Peaminister Ratas Londonis: NATO ühtsus on globaalse julgeoleku nurgakivi

Family portrait of NATO Heads of State and/or Government with ceremony for the 70th anniversary. Foto: Jürgen Randma, Riigikantselei

London, 4. detsember 2019 – Peaminister Jüri Ratase sõnul kinnitas tänane NATO liidrite kohtumine Londonis, et NATO on jätkuvalt ühtne ja tugevaim kaitseallianss ajaloos.

„NATO väljus kohtumiste ruumist ühtsemana kui sinna sisenedes, aga eilne ja tänane üksmeel NATO kolleegidega kohtudes ei olnud üllatus. Rääkisime kõigist liitlastele muret tegevatest küsimustest konstruktiivses ja üksteist toetatavas õhkkonnas,“ ütles peaminister Jüri Ratas. Ta lisas, et NATO on kindlalt pühendunud kõigi liitlaste julgeoleku tagamisele.

Peaminister lisas, et kuigi NATO kaitseplaani uuendamine Balti riikidele ja Poolale ei olnud NATO liidrite kohtumise päevakorras, sai ka avalikkuse tähelepanu köitnud küsimus lahenduse. „Eesti näeb NATO igapäevastes tegevuste kaudu seda, kuidas NATO toimib. Tänasel kohtumisel andsid liitlased teada oma panustest NATO valmidusealgatusse (NATO Readiniess Initiative). Sellega tõuseb oluliselt liitlaste valmidus reageerida igale olukorrale,” ütles peaminister Ratas.

Brüsseli tippkohtumisel 2018 alustatud valmidusealgatuse raames panevad liitlased välja 30 pataljoni, 30 õhueskadrilli ja 30 lahinglaeva, ja seda mitte enam kui 30-päevases valmiduses. Eesti andis teada, et panustab inistatiivi jalaväekompaniiga.

Peaminister Jüri Ratas osales vahetult NATO liidrite kohtumise järel USA president Donald Trumpi kutsel kogunenud töölõunal liitlasriikide juhtidega, kes täidavad alliansi kaheprotsendiliste kaitsekulutuste eesmärki. „Transatlantiline koostöö ja Ameerika Ühendriikide liidripositsioon on NATO nurgakivi. Sama olulised on olnud ka Euroopa ja Kanada liitlaste suurenenud investeeringud oma kaitse-eelarvetesse ja seeläbi ka oma sõjalistesse võimetesse,” ütles Jüri Ratas.

10 kommentaari
 1. Mitukümmend 2 aastat ago
  Reply

  korda seda Jurka umbluud kuulutama peab, varsti juba kogu Kesknädal udupaska täis. Kui Jurka ei taju, et relvi toodetakse ja liitutakse 3. ilmasõja ettevalmistamiseks, siis teised ometi seda teavad. Mis kuradi julgeolekust saab juttu olla?

 2. Aja Lugu 2 aastat ago
  Reply

  Appi! Mis meie riigist siis järele jääb kui need ” 30 pataljoni, 30 õhueskadrilli ja 30 lahinglaeva… 30-päeva pärast” meid vabastama tulevad! Selle ajaga on “agressor” end siin korralikult kindlustatud ja selleks, et teda siit välja tõrjuda ei saa jätta “kivi kivi peale”.Ilmselt pommitatakse isegi surnuaiad maatasa. Süürias kestab vabastamine juba pikemalt kui II Maailmasõda! Jana Toom on Süürias käinud ja teab kuidas vabastatud territoorium välja näeb. Meie sõjardid võiks ka korra seal ära käia ja pilgu peale visata.
  Millegipärast Soome ja Rootsi ei kipu NATO liikmeteks? Kas keegi oskab ütelda, miks?

 3. Noo 2 aastat ago
  Reply

  meie peaminister sõidab ringi ja tegeleb sõjamängudega. Väljspoolt ei ohusta meid keegi ja kui ohustakski ei ltuleks NATO appi sest see sõjaline organisatsioon pole kunagi kedagi aidanud isegi mitte ka siis kui isislased korraldasid eurooplastele tapatalguid. Peaminister peaks tegelema rohke om riigi küsimustega kus möllab sisemine vaenlane reformierakondlaste näol. Miks ta ei kaitse tublisid inimesi kes on sattunud nende löögi alla. Reformierakondlased võtavad järjest ja nüüd on järjekord jõudnud juba Aabi kätte. Ja kõike seda tehakse karistamatult. Midagi on meie riigis vöga viltu ja peaminister peaks sellele tähelepanu pöörama.

