Päikesepark Nõmmele – miks ka mitte!

Tallinna linnavolikogu esimees, Nõmme linnaosakogu liige Tiit Terik arutleb, mida võiks teha kunagise Pääsküla prügilaga. Teriku hinnangul tasuks tõsiselt kaaluda mõtet rajada sinna talispordikeskus 🏂 ja jätta lõunapoolne nõlv päikesepargi ☀️ jaoks.

Alljärgnev Teriku arvamuslugu ilmus Nõmme Sõnumites (lugejad on oodatud kommentaariumisse arvamust avaldama):

Eelmisel nädalal sai Eesti Rahvusringhäälingu vahendusel kuulda ja lugeda uudist, et Eesti Energia tütarettevõte Enefit Green väärindab vanu kaevandusalasid ning rajab sinna päikeseparke. Nõmmel seesuguseid vanu kaevandusalasid ei ole, kuid võimalus rajada päikesepark ja kasutada päikeseenergiat on vähemalt ühes kohas täiesti olemas.

Ilmselt on paljud nõmmekad kuulnud mõttest, et kunagise Pääsküla prügila alale võiks rajada talispordikeskuse. Sellest hakati rääkima juba üsna pea pärast prügila sulgemist 2000. aastate alguses. Põhjus, miks sinna kohe mäespordiga tegelemiseks vajalikke rajatisi ehitama ei saanud hakata, seisnes selles, et rohetava murukamaraga kooriku all, mis endist prügilat katab, käis ja käib ka praegu sõna otseses mõttes elu. Kindlasti on nende protsesside kohta olemas täpsed tehnilised terminid, kuid tavakeeles öelduna mäe sisemus käärib.

Erituvat biogaasi koguti aastaid gaasikogumissüsteemi abil ning sellest toodeti soojust ja elektrit, millega varustati lähedal asuvaid maju. Tõepoolest, on kõlanud ka küsimus, miks pole suusakeskuse rajamisega juba alustatud, sest gaasikogumine ja suusatajate mäele lubamine ei välistavat teineteist. Isiklikult oleksin selles suhtes siiski pigem ettevaatlik ja usaldaksin valdkonnaga tegelevaid spetsialiste. Võimalikke õnnetusi tasub vältida.

Tallinna jäätmekavast aastateks 2017–2021 küll selgub, et biogaasi kogumise süsteemi enam rendile anda ei ole õnnestunud, kuna 2017. aastal gaasi kogumisest huvitatud ettevõtteid enam ei leidunud – kogused on vähenenud ja majanduslikult-äriliselt pole see enam otstarbekas. Samas, mingis koguses gaasi siiski veel tekib.

Aga mis on sellel kõigel tegemist päikesepargiga? Kaalumisel on mõte, et kui gaasivarud on ammendunud ning saab asuda plaane realiseerima, siis on mäe lõunapoolne nõlv ideaalne päikesepargi rajamiseks. Tehismägi tervikuna taaskasutusse võtta on kindlasti hea plaan. Lisaks võimaldaks keskkonnasõbralikku päikeseenergiat kasutada suusakeskuse enda, aga miks mitte võimalusel ka lähipiirkonna majade energiavajaduste osaliseks katmiseks.

Mõtte plusse ja miinuseid on Tallinna linnavalitsus abilinnapea Aivar Riisalu eestvedamisel juba kaaluma hakanud. Esmapilgul tundub, et tegemist on perspektiivika ideega. Mäe lõunapoolse nõlva alla jäävad Pääsküla raba ja jõgi. See külg oleks päikeseenergia kogumiseks sobivaim, teistesse ilmakaartesse jäävad nõlvad jääksid mäesuusatajate ja lumelaudurite kasutusse.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.