajal vaesus aina kasvas ja nitte midagi ei tehtud õigesti. Keskerakond on ainuke erakond kes häälib kõikidest eestimaalastes. Ma ei arva et liit Isamaaga ja EKRE-ga on ideaalne aga siiski parem kui Reformierakonnaga.

  5. Jane 5 aastat ago
    Reply

    Vabandan vea pärast–peab olema hoolib kõikidest eestimaalastest.

  6. Andre 5 aastat ago
    Reply

    Hea lugemine! Väga täpselt diagnoositud kogu see olukord. Koomiline muidugist see et KaKa hakkab nüüd “valitsust moodustama”! Tundub sedamoodi et Jako on Jüri õukonnas soosingusse sattunud. Tubli!!

  7. Rein Mark 5 aastat ago
    Reply

    Austatud Jakko Väli on kõik põhilise oma analüüsis avanud.Siia midagi juurde lisada oleks vaid lausutu kordamine.Siiski paneb imestama, kuidas meie President on valinud poole, millised tähelepanekud on terasele jälgijale juba pikemat aega olnud nähtavad. Riigipead ei saa süüdistada mitte selles, et ta teeb Valituse moodustamise võitjale erakonnale, mis on üsna loomulik.Ebaloomulik on see, et ei arvestata kujunenud reaalsust, kus tegemist vähemus Valitusega, mis ei hakka ühiskonna jaoks tööle.Mis puutub valijate arvu, siis praegune Kolmikliit omab märksa tugevamat valijate mandaati kui sotsid ja Reform kokku.Ka see on kaalukas argument. Tasuks meenutada ka seikasid, kus Keskerakond on kaks korda pidanud loobuma valimiste võitjana Valitsuse moodustamisest ilma kära ja sõimuta -olemasolevat olukorda arvestades, mida Reformierakond ei tee

    • Stakan K.Butõlkin 5 aastat ago

      Aksioom mitte aktsioon.

  8. Mart 5 aastat ago
    Reply

    Jakko, olen Sinuga 100 % nõus. Ent antagu nüüd Ratasele ja tema sõbrataridele piisavat tarkust, et ausaid keskerakondlasi ära tunda ja toetada!

    • Miks 5 aastat ago

      kammeljas väändub kammeljas:kammelja aga ummelas ummelas:ummelase? Kas oskad seda Pētersons Kristiāns Jāksile selgitada?

    • Stakan K. Butõlkin 5 aastat ago

      Mina Jakko Väli mõne mõttearendusega nõustuda ei saa v.a.muidugi see, et RE tuleb hävitada.
      Esiteks: kaasegne ühiskond ei saa kuidagi ilma riigita. Isegi beduiinide ja mustlaste kogukondades on riigile omane institutsionaalsus ning jõustruktuurid olemas.
      Teine teema : Väli ütleb, et RE e-hääled olid kahtlased ja siis paar lauset edasi, et kui EKRE-t praegu võimule ei lastaks siis tulevastel valimistel saaavat nood absoluutse enamuse…? Millega? Kahtlaste reformierakondlike e-häältega või? Kui Re saavutab kahtlaste meetoditega valimisvõite siis mille krdi pärast ta sellest edaspidi EKRE kasuks loobuma peaks?
      Kogenud ajakirjanik võik ikka jälgida, et jutu üks ots teisega kokku läheks. Praegune tekst on vastuoluline ja emotsionaalne lalin. Ei saa sellist puderkapsaatikat tõsiselt võtta
      p.a. esimese asjana tuleb käsile võtta e-valimised ja need kaotada e. valimisseadusest välja kirjutada. Savisaarel oli õigus: seni kuni need kehtivad ei võida Ke valimisi. Täiendan: mitte keegi ei võida sest läbinisti korrumpeerumud ja kuritegelik Re kontrollib e-valimisi ning üritab kavalalt häältega n.ö. usutavuse piiri peal balanseerides võimu usurpeerida. Olete tähele pannud: alati enne valimisi hakkab ajakirjandus pinda sondeerima , tausta maalima ning ka avaliku arvamuse küsitlustulemused hakkavad näitama RE toetuse kasvu… Mul tekib alati küsimus: mille pealt? Pole ju midagi ette näidata olnud? Tüüpiline ringkäenduslik infooperatsioon kus isegi midagi uut ei viitsita välja mõelda. Ikka seesama: valitakse üks erakond keda demoniseerida ja siis läheb lahti sarvede maalimine ühes populistliku taustake..pimisega.
      ERR-i asemel tuleks luua Riiklik Propaganda Talitus-nagu Pätsu ajal) ehk lolli mängimine tuleb lõpetada, uus valitsus peab ERR Augeisase tallide puhastustöö ette võtma.”Päid” tuleb “lennutada juhul kui ei tehta seda mida tellitakse. Ja võim ei telliunagi enese õõnestamist. Pole vaja mingit “Rahvus” ringhäälingut. See kõlab natslikult. Meil on paljurahvuseline riik ja maksumaksja raha eest tehtav ringhääling peab olema riiklik ning riigile lojaalne. Mingist sõltumatust ajakirjandusest sonivad tüübid mingu aga tablette võtma. Sellist asja nagu sõltumatu ajakirjandus ei ole olemas. Konsumeristlikus maailmas kehtib aksioon: see kes maksab see tellib ka muusika..Nii on.

