10 küsimust. Vastab Tallinna Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis

Grete, Sa võtsid hiljuti vastu otsuse, et hakkad ratta ja ühistranspordiga tööl käima. Kas kavatsed ka talvel rattaga sõita?

Olen terve elu liikunud valdavalt ühistranspordiga. Nõmme linnaosa vanemana töötades on minu põhilisteks liikumisvahenditeks jalgratas, buss ja rong. Ilusa ilmaga olen käinud tööl rattaga ja kehvema ilmaga eelistanud ühistransporti. Autoga liiklemisest ma täielikult loobunud ei ole, sest need elukaaslasega koos veedetud lisaminutid omavad suurt väärtust. Talvel jätan ohutust silmas pidades ratta kuuri ning liigun valdavalt ühistranspordiga. Suureks plussiks on Nõmmelt linna saamisel väga hästi toimiv rongiliiklus.

Kas oled veel keskkonna jätkusuutlikust silmas pidades oma elu ümber korraldanud?

Ma ei leia, et oleksin pidanud palju ümber korraldama oma elus, et olla keskkonnateadlikum. Püüan lihtsalt igapäevaselt jälgida, et mu pere oleks säästliku eluviisiga.

Mõned näited: prügi sorteerimine; kannan võimalusel rõivaid, mis on loodud taaskasutatavatest materjalidest; toitu soetan pigem mitu korda nädalas, et vältida riknemist; toidu puhul eelistan kohalikku toorainet, välistatud on ka välismaised öko-tooted. Liha tarbime  mõnel korral nädalas. Elektri tarbimisel lähtume põhimõttest, et ruumis, kus parasjagu ei viibita, tuli ei põle. Väldime olukorda, et televiisor töötab „taustaks“ ajal, kui ise tegeleme millegi muuga. Kodumasinate soetamisel jälgisime energia- ja veetarbimise näitajaid jne.

Väikeseid asju, mida tehes saame keskkonda vähem koormata, on veel. Iga tee algab aga esimestest sammudest. Oluline on teadvustada, et meie tänastest tegudest sõltub, millise planeedi me järeltulevatele põlvedele jätame.

Kui suur nutisõltlane Sa oled?

Suur osa minu tööst on seotud arvuti kasutamisega. Sotsiaalmeedia on igati tervitatav platvorm oma arvamuse avaldamiseks ning muuhulgas suurepärane võimalus poliitikutele jõudmaks rahvale lähemale. Iseasi, kuidas seda võimalust kasutatakse. Kas otsitakse odavat populaarsust ja proovitakse inimestega manipuleerida või jäädakse ausaks ning usaldusväärseks. Pean enda kallal tööd tegema, et hommikul esimese asjana uudiseid ei vaataks. Halb komme nutikäitumise seisukohast on ka enne magama jäämist e-posti kontrollimine.

Burger King või KFC?

Ei kumbki.

Kas raamatute lugemiseks jääb aega?

Raamatute lugemine käib hooti, rohkem loen suvel. Öökapil on praegu Brene Browni raamat „Julgege juhtida“.

Sel sügisel räägiti Tallinnas palju lehepuhurite tekitatud mürast. Kui palju pakkus see kõneainet Nõmmel?

Muruniidukite ning lume- ja lehepuhuritega seotud müra on olnud Nõmmel ikka probleemiks ja vaidlusaluseks küsimuseks. Võrreldes muruniidukitega kasutatakse Nõmmel lehepuhureid siiski vähe. Muruniidukite kasutamise suhtes oleks kogukondlik lepe küll mõistlik. Näiteks laupäeval niidame ainult kella 10-20 ja lepime kokku, et pühapäeval ei tärista elektriliste ja bensiinimootoritega aiatööriistadega üldse.

Said Nõmme linnaosa vanemaks 2017. aastal. Millised on olnud suuremad töövõidud?

Võtsin endale esimese aasta eesmärgiks luua või taaselustada suhtlus kogukonna ja linnaosavalitsuse vahel. Et asumiseltsid, koolid, lasteaiad, huvikoolid, noored ja eakad oleksid linnaosa tegemistesse kaasatud. Usun, et selles osas on mõndagi ära tehtud, kuid alati saab rohkem ja paremini.

Suuremateks võitudeks pean Nõmme gümnaasiumi spordihoonega seonduvat. Sellest on räägitud aastaid ning nõmmekatele ei ole see uudis. Täna projekteerimine käib ja järgmisel aastal alustatakse ehitusega. Eelmisel aastal said Pääsküla kool ja Nõmme huvikool uue koolihoone kaasaegsete võimaluste ning ruumidega. Järgmiseks on üks suuremaid objekte Nõmme gümnaasiumi põhikoolihoone renoveerimine.

Nõmme sai eelmisel aastal uuesti ka oodatud uisuplatsi. Paljud nõmmekad mäletavad uisuplatsi Turu hoone vahetus läheduses. Eelmisest aastast alates asub uisuplats Nõmme gümnaasiumi juures ning sai kogukonna poolt suure poolehoiu osaliseks.  Hiiu tennisekeskuse rajamise osas liigume aktiivselt edasi ning lähemate aastate jooksul asendub amortiseerunud kaarhall kaasaegse tennisekeskusega.

Järgmisel aastal saavad noored uue kontseptsiooniga siserulapargi Pääsküla noortekeskusesse. Pääsküla rulapark on Tallinnas ainus, mis olenemata ilmast annab noortele võimaluse tegeleda ekstreemspordiga.

Oluliseks pean seda, et eelarvestrateegiasse oleme lisanud Raudtee tänava rekonstrueerimise. Seal asub lisaks elu- ja ärimajadele ka kolm koolihoonet. Tee olukord on selline, et vajab lähimatel aastatel remonti. Hetkel on töös Valdeku tänava rekonstrueerimine lõigus Vabaduse pst–Pärnu mnt. Korrastanud oleme Hiiu-Suurtüki, Astri, Nelgi, Päikese pst, Toome pst ja Võidu tänavad. Olulisteks teeobjektideks tulevikus on kindlasti Nõmme keskus, Kerese, Õie ja Kraavi tänav.

Millised on Sinu poliitilised ambitsioonid?

Ambitsioon saada linnaosavanemaks täitus varem, kui ma oskasin arvata. Tänada saan Keskerakonda, kes usaldab ja julgeb toetuda noorte inimeste panust ühiskonnas. Ka kaks aastat hiljem on minu poliitiliseks ambitsiooniks jätkuvalt Nõmme linnaosa vanema koht. Mul ei ole tavaks töökohti tihti vahetada.

Oled Sa pigem romantik või pragmaatik?

Eraelus romantik, tööl pragmaatik.

Millest unistad?

Unistan sellest, et lõppeks Eestis naispoliitikute suhtes üleolev suhtumine ehk otse öeldes allapoole vööd „huumor“. Veel unistan, et printsiip, „kes kõige kõvemini karjub, sellel ongi kõige rohkem õigus“, asenduks konstruktiivse kriitikaga.

Küsis Andres Kalvik

1 Kommentaar
  1. Lehelugeja 5 aastat ago
    Reply

    Uvitav, kui palju see šillis tšillimise eest palka saab?
    Kolm tonni tuleb ehk ära.
    Irvitav nägu pealekauba.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.