Ilmub raamat Edgar Savisaarest

Edgar Savisaar

23.09.2019

Algaval nädalal jõuab lugejateni Paavo Kanguri uus raamat “Mängur. Edgar Savisaare tegelik lugu”, mille on kirjastanud Isamaa liige Kalle Muuli ja reformierakondlane Valdo Randpere. 

Neljapäeval ilmuv räägib laulva revolutsiooni iidolist Edgar Savisaarest, tema muutumistest enne ja pärast Eesti taasiseseisvumist. Raamat kirjeldab haaravalt, milline oli Nõukogude impeeriumi lagunemise ja Eesti iseseisvumise tegelik faabula, millised jõud seda käivitasid ja milline roll oli selles Savisaarel. Raamatu esmaesitlus toimub neljapäeval kell 16.30 Tallinnas Viru Keskuse Rahva Raamatus ning päev hiljem kell 17 Tartu Kaubamaja Apollos.

“Mind hämmastas Savisaare kohtuprotsessi olemus. Kas veteranpoliitik lüüaksegi risti, sest seda nõuab sisepoliitiline umbsõlm erakondade maailmakaardil. Mulle tundus, et Savisaare surm insuldi läbi kohtusaalis ei tee Eestit õnnelikumaks ja paremaks paigaks. Kirjutasin sellest ühe arvamuslookese ja peagi kutsus Edgar mind Hundisilmale. Nii see raamatu mõte sündis,“ ütles Paavo Kangur.

“Ehkki Edgar Savisaar on Eesti poliitika tippu kuulunud üle veerand sajandi, on see esimene raamat, mis kirjeldab Edgar Savisaare kui Eesti ühe kõige vastuolulisema ja kõmulisema poliitiku kujunemislugu alates tema lapsepõlvest kuni veel praegugi jätkuva kohtuprotsessini välja,“ ütles Kalle Muuli, kes on raamatu üks kirjastajaid.  „See on elavas, kerges ja lihtsas keeles kirjutatud põnev lugu, mis annab hea ülevaate nii Savisaare poliitikutee kui ka eraelu keerdkäikudest ja telgitagustest.”

Raamatu teine kirjastaja Valdo Randpere rõhutas, et Paavo Kanguri raamat annab endise tipp-poliitiku elust ilustamata pildi. „Edgar Savisaar on kahtlemata üks kõige vastuolulisemaid poliitikuid Eesti ajaloos – osade inimeste jaoks on ta messias, teised näevad teda kui vanakurja ennast. Selle raamatu tugevuseks on Edgar Savisaare asetamine inimlikku võtmesse – see raamat on aus, selles on nii ülevust kui traagikat, nii rõõmu kui kurbust.“

“Raamat uurib Edgar Savisaare ajaloolist rolli Eesti taasiseseisvumisel ning vaatleb ka vastuolulise ja müstilise poliitiku viimaseid nädalaid Tallinna linnapea toolil. Omamoodi on sellest raamatust saanud Eesti uusima ajaloo kokkuvõte,“ tõdes Paavo Kangur lõpetuseks.

Raamatu on välja andnud Kalle Muulile ja Valdo Randperele kuuluv KAVA kirjastus.

BNS

13 kommentaari
  1. Muidugi 5 aastat ago
    Reply

    pole veel saanud seda raamatut lugeda, kuid pealkiri Mängur on ehk senistest õnnestunuimgi. Kokkuvõttes tõid väikesed panused Edgarile küll mõnetist jooksvat kasu, kuid lõpus ootas ees ikkagi pankrott. Nagu 2. püramiidisammast nüüd. On vana tõde, et võid võita mitu lahingut aga olulisem on sõja võitmine. Seda tõestas ilmekalt ka 2. ilmasõda.
    Mind Edgari eraelu ei huvitagi, taolised leheküljed võiks tulevikus trükkida mingis kribukirjas, saaks pahna vähem. Kuid kipun kahtlema, kas selleski raamatus on välja toodud põhjus või põhjused, miks vahetas Edgar eestlased välja slaavlaste vastu? Kas tõesti ainult päritolu pärast? Või ei suutnud marksismisoost välja rabeleda kuigi võimalus ju oli?
    Mind huvitaksii see raamat just sellepoolest. Vist teengi nii, et lasen tuttaval raamatu läbi lugeda ja siis tema iseloomustuse põhjal otsustan, kas hakkan oma aega raiskama.

