Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart haaras härjal sarvist

On täiesti loomulik, et laps läheb kooli oma emakeeles. Kuna meil elab pea kolmandik venekeelseid inimesi, pole õige nõuda neilt eestikeelset kooliteed. Samas on igati tervitatav keelekümblus, kus kahjuks pikalt valitsenud Reformierakond jäi ükskõikseks. Eraldati küll raha, aga kuhu see kulus, pole teada. Tulemus on näha, venekeelsed lapsed ei saanud isegi lasteaedades vajalikku õpet. Polnud vastava oskusega õpetajaid. Nüüd küll püütakse igati seda viga parandada, aga see ei toimu päevapealt. Üleminekuni täielikult eestikeelsele haridusele läheb veel aega.

Ei kujuta ette, kuidas oleks jätkunud suhtumine vene koolidesse, kui Reformierakond oleks veel võimule saanud.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart nentis väljaandele Baltnews antud intervjuus, et mõistab, miks Keskerakonna valijate jaoks tundub praegune valitsuskoalitsioon vastumeelne. „Võtmekoht oli väga selge arusaam, et see on ainus võimalus, kuidas säilitada Eestis venekeelne haridus. Ma rõhutan: ainus! Kui me oleksime läinud Reformierakonnaga koalitsiooni või veelgi halvem, jäänud opositsiooni, oleks vene koolide päästmise šanss olnud olematu,“ sõnas Kõlvart. „Olen alati seisnud ja seisan ka tulevikus venekeelse hariduse säilitamise eest.“

Pealinna meeri sõnul ei saa mitte ükski koalitsioon olla ideaalne liit ja kuigi tema hinnangul on EKRE võimu juurde saades oma vaateid veidi ümmargusemaks muutnud, on neil siiski veel pikk tee käia.

Ka viimane EKRE „ütlemine” Tallinna ülikooli osas tugines „Tõe ja Õiguse” ainetele, sest tuleb aru saada murest, kus alles lõppes kahe poliitiku skandaal plagiaadi teemal, kui nüüd on kahtlustus siseministri enda valdkonnas. Praeguse politseiülema diplomitöö on sattunud kahtluse alla.

Püüti ka halvustada Tallinna linnapea ümberkorraldusi Tallinna Televisioonis. Senine nõukogu esimees astus tagasi seoses ministri ametiga. Temale allub ka Tehnilise Järelevalve Amet, kes teostab kontrolli TTV üle. Oleks tekkinud huvide konflikt.

Selle selgitusega välistas Taavi Aas igasugused jutud, et tema lahkumise taga on Tallinna praegune linnapea Mihhail Kõlvart, kes on ümber vaadanud Aasa linnapea otsused, muu hulgas TTV edasise rahastamise osas. Teatavasti on TTV majandustulemused olnud kehvad. Mullu jäi telekanal üle 667 000 euroga miinusesse. Aas ei välistanud, et nõukogu uue esimehega vaatab üle ka senise juhatuse tegevuse ja teeb seal vangerdusi. „Kindlasti tuleb nõukogu selle teema juurde.“

Kuldse tõe ütles välja linnapea Mihhail Kõlvart: „sisseostetud saated tulevad odavamad”.

Kn

12 kommentaari
  1. peatage lasnamäe! 5 aastat ago
    Reply

    Kultuuriminister käseb Lasnamäe seisma panna?
    Kas on naamoodi ilus ütelda?
    Kas see on jällegi üle võetud ekre retoorika?
    Mida ütleb selle kohta Lasnamäe vene kodanik?
    On ikka ebaviisakas matslus küll!

    • Viisakust ei tuhkagi 5 aastat ago

      Kahjuks kultuuriminister osutus kultuurituks.
      Ei rohkemat.

  2. Ele 5 aastat ago
    Reply

    See oli inetu ütelus kultuuriministri poolt. Kui vaadata Isamaa erakonna varemat tegevust siis oli seal sarnaseid ütelusi palju. Praegu on Isamaa taltunud arvatavasti tänu nende uuele esimehele ja nendega võib koostööd teha. kultuuriminister kuulub veel nendesse aegadesse kus õhutati vihavaenu. Eriti hull oli olukord kui erakonnas oli meie kõige suurem kurikael E.N.Kross. Peale tema lahkumist Reformierakonda taltus Isamaa aga kibekiire tegevus algas Reformi tagatoas kus koostati valestsenaariume tublide inimeste suhtes. Aga muidugi on Isamaa parem kaaslane kui Reformierakond.

    • keskerakonna tõde on selgemalt selge 5 aastat ago

      «Peatage Lasnamäe» tähendas 1988 100% võõrmigratsiooni peatamise vajadust, sest Eesti ei pidanud eesti rahva arvates mitte hukka saama. Nii on see ka täna.
      Ja pange tähele, me elame praegu kvalitatiivses PARADIGMA MUUTUSES.
      Näiliselt riskis Ratas Keski valijaskonnaga koalitsioonipartnerite EKRE ja IRLi valikul. Kuid täna on nii eestlastele kui venelastele oluline meie ühise elukeskkonna stabiilsus, uute sisserändemasside peatamine ja NB! siinsete püsielanike konsolideerumine.
      Laulmine laulukaare all koos, täiest torust, peast, ja kogu südamest Eesti eest, ilma igasuguse valehäbita on loomulikuks saanud. Nii ka Keskerakond meile räägib. Tõtt räägib!

