Riigikogu Keskfraktsioon kohtus Ametiühingute Keskliidu esimehe Peep Petersoniga

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon kohtus täna Ametiühingute Keskliidu esimehe Peep Petersoniga, et arutada alampalga küsimust. Riigikogu Keskfraktsiooni esimees Kersti Sarapuu loodab, et praegune vaidluskoht saab tööinimeste jaoks soodsa lahenduse.

 „Keskfraktsiooni hinnangul oli 2017. aastal tööandjate ja ametiühingute sõlmitud kokkulepe, et alampalk peaks moodustada 40% keskmisest palgast samm õiges suunas. Loodetavasti jõuame ka praegu kujunenud olukorras kõigi osapoolte jaoks kokkuleppeni. Eesti majanduse käekäik sõltub nii tööandjatest kui ka tublidest tööinimestest, sõnas Kersti Sarapuu.

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul on olnud läbirääkimised sellel aastal Tööandjate Keskliiduga raskemad ning seetõttu loodetakse küsimuses valitsuselt olulist tuge. „Täna meil tööandjatega kokkulepet veel ei ole ja peame ühiskonda valmistama ette olukorraks, kus kokkulepet ei pruugigi tulla. Ilmselt tuleb valitsusel kaaluda, kas vajadusel kehtestada alampalga määr ühepoolse otsusena,“ ütles Peep Peterson, lisades, et rahvusvahelist taset vaadates, peaks Eesti alampalk olema vähemalt 600 eurot.

Riigikogu ametiühingute toetusrühma esimehe Oudekki Loone sõnul peab riik seisma alati nõrgemate eest. „Alampalka teenivad inimesed on kõige haavatavamas positsioonis. Ei ole aktsepteeritav, et Tööandjate Keskliidu volikogu otsustab nende elukvaliteedi üle ning riik peab abikäe ulatama,“ sõnas Oudekki Loone

Üleriigilises alampalgas lepivad kokku sotsiaalpartnerid, ehk kõigi Eesti tööandjate esindajana Eesti Tööandjate Keskliit ning töötajate esindajana Eesti Ametiühingute Keskliit.

2 kommentaari
  1. Praeguse 3 aastat ago
    Reply

    võltsvalitsuse eesmärk on jätta suur osa rahvast rahast ilma, et nad siis aina kohalikest oavalitsustest kerjaks. Sest kui kõigile tasuda tööväärselt, siis kaoks enamiku sõltuvus valitsusest. Sellepärast hoitaksegi alampalk väga madalal, et sellega saaks mängida. Läheb eluke kallimaks 5%, pannakse alampalgale juurde 4%. Kuid kisa on pöördvõrdeline.

  2. Feja Räim 3 aastat ago
    Reply

    Kui tööandja ei suuda töölistele palka maksta, pangu oma äri kinni ja mingu ise tööle. Üle käte läinud olukorras ongi vaja riigi poolt kehtestada miinimumpalk. Kujunenud olukord on absurdne, kus siin on välismaalastele kuuluvaid ettevõtteid, kuhu on isegi toodud veel võõrtööjõudu, aga neilt riigieelarvesse ei laeku sentigi ja nende töölistele peab riik maksma veel toimetulekutoetust. Samas on plaanid ettevõtet aina laiendaja laiendada, ikka Eesti keskkonna arvel. Kasum viiakse ka veel riigist välja, siia jäävad ainult saast ja võlad.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.