Ratas tunnustas Eestis teenivaid Prantsuse sõdureid professionaalse liitlaskoostöö eest

Foto: Riigikantselei

Läsna, Lääne-Virumaa, 11. juuni 2019 – Peaminister Jüri Ratas külastas täna kaitseväe keskpolügoonil Eestis NATO lahingugrupi koosseisus teenivaid Prantusmaa kaitseväelasi. Nädalase väliõppe lõpetanud prantslased andsid valitsusjuhile ülevaate oma relvastusest ja tegevusest.

„Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas paiknevad liitlasväed aitavad tugevdada kogu allianssi ja saadavad sõnumi NATO solidaarsusest ja otsustavusest,“ sõnas Ratas.

Peaministri sõnul on tal hea meel, et algusest peale on üheks NATO lahingugruppi panustavaks osapooleks olnud prantslased. „Eesti ja Prantsusmaa on väga lähedased liitlased. Oleme sarnased, sest võtame riigikaitset tõsiselt ning oleme valmis panustama sinna, kuhu reaalselt vaja,“ lausus Ratas ning lisas, et prantslastel on olnud oluline roll NATO lahingugrupi edulooks kujunemisel.

„Lisaks väga aktiivsele julgeolekukoostööle ühendavad meie riike ka tihedad poliitilised, majanduslikud ja kultuurilised sidemed,“ kinnitas peaminister.

Alates 2018. aastast panustab Eesti 50-liikmelise jalaväerühmaga Prantsusmaa juhitud terrorismivastasesse operatsiooni Barkhane Mali Vabariigis. Varasemalt on Prantsusmaaga koostööd tehtud mitme ÜRO ja Euroopa Liidu missiooni raames.

Peaministri sõnul on väga oluline jätkata meie enda kaitseväe ja tugevamate liitlassuhete arendamist. „Eesti ja kõigi liitlaste julgeoleku kindlustamine ning järgmised sammud heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamiseks on üks aasta lõpus toimuva NATO liidrite kohtumise põhiteemasid,“ rõhutas Ratas.

Prantsusmaa on alates 2017. aastast osalenud NATO suurendatud kohaloleku (enhanced Forward Presence) lahingugrupis Eestis. Lisaks on Prantsusmaa üks olulisemaid Balti riikide õhuturbe missiooni toetajaid.

2 kommentaari
  1. Ah soo 5 aastat ago
    Reply

    Eesti vabaks–võõrväed välja riigist.

  2. Sõdureid 5 aastat ago
    Reply

    on põhjust tunnustada siis ja ainult siis, kui nad on Eesti eest võidelnud. Mida on teinud siinsed “liitlased”?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.