Pensionireform väärikama vanaduspõlve heaks

Tõnis Mölder

Tõnis Mölder, Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees

Eesti riigis on kestnud pensionisammaste süsteem 17 aastat ilma suuremate muutusteta. Kogu see aeg on meie inimesed, kes on sündinud pärast 1983. aastat, olnud jalust seotud, inimestel puudub otsustusvabadus. Praegune valitsus on kokku leppinud, et Eesti pensionisüsteemis toimub reform ning süsteem muudetakse paindlikumaks ning valikupõhiseks. Inimestel endil tekib valikuvõimalusi juurde, et kindlustada oma väärikat vanaduspõlve. Meie ei lõhu, meie ei lammuta. Meie ehitame sildu ja pakume inimestele võimaluse olla oma valikutes vaba. Meie usaldame Eestimaa inimesi.

Tänu teise pensionisambasse kogujate sunnismaisusele on pangad saanud aastaid nautida konkurentsivaba ettevõtluse võlusid. Kuna tururegulatsioon praktiliselt puudus, püsisid pensionifondide valitsemiskulud laes ning tootlus piinlikult madalal. Pankade suhtumist näitab ka see kuidas rünnatakse reformi algatajaid sellega, et riik võtab väljuvalt rahalt makse. Jah, riik võtab inimeste tuludelt makse aga eesmärgiga investeerida see omakorda meie inimestesse tagasi läbi sotsiaalsüsteemi või tervishoiu. Riik ei võta seda raha endale nii nagu teevad pangad fondi haldustasudega.

Pankade esindajad jätavad mainimata olukorra, kus 17 aasta jooksul on ainult haldustasudeks makstud kümneid kui mitte sadu miljoneid eurosid. Seni kehtinud teise samba põhimõtted on pärit ajast, kui inimesi juhiti kõrgelt ja kaugelt. Tänapäeval on riigi ülesandeks toetada kodanike omaalgatust ning usaldada nende valikuid, mitte üritada elanikke sunni abil kuulekusele.

Teise pensionisamba vabastamise vastased hoiatavad, et inimesed ruttavad kohe oma eurosid fondidest välja võtma ning mõttetutele emotsiooniostudele kulutama. See aga omakorda pidavat vallandama seninägematu, mõnede katastroofiennustajate sõnul lausa hüperinflatsiooni. Mäletamist mööda viidi läbi uuring, kui paljud inimesed võtaksid teise samba reformi järgselt kogu oma varad kohe kasutusele ning vastanutest teeksid seda vaid 17%. Vaid 17 % inimesi soovib oma kogutud raha võtta kasutusele ning pole sugugi kindel, et nad seda raha halvemini kasutaks kui tänased fondide haldurid.

Teist pensionisammast püütakse näidata kodumaise majanduse elavdajana. See on ekslik pettekujutlus. Pensionifondide varadest on Eestisse investeeritud ca 10%. Välismaale viiakse aga iga-aastaselt 2% riigi SKP-st, samas kui II samba tootlus jääb riigi majanduskasvule enam kui kaks korda alla. Teine sammas oli seni ebaefektiivne ja selgelt teenusepakkujat soosiv. Selle vabatahtlikuks muutmisega ja rahapaigutuse võimaluste avardamisega, astutakse tubli samm olukorra parandamiseks. Teise samba reformi arutelu on juba toonud kaasa muudatusi praeguses süsteemis. Pangad on alustanud jõulisemalt haldustasude kärpimist ning lubanud oluliselt paremaid investeerimistootlusi kui seni. Teise samba reformiga paneme surve pankadele ja fondihalduritele paremate tingimuste pakkumisteks ning seeläbi võidavad nii inimesed kui ka riik

Keskerakond on alati seisnud eakate ja nende heaolu eest, mistõttu on kõik viimased erakorralised pensionitõusud toimunud Keskerakondlasest sotsiaalministri eestvedamisel. Ilma nendeta oleks hetkel pensionid tunduvalt väiksemad. Tulevane pensionireform on samm meie inimeste heaolu parandamiseks ning oluliselt väärikama vanaduspõlve veetmiseks.

9 kommentaari
  1. Kena 5 aastat ago
    Reply

    et Helir minu ettepaneku ellu viib!

