Ratas: Türgi julgeolekumuredele tuleb otsida poliitilisi lahendusi

FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

10.10.2019

Peaminister Jüri Ratas sõnas, et Türgil on küll legitiimsed julgeolekumured Põhja-Süüria piirkonnas, kuid neile tuleb otsida poliitilisi ja diplomaatilisi lahendusi. 

“Kindlasti oleme me väga mures pingete suurenemise pärast seoses alanud Türgi sõjalise operatsiooniga Põhja-Süürias,” ütles Ratas neljapäevasel valitsuse pressikonverentsi. Ratase sõnul ähvardab alanud rünnak kindlasti kahjustada regiooni stabiilsust ning tuleb teha kõik, et hoiduda tsiviilohvritest ja loomulikult ka humanitaarolukorra halvemaks muutumisest.

“Meie NATO liitlasel Türgil on legitiimsed julgeolekumured piirkonnas, kuid neile tuleks otsida poliitilisi ja diplomaatilisi lahendusi,” sõnas Ratas. “Pikalt kestnud Süüria konfliktile tuleb leida poliitiline lahendus ÜRO raames tehtavate jõupingutuste kaudu.”

Ratas nentis, et kui olukord Põhja-Süürias veelgi destabiliseerub, võivad taas tekkida rände ja põgenike liikumisega seotud ohud.

“Uudis Türgi rünnakust on nii värske, et raske on otsuseid järeldusi teha,” sõnas siseminister Mart Helme. Ta märkis, et rünnakuga seoses on avaldatud arvamust, et kurdid võivad jätta kinni peetud Islamiriigi võitlejad valveta ning viimased võivad seega põgenema pääseda.

“Need on spekulatiivsed seisukohad,” sõnas Helme. “Ma ei usu et kurdide huvides, kurdide julgeoleku huvides on oma selja taha valla päästa viies kolonn.”

Helme nentis, et Euroopa Liidu reaktsioon Türgi rünnakule on olnud üsna üksmeele ja Türgi suhtes hukkamõistev. Ta nimetas väga murettekitavaks, et selles küsimuses on Türgi ja USA “suusad risti minemas”.

Helme sõnul kogub valitsus infot Põhja-Süürias toimuva kohta. “Jälgime olukorda tähelepalikult ja murega, nii banaalselt kui see ka ei kõla,” sõnas Helme. “Ennatlik on oodata, et Eesti valitsus astuks [selles küsimises] välja mingi omapoolse initsiatiiviga.”

BNS

5 kommentaari
 1. Viimasel 5 aastat ago
  Reply

  ajal ei tule küll meelde, kus Eesti ründevägi oleks asunud okupeeritud inimesi ja vabadusvõitlejaid kaitsma, pigem vastupidi. Nii on olnud see Ahvanistaanis ja Iraagis, mujal on seis segasem, ei teagi kes seisab oma rahva või rahakoti eest.
  Eesti ründeväe esmane kohus peaks aga olema minna Suuriiasse kaitsma just kurde, sest praegu kavandab sultan Erdooan just nende holokausti. Hitler on igati hukka mõistetud aga mõrvar Erdooan on suur liitlane, sõber, seltsimees ja vend.

 2. Noo 5 aastat ago
  Reply

  Olen olnud alati Keskerakonna pooldaja aga Ratase välispoliitiline tegevus ei meeldi mulle üldse. Nagunii väikeriikidest ei olene midagi. Tühi töö ja arusaamatu tegevus. Meil on omal palju probleeme mida tuleb lahendada ja keegi meile appi ei tule. Jätkem oma nina toppimine teiste riikide siseasjadesse.

  • Asi 5 aastat ago

   pole väikeriigis ehk riigi väiksuses, vaid nende koostöös omavahel. Mitu väikeriiki annavad ju kokku ühe suurriigi. Kuid seda vaid siis, kui nad on ühte meelt. Kui aga allutakse mingite rahajõmmide käskudele kuskil keskuses (Brüsselis), siis ei tule ka koostööst sittagi välja ja väikestest ei saagi suurt ega võimast jõudu.

 3. Nojah 5 aastat ago
  Reply

  Naeruväärne et Ratas otsib Türgile lahendusi. Kodumaal tuleb otsida lahendus. Eeskätt tuleks lõpetada ära Reformierakonna tagatoa tegevus kus töö asemel koostatakse valesüüdistusi, rendatakse laimupoliitikat jne. Oma inimesi tuleks kaitsta. Palju tööd on ees veel mis tuleb teha et parandada Ansipi ja Rõivase poolt tehtud vigu mis viisid meie elatustaseme viimaste hulka. Ka rahalised annetused teistele riikidele on nagu tilk ookeanipõhja kuid natukenegi aitaks meie inimesi.. Mis oli tolku reformistliku valitsuse annetatud miljonid Ukrainale. Eelmine nende president viis oma rahva sellisesse vaesusesse et mitte mingi annetus ei aita. Ehk aitab uus valitsus. USA võiks ka aidata aga ta ei tee seda ühegi riigi puhul, tahab vaid ise kasu saada.

 4. Sedasi 5 aastat ago
  Reply

  Minule meeldivad edukad väikeriigid kus mõeldakse eeskätt oma rahva heaolule. Iga riik peab ise oma probleemidega hakkama saama. Erinev olukord on Süürias kus oma riigis tapetakse inimesi. Ainuke riik kes läks appi ja vabastas suure territooriumi isislastest oli Venemaa ja hiljem andis ka abi. NATO ei kaitsnud isegi eurooplasi isislaste rünnakute eest aga nüüd peaks aitama kaitsta Türgi julgeolekut. Sõnad ei aita siin isegi mitte kaastunne.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.