Kaduvad ametid

Ilma tublide kellasseppadeta jääksime oma lihtsategi ajanäitajatega kõvasti hätta.

Veel nõukaajal õpetati kutsekoolides kellasseppi ja kingseppi. Nüüd enam mitte.

Viimast koolitust meenutas üks naiskellassepp, kellega koos lõpetasid selle Tallinna 19. Tehnikakooli viimase kursuse veel kaks õppurit. Tema on veel ametis, aga ega seda tööd eriti pole. Põhiline on patareide vahetamine ja kellade puhastamine-õlitamine. Tänapäeva elektroonilised kellad käivad seni, kuni on voolu all. Seistes nad oksüdeeruvad ja võivad rikneda täielikult. Vanemaid kelli on kasutuses üsna vähe. Kui ongi, siis vaid antiiksed.

Kingseppadega sama asi. Kui ametit soovid, otsi veel töötav meister ja mine selliks. Päris mudelkingi otse jala järgi teevad üsna vähesed meistrid. Paljud kingsepad valmistavad ka varuvõtmeid koopiamasinal. Seega neil veel kliente on.

Oli veel üks amet, eriti kolhoosides-sovhoosides, kuid ka paljudes muudes tootmisüksustes. See oli varustaja.

Täna ei kujuta küll mitte keegi ette, et selline töötaja vajalik oleks. (Tema asemel on nüüd ostujuht.) Et aga Nõukogudemaal oli pidev puudus kõigest, siis varustajad müttasid mööda maad ringi, suuremalt jaolt suurel Venemaal, ja hankisid defitsiiti. Muidugi olid selleks kaasa antud nii „Vana Tallinna“ pudelid, kilukarbid ja isegi tatar! Väga hea hankimiskaup oli omaaegne „Norma“ punane heletäpiline kuivainekarpide kollektsioon. Nii võluti kingitustega neid ametnikke, kes siis n-ö tootevarudest eraldasid varustajate ettevõtetele „fondiväliseid kaupu“. Maksmine oli imelihtne – vastava garantiikirja alusel pandi kaup pangas inkasso arvele.

Oli Eestiski paar suurekaliibrilist varustajat. Nemad pudi-padiga ei tegelnud. Ametinimetus – direktori asetäitja. Nende ampluaas olid näiteks Togliatti autotehas „Avtovaz“, Jaroslavli rehvitehas, Valgevene paberikombinaat ja traktoritehas või Vologda kuullaagritehas.

Suurim probleem oli „Žiguli“ nukkvõll (gaasijaotus). Need purunesid üsna tihti ja uut polnud isegi „Žiguli“ teenindusest saada. Kujutage siis ette, kui see „varustusdirektor” pani näiteks Põllumajandustehnika osakonna juhatajale lattu terve kastitäie neid nukkvõlle! Loomulikult sai see sovhoos või muu asutus sellest laost edaspidi kõike vajalikku ja rohkemgi veel.

Või siis kardaaniristid, mis pidevalt lagunesid. Neid toodi Venemaalt samuti kastiviisi. Või siis tapeet, või traktorite varuosad jne. Kõigest oli puudus. See oli tolleaegne valuuta.

Haisu sai ninna ka SORVO – (sotsialistliku omandi kaitse) ja hakkas nuhkima. Üks selline miilitsaülem Lõuna-Eestis vaikis hoobilt, kui kolhoos temale uue autokere „andis”. Nõnda töötas too hävinud, küpsekssaanud sotsialism…

Nõukaajal ei kujutanud vist mitte keegi  ette uut eriala – arvutimees. Üksikud arvutid teadusasutustes ja muidugi sõjatööstuses olid ikka välismaised. Korras tuli pidada ka programmtööpinke üsna lihtsate operatsioonide tegemiseks. Täna on meil IT vaat et kõige popim eriala. Oleks vaid selle ala õppureid! Ja neile jätkub tööd igavesti. Nemad ei hävi nagu kunagised varustajad.

Lembe Hendla

15 kommentaari
 1. milleks lollile kell? 4 aastat ago
  Reply

  Iga loll ostab täna nutitelefoni.
  Muuses, see näitab ka aega ja isegi päeva ütleb ära.

  • Ei 4 aastat ago

   saagi lihtsurelikuna aru, miks müüakse-ostetakse mõningaid kelli, millel hinnaks 5000€ või enam. Seal sihuke sigrimigri kuvaril, et kellaaega polegi kohe näha. Nägin selliseid kelli Viinis ühel vaateaknal.
   Kuid eks nad lällavatele rikkuritele olegi mõeldud, sest maksab tehislikult ülevõimendatud kaubamärk. Näe, mul on Sitaratta kell, maksis 7500€, aga sinul pole!
   Mul oli belarusi kell, maksis 55 krooni. Käis 5 aastat jutti, kuus läks 1 sekundi ette. Korra sain ka patakat vahetada, kuid ega mul teda vaja ei läinud. Nüüd leidsin ta üles ja viisin kellassepale. See enam patakat vahetada ei saanud, too oli lahti tulnud ja sopa kella lasknud ja osa ära söönud. Nii tuli see kell maha kanda. Kuid ega tast puudust ka pole.