  2. Ah soo 5 aastat ago
    Reply

    Seda raamatut küll lugeda ei taha. Muuli on teada tuntud Savisaare vihkaja. Ebameeldiv ajakirjanik. Pruulid muulid juba kirjutasid Savisaarest raamatu kus oli ka eksnaise laim sees. E.Savisaarest kirjutasid sõbrad tõele vastava raamatu. E.Savisaar on meie aja suurkuju–tark, hooliv, suure töövõimega, inimlik, heatahtlik ja meile vabaduse tooja. Tal on ka visa huíng, mitte igaüks ei peaks vastu sellist alatut laimu ja tervise rikkumist. Ja ikka on veel sellest vähe sesttahetakse temast lahti saada. See mis Savisaarele tehti meenutab stalinismi kuritegusid.Samal ajal istuvad tegelikud kuriteo tegelased kaitstult Refurmi tagatoas ja vorbivad valesüüdistusi.

  3. Ah soo 5 aastat ago
    Reply

    Parandan vead–peab olema hing, sest tahetakse.

  4. Tea 5 aastat ago
    Reply

    Keegi võiks hoopis kirjutada raamatu Ansipi kommunistlikust minevikust, Kuidas ta peaministrina viis meie rahva vaesusesse ja siis ehk saaks teada veel millega ta Brüsselis tegeleb. Ta on vaid üelnud et teeb kõik selleks et valimisliitu laiali ajada. Terve raamatu saaks kirjutada E.N.Krosist sest tema hingel on palju pahategusid kuid alati pääseb ta karistamatult. Korruptsiooni suurmeister, endine reeturitega mehkeldaja, Ei tea kas ta on riigikassasse tagasi maksnud 855000eurot mida ta võttis Kõue mõisa renoveerimiseks enda jaoks.praegu j Hiljuti jäi ta abikaasa vahele valedega mis oli suunatud Valitsusliikme vastu. Kross ise poleks küll vahele jäänud aga küllap mõtles selle intriigi halvasti välja. Sellest mehest võiks palju halba kirjutada kasvõi terve raamatu.

  5. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    E.Savisaarel on olnud palju poolehoidjaid kes oskasid hinnata selle suurepärase inimese tööd, aga ka vaenlasi keda häirisid tema suured häältesaagid. Ma ei kahtlegi et Kross oli üks valestsenarist sest ta on tuntud Savisaare vihkajana. Varem ta tegutses avalikult eriti siis kui tahtis saada linnapeaks. Nüüd on pugenud Reformi tagatoa varju kus saab ohutult valestsenaariume koostada.Eelmine kord ta isegi loovutas oma koha Riigikogus Savisaare eksnaisele kuna see aitas laimu levitada. Aastaid kestis Savisaare tervise rikkumine. Ega kerge pole ausa inimese kohta süütõendeid leida. Las see jääb nende inimeste südametunnistusele kes andsid valesüüdistusi. Aga eks nad said sellest kasu. Vähesed julgesid Savisaart kaitsta sest siis satuvad ise löögi alla. KAPO pole kordagi külastanud reformierakondlaste kodu.Aga teda sunniti minema raskest haigusest paraneva inimese koju kes istudes ratastoolis vaatas pealt kuidas tema kodu rüüstatakse ja see oli juba tapmiskatse. Ehk kunagi saame teada kuidas sattus sööbija bakter Savisaare jalale. Ja selliseid kannatusi peab läbi elama parimatest parim inimene demokraatlikus riigis nagu oleks mingi kurjategija, Mida kõike ei tehta võimu nimel.

  6. Teet 5 aastat ago
    Reply

    Kahju et Keskerakonna ajakirjanikud ja kirjanikud ei osaka laimata. Antud juhul see poleks laim kui kirjutataks selliste pealkirjade all nagu Mängur Randpere, Mängur Muuli, Mängur Kross, Mängur Kangur. Kõige ebameeldivam poliitik on Randpera. Alatu, vastiku jutuga. ebaõiglane ja lihtsalt mõttetu inimene. iSelliseid inimesi on veel. Nad vaid mõtlevad laimu välja, on tühised ja labased. Eks teeb viha et on olemas haruldane inimene kes on nendest igas suhtes palju, palju parem. Ja selline inimene on E.Savisaar kes väärib vaid austust ja lugupidamist.

    • to Maali Maalt 5 aastat ago

      Jälestavad on teie rumalad stampvaled ja laimamised. Viige parem oma “vabastajast” iidolile lilla, ärge levitaga oma lollusi pidevalt.

    • to Teet 5 aastat ago

      Olete järjekordne “ajuhiiglane” oma väitega “Keskerakonna ajakirjanikud” – midagi nii ajuvaba annab ikka välja mõelda(muidugi kui ei pea Te silmas kolme klouni TTV-st).