  9. Küsija 5 aastat ago
    Reply

    Kes küll on need ullikesed-lollikesed kes tahavad uuesti Taavi Rõivast ehk Kristen Michalit ministriteks???
    KaKa sulab kevadises päikeses. Hunnikut ka ei jää järgi, vaid tilluke pruun laiguke

  10. Vaagija 5 aastat ago
    Reply

    „Riik ilma ühiskonnata aga eksisteerida ei saa“. Just selle viimase Jakko lause vastu meie senised 8+17 aasta valitsejad (välja arvatud Savisaare ja Vähi valitsused) kõige suuremad möödapanekud tegidki – kui ei meeldi meie miinimumpalk, siis minge üle lahe; kui ei meeldi iivet tõsta, toome sisse „asenduseestlased“; kui ei meeldi Euroopa madalaimad pensionid, siis mida vähem teid jääb, seda tulusam riigile; olete ise süüdi oma vaesuses, et ei oska ettevõtlik olla; meenub veel Laari loosung – enne kui midagi jagada saame, tuleb koguda, koguda… Keegi vist lootis, et kui nüüd ühiskond laiali jookseb, siis edukate ja ettevõtlike kild suudab ka ilma rahvata rikasteks ja ilusateks jääda!?

    • Mida 5 aastat ago

      minu vanad Siberivabad silmad peavad nägema – vaagijast on saanud NATS! Ei tahagi parasiite oma õlule.

  11. Reet Kaarmaa 5 aastat ago
    Reply

    Seekord suurema osa autori väidetega nõus,tema enda vestluse juhtimise taktika vajab kah nats parandamist.Edu!

  12. Raha netu! 5 aastat ago
    Reply

    Närilistel on ju käbid otsas. Vaja oli riigi nisa otsa rippuma saada uuesti kogu käng. Nüüd aga tutkit brat! Mis Kaja Kallast puudutab, siis see inime on lihtsalt küündimatu. Jürgen Ligi ju pani ta tabavalt paika.
    Jakko Väli võiks rohkem kirjutada, teda ikka hea lugeda!!

  13. Ats 5 aastat ago
    Reply

    Siseminister hr Mart Helme palun nüüd teha nii et sõltumatud proffid võtavad enda kätte e-valimiste serverid ja teevad kindlaks – kas kõik oli ikka õige!!! Suurim pettus on ikka see e-valimine. Aga näe ei aidand ka see näruoravaid enam, heheee!

  14. Anneli 5 aastat ago
    Reply

    Seda oli hea lugeda, aitäh autorile. Kõik õigesti kokku võetud ja eks nii ju ongi.

  15. mittemugavuspagulane 5 aastat ago
    Reply

    Kae, Jaakko Väli ka ellu ärganud. Valimiste lõpuspurdis oli nagu meediast kadunud. Arvasin juba,et täidab Eesti rahva progrogressiivsete jõudude poolt saadud eriülessannet. Kahju, aga valimistulemus näitasid, et1)Eesti rahvap rogressiivsed jõud ei oma erilist populaarsust rahva hulgas voi 2)Jaakko Väli ei täitnutki mingit eriülessannet, kuna seda talle ei antudki.3)variant on eestlastel läbi ajaloo läbiproovitud ja kindel see, et las kultuurrahvad valivad eestlastele kuningaid

  16. Maali Maalt 5 aastat ago
    Reply

    Eesti elu käib samamoodi nagu mujal maailmas. Diktatuuri järel tuli suur ihalus liberaalide järel. Nüüd nägime, et see liberaalsus pühib maa pealt ära esmalt väikeriigid koos väikerahvastega. Lõpuks rahvas nägi, et ainsaks päästerõngaks meile on konservatiivsus. EKRE moodustus ju tegelikult Rahvaliidu varemetest. Rahvaliit hävitati ju täielikult teadlikult Reformierakonna poolt, hävitades kõigepealt juht Reiljan. Kui erakond jäi ilma peamehest, jooksid ka lambukesed laiali. Sama skeem oli oravatel ka Keskerakonna hävitamiseks, enne Savisaar ja siis ilma peata erakond. Siin nad muidugi eksisid. Suur tükk ajab alati suu lõhki. Seekord mindi e-häälte võltsimistega liiale. Oravate reklaami eelarve oli ainult üle 17tuhande, kui teistel ikka miljonitesse. Järelikult miljonid läksid täispangaga patsiga poistele ja riigi valimiskomisjoni meestele. Ülesanne oli neil suu rahadega kinni kleepida. Oravate allakäik jätkub .

  17. Asta 5 aastat ago
    Reply

    Mul on kaja kallasest päris kahju! Tehti talle hääli hunnikus, no neid e-hääli. Aga tulemus ikka see et sitsib opositsioonis ja rullitakse teda nagu Jaakko ülteb teerulliga päevast päeva. Teerulli roolis aga kaabud. Ei olnud keemiat Jüri ja Kaja vahel. Ei olnud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.