Yana Toom hakkab tegelema tehisintellekti ja krüptovaluutaga

Eurosaadik Yana Toom liitus teaduse ja tehnoloogia tuleviku toimkonnaga (Panel for the Future of Science and Technology ehk STOA).

Me elame tehnika ajastul ning igapäevaselt hakkavad meid tulevikus järjest kiiremini mõjutama uued tehnoloogiad, ähvardades muuta meie planeedi kas paradiisiks või põrguks. Ka teadussaavutused nõuavad lülitumist vastavasse õigussüsteemi ning selleks on tarvis neid mõista. Sellel põhjusel loodigi Euroopa Parlamendi juurde teaduse ja tehnoloogia tuleviku toimkond – Panel for the Future of Science and Technology ehk STOA. See koosneb 25 eurosaadikust, keda saadetakse komisjonisse tegutsema 2,5 aastaks üheksa erineva komitee poolt. Yana Toom liitus STOA-ga tööhõive- ja sotsiaalkomisjoni liikmena.

STOA eesmärkide hulgas on ökoloogiline transport ja kaasaegne energeetika, loodusressursside tasakaalustatud kasutamine, interneti hüved ja kahjulikkus, uute tehnoloogiate kasutuselevõtt tervishoiusüsteemis ning globaliseerumisajastu teadus ja sellega seotud poliitika. Kõigis neis valdkondades on STOA Europarlamendi informeerija. STOA organiseerib selguse saamiseks arutelusid teemadel kuidas üks või teine teadus-tehniline saavutus võib meid mõjutada.

Kogu selline loetelu võib tunduda igavalt, kuid STOA tegeleb väga aktuaalsete teemadega. Viimased STOA poolt avaldatud uuringud olid seotud FB-i krüptoraha Libraga ning selle olematust või olemasolevast mõjust finantssüsteemile. Samuti oli STOA teemaks robotid, mis lähiaastatel peaksid üle võtma inimestelt töökohad eakate inimeste hooldamiseks.

STOA  tegevus on suunatud lähitulevikku, mis võib tuua endaga kaasa nii head kui halba. 2019. aastal avas STOA European Science Media Hub kodulehe (sciencemediahub.eu), kus avaldatakse teadusteemalisi artikleid ja postitusi: mida me peaksime ootama Euroopa projektist avatatud juurdepääsust teaduslikele materjalidele, miks me peame sööma rohkem kaunvilju ja mis on e-riik Eesti moodi.

4 kommentaari
  1. MG5 5 aastat ago
    Reply

    vaataks selle MG5 ka üle tervise seisukohalt …kms.

  2. to Yana 5 aastat ago
    Reply

    Kas siis tulevad juba mehhaanilised suremiskombinaadid ?
    Ühtepidi hea, kui mähkmeannuse jm. määrab ära riik, mitte omakasupüüdlik vanadekodujuhataja ja alla paneb
    kohusetundlik aparaat, aga hoolivust ja armastust ,inimlikkust ja mõistmist pole praegu ega saa ka tulevikus olema. MIs siis kui aparaat katki ja lolliks läheb ?
    Ja ikka ei lasta neil minna , KUI NAD TAHAVAD. SUITSIIDIABIST PEAKSITE SEAL RÄÄKIMA !!!/see pole eutanaasia, kuigi ka sellest tuleb rääkida, kui inimene on vastavad korraldused enne andnud/.
    Ja see üksilduseepideemia, tuleb ju kõik PEALISKAUDSUSEST, sest polegi millestki rääkida. Isegi siis kui kellelgi on.
    HINGEIDIOTISMIST, EETIKAPUUDUSEST, POSIT. USUNDI-FILOSOOFIA PUUDUMISEST RAHAMAJANDUSE MASINLIKUL PRAGMAATILISEL MÜRRAMISEL.
    SELLEST KÕIGEST PEAKSITE RÄÄKIMA.

  3. ? 5 aastat ago
    Reply

    Praegu pole Eesti pensionäril, kui ta just täielikult liikumisvõimetu pole /kui siiski/ võimalik pikemate käikude jaoks /kasvõi metsa seenele, sest nii pikka maad ei jaksata enam läbida,metsas aga tahaks viibida küll jms./
    pole võimalik ,rahalistel põhjustel, osta elektritoolikest. pensioniga 350.-eur, üksildasel, kes seda veel eriti vajab,et oma üksildusest või üksindusest välja pääseda ajuti, veidigi emots., posit. mitmekesistamist oma ellu
    saada.
    KEDA hakkavad siis robotid teenindama, mis veel kallimad on?
    Ehk tuleks tegeleda paralleelselt ka elatustasemega…

  4. lein on hinges, 5 aastat ago
    Reply

    VÄGA TAHAKS KOERA, AGA EI JAKSA PIDADA . TOIT + RAVIKULUD.
    SUUR KURBUS TULEB ALATI KUI KOERA NÄEN. JA NEMAD AGA REBIVAD MINU POOLE. KASSIDKI TULEVAD.
    TEAN, ET SIIS HAKKAN MURETSEMA, MIS TEMAST SAAB, KUI MINUGA MIDAGI JUHTUB.
    MITU TÜKKI OLIN JUBA VALMIS VAADANUD VARJUPAIGAST PILTIDE JÄRGI, SEST SINNA MINNA MA I VÕI, MEELDIN KÕIGILE LOOMADELE JA SEE OLES MULLE LIIG.
    NÜÜD NÄEN, ET NEID PILTE POLE ENAM JA VIIMAE PILT, KÕIGE ÄÄRMINE ON KÕIGE KAUEM ELANUD SEAL, ÄKKI TAPAVAD ÄRA, MÕNEL ONGI JUBA KÜÜNLAD PILDI ASEMEL. TUNNEN END SÜÜDI JA HALVASTU. JUBA HOMMIKUL OLI SELLINE LEINALINE TUNNE, ÄREV KA. OLEN NATUKE TELEPAAT .
    VÄGA TAHAKS ELATUSTASET , MIS VÕIMALDAKS VÄHEMALT KOERA PIDADA JA ET POLEKS MURET, MIS TEMAST SIIS SAAB. JA SUITSIIDIABI TAHAKS ENDALE SIIS, KUI TAHAN.
    JA PLASTAKNAID NING REMONDITUD TREPPI, ET NAABRITE KESKKÜTETE SUITSUHAIS TUPPA EI TULEKS, MIS VERERÕHKU TÕSTAB JA MITMEKS PÄEVAKS HAIGEKS TEEB.PEAN NÜÜD AKNAD ÖÖ LÄBI LAHTI HOIDMA. ISE KÜTAN VAID ÜHTE TUBA ELEKTRIGA, NII TULEB ODAVAM, AGA KA SELLE VASTU ON OSATUD LOLLAKD SEADUSED KOOSTAD.
    KAS TE ÜLDSE IKKA TEATE, MIDA KONKREETSELT JA KA TULEVIKU OSAS VAJA TEHA ON – ELUVÕÕRAD
    SEAL VÄLJAMAAL ERITI, SEST EGAS NEMAD SELLIST VULETSUST JA SUHTUMIST NÄINUD POLE.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.