  2. Tõnis Viilol 5 aastat ago
    Reply

    Meie valitud valitsejad mõnitavad inimesi. Nii kirjutas Oudeko Loone: 45 eurine pensionitõus tagab eakatele inimväärikuse. See on Toompealt inimestele kõige suurem kaela soristamine mis keskerakonna poolt toimus.
    Ka praegune valitsus hämab ja koorib inimesi. Toome kauplustest näide.
    Sealiha hinna tõus on kohutav kuid põhjendust ei ole. See on valitsusel kokkulepe lihatööstustega. Näpud ju põhjas. Valitsus lasi lehte, et lähemal ajal liha hind tõuseb. Ei oodatud läheneva aja tulekut ja selle teate järgmisel päeval hinnad üleva. Kohe näiteks tõusis seapõse liha hind 09 eurilt 1,3 ja kaks päeva hiljem Rakvere Põrsas 2-le eurile. Vasula lihapoes aga 2,2 eurile. Seda liha ostsid pensionärid ja vaesed. See oli valitsuse tahe ja hinna tõusu põhjendus puudub. Vili tänavu odav. Kartul odav. Elekter ei ole tõusnud ja bensiini hind ei teinud lihakasvatajatele liga. Ega seakasvatajad ju sigadele ekskursioone ei korralda. Teatris ei ole neljajalgseid näi bud. Kahejalgseid aga hulgi. Kõik lihasaaduste hinnad tõusid.
    Nii et, Oudeko Loone oma erakonnaga kinkis meile 7 eurise tõusuga inimväärika elu.
    Minu üks tuttav küsis, kas sigalate elajad on jõudnud Toompeale. Ma ei osanud vastata.
    Enne valimisi ka Helmed teatasid suure suuga, et meie teema eelarve enneolematult ümber. Seda oleks pidanud ka tegema.
    Eelarves on kirjas esimeses otsas sama mis eelmiste valitsuste ajal. Raha jaotamine on sellest eelarvest üle jäänud osale. Pensionile jne.
    Meie valitsused ei ole kunagi rahvast hoolinud ja ei hooli praegunegi. Ega nad lollid ei ole. Eelarves oleksid pidanud olema järjekorras prioriteedid esimesena RAHVAS. Nende elujärje parandamine. Lõpuks ehitame losse, ehitame sildu, veame laiali valitsusi jne. Praegune valitsus ei parandanud sendi võrra inimeste elu. Sõimasime Kallaseid, ansiplasi jne. Öelge, mida olete siis rahva jaoks head teinud. Kas see on heategu kui sajad tuhanded lapsed on näljas? Kas see on heategu, et inimesed ostavad teiste riikide tööliste vanu kaltse? Kas on heategu, et arstile ei pääse? Kas see on heategu, et te jätsite paljaks jälle pensionärid kuid enda sissetulekuid ka nende pensionite pealt kasvatasite?
    Mis õigus on valitsusel vana rada edasi minna? Prioriteet on oma riigi kodanikud. Helmed. Kus on siis see eelarve mis keeratud pea peale, mis pidi tagama kvaliteetse elu? Ka see valitsus ja ka see president sõidavad mööda maakera ringi ja pasundavad meie rikkast ja õndsast elust. Miks te valetate???.
    Lugesin, et meie eluolu on nüüd Euroopas juba 17 kohal. Miks te esitate valed andmed? Miks te räägite kui halb elu on näiteks Venemaal jne. Tegeleme ikka oma asjadega. Mingil hetkel tulevad inimesed tänavatele ja kaigastega. Kas seda tahate.

  3. Tõnisel 5 aastat ago
    Reply

    õigus. Sõimata tuleb kõiki valitsusi ja nende liikmeid. Enne valimist on nad suured heategijad, pukki saades aga kukuvad kohe just rahvast petma.
    Kas Mart või Martin suutis pederastide rahastamise rahva rahakotist keelata? Ei suutnud, pederastide lemmikminister Tanel Kiik laiutab rahva rahaga et vähe pole. Muidu ei saa väärakad oma pauku lahti nühkida.

  4. Jälle vale. 5 aastat ago
    Reply

    Oluliselt tõstis pensioni just praeguse keskerakonna poolt vihatud Savisaar. Siiani mustate ja lasete mustata teda. Häbi peaks olema.
    Kirjutate tema saavutusi enda arvele ja õhutate rahva viha tema vastu.

  5. vajadused 5 aastat ago
    Reply

    2 PENSIONISAMBA REFORM TULEB ÄRA TEHA KOHE !
    ÜHINEDA TULEB EUROOPA SOTSIAALHARTAGA!
    LAUSAESUSEST TULEB VÄLJA REBIDA EELKÕIGE PRAEGUSED KERJUSPENSIONÄRID, SEST NAD ON SIIN JA PRAEGU OMA HÄBIVÄÄRSES VAESUSES. NEIL POLE AEGA OODATA. LAUSVAESUS ON VANADUSPENSION 350.-euri. ja TEKITADA TEENUSED ÜKSIKUTELE KERJUSPENSIONÄRIDELE, MIDA NAD VAJAVAD, MIKS MUIDU
    NUUMATA KOV-e?! Ega nad nagunii ei hakka neid rahasid vanadele kulutama,ennemini kruusatee asfalteerimiseks,kus kohalik surfarmer oma autodega sõidab. JA joobnud sulased kihutada saavaad metsavahel, teedele jääb maha hulga vigaseid kimalasi /neist oleme siinkandis juba lahti tänu mürlkdele, kihutamisele,niitmisele ,raiumisele/mesilasi,konni, linde, väikeloomi, suuremaid loomi, liblikaid,püüsid /siinkandis oleme ka neist lahti tänu niitmisele ja saagikoristusele ja kihutamisele,viimast püü perekonda 6 tk nägin lömastatuna metsavahel.kruusateel/Kuhu neil siis kiiret on ? poodi õlle järele .

  6. Just vaatasin DELFI tabelit. 5 aastat ago
    Reply

    Ei olnud üllatus, et suhteline vaesus Keskerakonna valitsemise ajal on pidevalt suurenenud. Ratas kiidab elu. Ouduki
    Lone kiidab elu, Must kiidab elu jne. President kireb, et Eesti rahvas ei ole kunagi nii hästi elanud.
    Neil ei ole sugugi silmad häbi täis. Valetavade, vassivad, sõimlevad jne. Kasige kurat oma hea eluga riigist minema.

  7. Aga 5 aastat ago
    Reply

    riigiteenistujate ülempalga ja alampalga suhteks kuni 3 korda see vilets valistus küll ei jõua. Aina möla ja möla, kõik vajalik jääb tegemata.

  8. max 5 aastat ago
    Reply

    nagu vasakpoolsed ikka, kõik raha tuleb kohe ära kulutada, et kuidagigi oma populaarsust tõsta….tulevikunägemust ei eksisteeri

    • Need 5 aastat ago

      ongi poliitaltkäemaksud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.