Põhja-Tallinna linnaosakogu kiitis heaks Tallinna finantsplaani

Peeter Järvelaid

13.10.2019

Põhja-Tallinna linnaosakogu kiitis heaks Tallinna finantsplaani aastateks 2020–2023.

Eelarvestrateegia eelnõud tutvustas linnaosakogu liikmetele Põhja-Tallinna vanem Peeter Järvelaid. Tema hinnangul on põhjust rahul olla sellega, mis on plaanis Põhja-Tallinna linnaosas lähiaastatel ära teha.

„Põhja-Tallinna huvid on eelarvestrateegias hästi esindatud. Prioriteedid on paigas – olulisel kohal on nii munitsipaalkorterite ehitus kui heakord ja kultuur. Näiteks esmakordselt jõudis eelarvestrateegiasse Kopli rahvamaja ajaloolise hoone talveunest äratamise plaan,“ ütles Järvelaid.

Linnaosavanema sõnul on selge, et Kopli nägu muutub lähiaastatel tundmatuseni ja elanike arv kasvab märgatavalt. Põhja-Tallinna linnaosavalitsus on seisukohal, et ajaloolisest Kopli rahvamajast peaks saama mitmekülgne ja kaasaegne kultuurikeskus. Selleks, et Kopli rahvamaja pikast talveunest äratada, linn on valmis eraldada üle 1 000 000 eurot. Tuge loodetakse saada Euroopa fondidest.

Teine väga oluline kultuuriobjekt on Salme Kultuurikeskus, mille renoveerimisele, ümberehitustööde läbiviimisele ja sisustusele on otsustatud eraldada üle 4 000 000 euro.  Ruumid ehitatakse sobivaks Tallinna Linnateatrile, mis oma teatrihoone ehituse ajaks Salmesse kolib.

Kavas on ka nn Põlvkondade maja ehitamine, kus saavad endale uued ruumid ja võimalused nii Tallinna Kopli Noortemaja kui Põhja-Tallinna linnaosavalitsus. Hoone on kavas ehitada Stroomi keskuse lähedusse, kus varem asus Ranniku gümnaasium. Antud projekti teostamise tagajärjel võidavad ka naabermajade elanikud, sest ümbritsev territoorium korrastatakse. Projekti kogumaksumus 9 000 000 eurot.

Linna eelarvestrateegia näeb ette munitsipaalelamute ehitamist, kusjuures eakatele mõeldud munitsipaalmaja kerkib just Põhja-Tallinna, Maleva tänavale. Seal on mugav tulevikus elada ka liikumisraskustega inimestel, vajadusel saab arsti nõu ning olemas kõik vajalik köögimööblist pesuruumini. Ehitus juba käib – nurgakivi sai pandud augusti viimastel päevadel. Objekt läheb linnale maksma 7 500 000 eurot.

Linn läheb edasi teede remondiga. Jätkatakse ka ristmikute rekonstrueerimisega ja valgusfooride paigaldamisega. Eraldi mainimist väärib kindlasti Vana-Kalamaja tänava rekonstrueerimine, mille käigus tekib otsetee Vanalinnast mere äärde ja ehitatakse välja kaks uut väljakut – Balti jaama ees ja Kotzebue koolimaja kõrval. Maksma see läheb 4 000 000 eurot. Kindlasti on väga oluline ka sadamaala kergliiklustee rajamise plaan Kalaranna tänavast Reidi teeni.

Pelguranna asumisse on kavas uus haljasala ehitada, mille osaks on nii koerte jalutusväljak ja -ujumiskoht kui laste mänguväljakud. Sellele plaani teostamiseks kavatseb linn eraldada 550 000 eurot. Kopli Kase ja Süsta pargid tehakse korda, sellele kuulub üle 1 000 000 euro. Parkides on kavas korrastada kõnniteed, istutada põõsaid, rajada korralik rada tervisesportlastele ja paigaldada mitmekesised treeningvahendid. Kase parki on plaanis ehitada ka kõlakoda ja istumisala. Loomulikult uuendatakse ka valgustust. Korrastada on plaanis ka Merimetsa – selleks on eelarves ettenähtud 150 000 eurot. Jätkatakse ka mänguväljakute rekonstrueerimisega.

Eelarvestrateegia üks suuremaid investeeringud – Põhja-Tallinna piiril asuva Linnahalli rekonstrueerimine. Linn kavatseb üleriigilise tähendusega ajaloolise hoone korda teha riigi abil. Kokku läheb see maksma üle 90 000 000 euro, millest linn peaks leidma üle 50 miljoni.

Katarina kai kõrval asuva paadislipi välja ehitamise vajadusest räägitakse juba ammu ja linn on lubanud sellele küsimusele lahenduse leida. Paraku lükkus ehitamise algus mõnevõrra edasi tehnilistel põhjustel. Siiski on slipi ehitamine  plaanis lähemal ajal ja selle rajamiseks vajalik summa 250 000 eurot on olemas.

Need on vaid mõned äramärkimist väärivad lõigud linnaosakogu poolt kinnitatud Tallinna eelarvestrateegia eelnõust. Põhja-Tallinna valitsuse üks kõige olulisemaid ülesandeid on seista selle eest, et kõik need investeeringud jõuaksid õigeaegselt ka linnaeelarvesse ja saaksid teoks.

BNS

1 Kommentaar
  1. Miks 5 aastat ago
    Reply

    pole kuskilt lugeda, mitutuhat ruutmeetrit rohelust on kavas selle ajaga hävitada? Rikkurid vajavad ju oma elukatele parklaid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.