Abielupaar Koppad: Balti kett suurendas usku Eesti vabanemisse

Malle ja Hillar Kopa, Balti Ketis osalejad.

Rohkesti inimesi oli 1989. aasta 23. augustil Balti ketis ka praegusest Jõgeva vallast, selle Vaimastvere-kandist. Poliitilisel suursündmusel osalemist meenutasid  Kesknädalale ka toonane jaoskonnaarst ja praegune perearst Malle Koppa ja tema abikaasa – topisemeister Hillar Koppa.

Malle ja Hillar Koppal hakkas kujunema usk Eesti taasiseseisvumisse siis, kui hakkasid lehvima esimesed sinimustvalged lipud. „Esimesi Eesti lippe nägime Tartus üliõpilaspäevadel. See juba näitas, et miskit hakkab murduma,” rääkis Hillar. „Meie kandist Vaimastvere lähedalt on pärit ka õigusteadlane Karl Aun, kes peitis oma isatalusse Eesti Üliõpilasseltsile kuuluva esimese sinimustvalge lipu,“ lisas Malle.

„Laulva revolutsiooni ajal suurenes Vaimastveres ka poliitikahuvi. Koguti allkirju mitmetele pöördumistele. Majand organiseeris ka bussi Balti ketile sõiduks. Teele asus terve bussitäis inimesi. Balti ketis seisime Kolu ja Käru vahel; seda paljudele inimestele tundmatut teeosa ümbritsesid metsad. Kõik oli aga nii põnev ja meeleolu ülev, ning lootus Eesti vabanemisse suurenes tunduvalt. Võtsime Balti ketile kaasa ka võileibu ja mahla,“ meenutas Malle Koppa.

Koos Malle ja Hillariga seisid Balti ketis ka nende tütar Hiie ja poeg Ott. Lapsed on läinud vanemate jälgedes – Hiie Koppa on samuti perearst, Ott Koppa aga topisemeister.

Jaan Lukas

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.