  • ajaloost 4 aastat ago

   Ei vesusust varustamisega rikkaks tee.
   Ikkagi ümberjaotus, nagu täämbä.

 2. varustaja varustus 4 aastat ago
  Reply

  Need olid rikkad mehed. Ehitasid kolhoosides parimad majad ja suplesid rahas.
  Kõigil nupp ei nokkinud. Eriti lollid olid parteilastest esimehed. Aga tahtsid välja paista.
  Siis oligi vaja nodi omada, et paremine elada.
  Kommunism polnud mõeldud kõigile. See oli valitute lõbustus.

 3. Ühes 4 aastat ago
  Reply

  Lembe eksib küll rängalt. Pole oluline, et varustaja on ümbernimetatud, see amet on tänapäeval veelgi tähtsam. Sest just nende abil saabki ettevõte või müüja oma odava kauba ja vaheltaksu arvel ka rikkuse. Muutunud on vaid varumise ja varustamise viis.

  • ajad pudrud segamini 4 aastat ago

   Sa tahtsid ikka vist ütelda MYYGIMEES?
   Siis on su jutt õige.
   Muidu oled osside sotsi arusaamaga.

  • Müügimees 4 aastat ago

   müüb. Varustaja vaatab, kust saab kauba odavamalt, et müügimees seda kallimalt müüa saaks. Müügimehi on paljudes kohtades, nad ei tea varustamisest midagi.

 4. riigimees varustama 4 aastat ago
  Reply

  Tarmo Meridvälja pani pihta eshelooni bensiini. Stalin oliks maha nottinud, kohus pani ainult vangi.
  Naftaminister Grigori Murmomets kukkus seepärast kohalt maha.
  Läksvarustama Rakvere parteilasi.
  Tassis kõik kaubad vabariigi spõttidest kohale.

  • mis muutus 4 aastat ago

   Kõik on vanaviisi. Hea kaup pistetakse leti alla ja tuttavad saavad osta.

 5. Sven 4 aastat ago
  Reply

  ma ei tea mida siin kõik imestavad?
  Nüüd reguleerib vargust Äriseadustik ja eraldi riik riigis-KOV nn.vallavalitsuse liige ehk siis kollektiivne riiklik vargus või 100% KOV -le kuuluva osalusega äriettevõte.
  Seda nimetatakse Bisnes ehk siis endine SORVVO on praegu Bisnes lühinimega

 6. eestlane 4 aastat ago
  Reply

  Artikli autor ikka päris vaenlane! Nõukogude ajal ei olnud millestki puudus, rahvale oli kõik saada. See suur vaesus ja kaubapuudus oli hoopis imperialistlikes riikides, NL pidi kõvasti piiri valvama, et näljased ja vaesed läänest meie küllusliku elu peale ei pääseks. See on tõeline ajalugu, mitte mingi lembe väljamõeldisest paskvill

 7. jeestlane 4 aastat ago
  Reply

  Artikli autor ei tea oma nooruses, et vene aegu oli pension kõigile inimväärse elu alus!
  Aga nüüd?
  Keskerakond lubas terve aasta jooksul oma kokkutulekutel tõsta SADA rutsi juurde!
  Nüüd ütleb ilus noor, kallis juuksurisoengus minister, et TUTKIT BRAT!
  PENSIONI TE JUURDE EI SAA!
  AITTAB TEILE KÜLL!
  Tänuga siis, eks vireleme edasi kuni järgmiste valimisteni.
  AGA SIIS ???

 8. Pask 4 aastat ago
  Reply

  Jeestlasele! Järgmiste valimiste aeg lubab pasapartei jälle pensioni tõstmist ja me valime pasapartei(tõsi küll, olnud valimistel sai see irrogantlik moodustis eesotsas Jura Kalesoga häbiväärselt lüüa) jälle! mis teha, kui rahvas on loll, ja lollidelt tulebki raha ära võtta!

  • ENSV-s 4 aastat ago

   oli töölise ülempinss 125 rubla. See oli isegi üle poole keskmisest palgast. Mis nüüd? Vaevalt kolmandik ehk tuleb välja. Jaga 1/2 1/3-ga, tuleb 1,5 korda vähem tänase kahjuks.

 9. kui lüpsjast saab president 4 aastat ago
  Reply

  Õpetas Lenin lüpsjad presidentideks.
  Nii ka meil.
  Igor Gräzin teab täpselt seda!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.