  3. ei kommunist saa aru 5 aastat ago
    Reply

    Poliitilise taktikana EKRE seljas põrgu poole ratsutava Isamaa vaatepunktist on see kõik ehk isegi mõistetav, võitlus käib rahvusradikaalse häälesegmendi pärast. Kersti Kaljulaid on Isamaa president ja Tõnis Lukas Isamaa kultuuriminister. Miks aga etnilistel pingetel mängimisest – mille puhul ütleb ajalugu resoluutselt, et sellest ei saa head nahka tulla – on saanud Eesti Vabariigi peavoolurahvusluse strateegia, sellest ma aru ei saa.
    Euroopas on laulul olnud ajalooliselt kaks peamist ühiskondlikku rolli: lepitada või võitluseks mobiliseerida. Eestis näib olevat leiutatud veel üks rollivariatsioon, kus rahvusradikaalsed poliitikud panevad laulva rahva taskusse rusika. See on ajaloo suhtes tänamatu ning lisaks rumal, ohtlik ja ebaviisakas.

    • Laulame iks edesi 5 aastat ago

      Mis on laulva revolutsiooni tulemus? Nii maa kui rahvas on vabaturul müügis? Ehk siis “plats puhtaks” – “tehtud”+? Koguneme lauluväljakule suppi sööma – riik teeb välja? Laulva revolutsiooni ajal suppi ei pakutud, aga Heinz Valgul oligi õigus – võitsime ja supp on laual. Kuigi kõigile veel ei jätkunud, aga laulame edasi ja ehk järgmine kord saavad riigi suppi juba kõik peolised . Mitte ainult kurva Kroonlinna saatusega Koidula pärandatud üle 150 aastast “emapiima”, mis ei peata ei Lasnamäed ega ka Rail Balticat.

    • rahvused hävigu igavikku 5 aastat ago

      Millegipärat meenub mulle taolisi mõtteid lugedes aeg, mil taheti moodustada ühtset “rahvust”- nõukogude inimesed. Kommunist näib olevat sellel joonel, mis püüab moodustada ühtset rahvust- EUROOPLANE . Kas eksin ? Kui nii, siis pole parasjagu rahvuslust sugugi paha ja miks peaks mul nt. taanlase ,rootslase või soomlase ees piinlik olema, et loen ennast eestlaseks ?. Need “euroopa rahvusest ” persoonid, kes tiirlevad selles EL organite karusellis pikemat aega , muidugi ei tea isegi, mis rahvusest nad kunagi olid. Äkki juudased?

  4. Ka 5 aastat ago
    Reply

    mina pooldan venekeelset haridust, kuid teisel põhjusel. Siis nad ei omandaks eesti keelt nii hästi ning tunneks end siin võõrastena. See aga soosib nende lahkumist ning eestlaste osakaalu suurenemist.

  5. kõlvartil on sõnajõud 5 aastat ago
    Reply

    Mees ajab õiget asja. Pole vaja mingeid totraid kõnnitänavaid kui linn on autodest umbes.
    Täitsa õige otsus!

  6. kui et rohkem eestlane 5 aastat ago
    Reply

    Kõlvart on rohkem eestlane kui mõni muu!

  7. vastuvaidlematult 5 aastat ago
    Reply

    on Kõlvart kõva mees. Aus ja sõnakas. Miks mitte valida uuesti linnapeaks!
    Tema saab kohutava häälesaagi.
    Nüüd veel suurema!

  8. vedru 5 aastat ago
    Reply

    Ah, et venelane peab saama omakeelset haridust, aga lätlane Eestis, soomlane, ukrainlane, grusiin, mehhiklane, jaapanlane jne. ? Kas selle segaverelise meelest nende rahvuste lapsed polegi midagi väärt, ainsad “õiged” on ikka venelased. Miks just nemad—-järeldus, õpivõimetud, madala IQ, ga, “Mina, Mina, Mina!”—“Vsjo naše!” mentaliteediga. Lugupidamatud riigi suhtes, mida hinges põlatakse, samas kümne küünega sellest kinni hoides. Ütle venelasele, et mine koju kui siin ei meeldi—läheb nagu härg väge täis, silmad vihast punaseks ja kaabib maad ja sõimab ennast hingetuks. Siin sündinud, kasvanud noorte mentaliteet on ju täpselt sama, mis tankide sabas siia saabunud okupandi tase, seda nägime 2007 aprillis, anna ainult põhjus ja nad kukuvad lõhkuma. Mitte üheski riigis ei pea immigrant (eriti kutsumata, soovimata põlisrahva kukile saabunud) saama omakeelset õpet, aga siin muudkui surutakse. Jube, et meie pealinna juhib praktiliselt venemeelne hingelt okupant, mitte eestimeelne inimene.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.