  7. Maali Maalt 5 aastat ago
    Reply

    Ei saa aru ,,Muidugi,, lausest …-miks vahetas Edgar eestlased välja slaavlaste vastu? Tundub, et Edgari endised sõbrad ei ole aru saanud tema suurepärasest intellektuaalsest tööst Eesti iseseisvumisel. Kas siin on tegu inimliku kadedusega, näe tema suutis ja mina tema kõrval jäin varju. Üha enam on hakatud ordenite ja medalitega autasustama Rahvarinde suvalisi mehi, kes ühel hetkel reetsid ta. Neil on lõpuks tekkinudki selline tunne, et näe nemad olidki tähtsamad, aga Edgarile säras aupäike tahtmatult. Äkki nemad olidki tähtsamad, ega muidu siis autasusid ei anta. Kui juba Muuli ja Randpere on selle raamatu soperdamisse kaasatud, siis vaevalt seal midagi ausat ja õiglast loota on. Need on ju mõlemad, kes ihusid algusest saadik hammast Savisaare peale ja rõõmustasid, kui nende palveid võeti kuulda ja nad said sellest geeniusest lõpuks lahti ja said oma ahnust rahva kallal rakendada. Kõige hullem oli muidugi tema eksabikaasa raamat, kus Vilja jutustab, kuidas hommikul ärgates Edgari kõrval ta mõtles, näe mina magan kõige tähtsama mehe kõrval. Kahjuks Keskerakond pole samuti aru saanud, kui tähtsa erakonna ta lõi ja kui palju ta jõudis Eestile anda. Ka Savisaar oli inimene oma heade omaduste ja vigadega. Nii nagu ta ise tunnistab, et juhtides erakonda, ta tegi ka vigu. Aga üks parimaid omadusi oli tal, et ta ei läinud üle laipade, nagu oravad, sotsid ja Isamaa poisid.

    • Sa 5 aastat ago

      vist ei tunne ajalugu. Palju elas Eestis enne nõukogude kallaletungi eestlasi ja slaavlasi? Eestlasi 95% ja muid 5%, slaavlasi peale sakslaste, rootslaste ja juutide umbes 4%. Milline oli seis 1991.a? Eestlasi ligi 2/3, slaavlasi valdavalt üle 1/3. See 1/3 koosnes põhiliselt Eestit okupeerinutest ja Moskvast siia saadetutest. Kumma poole valis Edgar? Just nimelt okupantide ja siiasaadetute poole, mitte aga eestlaste poole. Edgar tahtis ju jätkata ENSV-d uue Venemaa koosseisus, iseseisvumist hakkas ta pooldama alles siis, kui haistis, et see on pöördumatu ning on vaja hõivata soe koht päikese all. Nii tekkis ka Rahvarinne ja pärast selle põhjal ka keskbande. Kuid vastandumine oli toimunud ning see oli lõplik.
      Oleks Edgar valinud eestlaste poole, oleks praegu siin palju vähem slaavlasi, sest põhiline tugi oleks olnud kadunud. Kui Edgar ka poleks saavutanud Eestis kohta nr 1 (mida ta ei saavutanud niigi), oleks tema panus olnud hinnatavam ning teda oleks pooldanud mitte 1/5, vaid 3/5 kuni 4/5. Nii tõmbas Edgar endale Eesti ajaloos ise räpaka kriipsu peale ning tema kasutegur ulatus kuskile aurumasina kasuteguri kanti.

  8. Teet 5 aastat ago
    Reply

    E.Savisaare iseloomustamiseks võiks kasutada kõiki parimaid omadussõnu, Ta on tark, hooliv, töökas. Ta on parim näide sellest milline peab olema poliitik. Kunagi ei lasku ta laimajate tasemele. Seda suurepärast inimest koheldakse alatult rikkudes ta tervist. Need Savisaare laimajad on koletised kes ise pole elus midagi positiivset teinud. Ega keegi ei julgegi Savisaart kaitsta sest saab siis ise valesüüdistuse kaela.Reformierakonnas on tõepoolest terve meeskond kes tegeleb süüdistuste väljamõtlemisega. Moodi on läinud sõnad plagiaat, korruptsioon. Nad urgitsevad, laimavad, vassivad ja seda karistamatult ja saavad veel raha ka selle eest. Väga meeldiv poliitik P.Toobal söödi poliitikast välja kuna keeldus tunnistamast E.Savisaare vastu. Muide meie pensionid oleksid praegu veel väiksemad olnud kui Savisaar poleks tästnud neid 30 protsendi võrra minnes valitsusse koos S.Kallasega peale meie jaoks rasket Laari valitsemisaega. Ei tõstnud kordagi pensione ega abirahasid Laari, Ansipi ja Rõivase valitsused. Neil olid muud huvid kui rahva elatustase. reformierakondlased pole meie rahva heaks midagi teinud ja nüüd segavad oma laimukampaaniatega valitsuse tööd

    • Sellist 5 aastat ago

      loba aeti ajude vahelt ENSV-s, kui taheti saada NLKP liikmeks.

  9. Kui 5 aastat ago
    Reply

    Kanguri, siis ka Savisaari! Mitte ei saa aru, mis ettekirjutiste järgi sm Kesknädal selliseid erandeid teeb. Kui eksib Penness, siis Kn ei tohi sama viga teha.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.