 4. Nojah 2 aastat ago
  Reply

  Meie peaminister ei tegutse päriselt nii nagu on kohane keskerakondlasele aga ju ta teisiti ei saa. Tal on kõrval Isamaa erakond ja ta peab nendega arvetama. Isamaalased on pühendanud end sõjalise tegevusega. Varem nad ka tegutsesid laimuga nagu reformierakondlasedki eriti siis kui seal oli meie kõige suurem kurikael E.N.Kross kes pääseb alati karistusest ja tegutseb nüüd vaikselt aga küllap sama alatult. See ajakirjanik kes kirjutas temast artikli sattus ise karistuse alla aga talle mõeldi välja teine süüdistus Reformierakonnaga ei taha ükski erakond koostööd teha .

 5. Sedasi 2 aastat ago
  Reply

  NATO võiks ohjeldada terroriste ja jätta Venemaa rahuke. Sealt pole hädaohtu karta ja nagunii ta Venemaa vastu ei saa kui isegi tekiks vajadus. USA võib ässitada NATO-t aga pärast pühib käed puhtaks. USA-l on vaid oma kasud tähtsad ja talle meeldib allutada Euroopa riike endale majanduslikult. varem anastas ta naftariike. Venemaa tahab meiega hästi läbi saada ja majanduslikud suhted Venemaaga on meile kasulikud. See venemaa-vastane tegevus hakkab juba õra tüütama ja NATO ületähtsustamine samuti. Tuleb tegeleda oma riikide siseasjadega pealegi välispoliitikas ei olene meist midagi.

 6. ilus pilt 2 aastat ago
  Reply

  Kangesti ilus pilt on.

 7. Eve 2 aastat ago
  Reply

  Mei julgeoleku nurgakivi on säbralikud suhted teiste riikidega ja sisepollitika nurgakivi tuleb siis ilmsiks kui reformierakondlased läpetavad oma laimukampaania ja kes seda suudab saavutada on meie julgeoleku nurgakivi.

  • trollidele evedele, ottidele, nojahidele ja muule saastale 2 aastat ago

   Jõudu teile seal Olginos trollimisel. Olete haledad klounid, teie poolt edastatud lauspask ei pane isegi naerma eestlasi. Tolad, võtke endale normaalne tõlkija vähemasti, mitte ärge oma lausidiootsusi kohe trükivigadega välja paisake. Seda on muidugi raske loota, sest te ei saa ju eesti keelestki aru ilma arvuti tõlkeprogrammita.

 8. Realistlik 2 aastat ago
  Reply

  Isegi Donald Trump vaatab NATO-le realistlikumalt, kui meie mökud.Nii ongi: kui tahad pomme, maks!Küsimus on aga selles, kas meile neid pomme vaja on-seega milleks maksta?Ei tea, miks peaks TRump ennast siin Venemaa vastu veritsema, kui tal on vaja Venemaaga läbi saada, et Hiinat vaos hoida.Saksamaa aga võivad meie sõjardid unustada, ka Yahoo kirjutas neil päevil, et Saksamaal pole enam arvestatavat sõjaväge,
  Aga küllap, Jüri, Mart ja teised “kaitsjad” plaanide B, C ja X-ga välja tulevad.

 9. to realistlik 2 aastat ago
  Reply

  Sinu jutt on TÕESTI REALISTLIK.
  Eks ma kühvelda siin sama kirjutada juba aastaid, a neil seal tugev programm peal, ei aita, isegi kui mõistuse puudumist tunnetavad ja kommentaare loevad, abi otsides.
  Jeesuke ütles ; tulge minu juurde kõik, kes vaimust vaesed. – tähendab seda, et kes tunnetavad oma südame ja vaimu puudulikkust. Kes püüne peal ei tunneta muud kui punast vaipa. Kristus on muide armastuse sümbol. Vabandan, täiesti kohatu sõna poliitika haisu läheduses.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.