Ratas: Eesti kaitseväelased teevad au kogu riigile

Foto: Ardi Hallismaa / Kaitsevägi

Stenbocki maja, 15. jaanuar 2020 – Peaminister Jüri Ratas tervitas Stenbocki majja kogunenud kaitseväelasi, kes teenisid rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel 2018. ja 2019. aastal.

„Rahvusvaheliste jõududega ühinedes teadsime, et rahu ja vabaduse eest seismine ei ole lihtne ega ohtudeta. Viimase aja sündmused on taas esile toonud riski, millega meie kaitseväelased neis kauges paigus igapäevaselt silmitsi seisavad,“ tõdes Ratas.

„Möödunud nädal tõi meieni ärevad uudised Iraagist, kus toimus raketirünnak sõjaväebaasi vastu, kus paiknes ka eestlasi. Riigi seisukohast on Eesti rahuvalvajate julgeolek meile esmatähtis. Seetõttu oli mul siiras rõõm kuulda, et nendega oli rünnaku järel kõik korras ning nüüdseks on neli neist lähiajal jõudmas tagasi Eestisse,“ kinnitas ta.

Peaministri sõnul on maailm endiselt rahutu ning Eesti kaitseväelastel on jätkuvalt põhjust osaleda rahvusvahelistes kriisikolletes ning kaitsta koos liitlastega ühist maailmanägemust ja väärtusi. Vaid nii saavad inimesed maailma kõige rahutumates paikades kui Eestis elada turvalisemalt.

Ratas kiitis kaitseväelaste kõrget professionaalsust ning märkis, et nad on teinud au kogu riigile. Tema sõnul kinnitas seda ka oktoobrikuine visiit Afganistani, kus ta liitlasvägede esindajatega toimunud kohtumistel kuulis Eesti võitlejate oskuste ja pühendumuse osas vaid kiidusõnu.

Peaminister kinnitas, et operatsioonidel osalenud kaitseväelased on oma teenistusega aidanud kaasa riigi, kaitsejõudude kui ka liitlassuhete tugevdamisele.

Ratas tunnustas ka kaitseväelaste pereliikmeid ja lähedasi, kelle toetus on kaugel viibivatele rahuvalvajatele hindamatu.

Missioonil käinud kaitseväelased said kingituseks Tanel Toomi filmi „Tõde ja õigus“ DVD.

25 aastaga on Eesti välismissioonidele saatnud üle 3000 mehe ja naise. Kaitseväe veteranipoliitika näeb kõigile missioonidelt naasnud kaitseväelastele ette laiaulatuslikke toetusmeetmeid, sh. taastus- ja lõõgastusperioodi koos perega, nõustamist ning täiendus- ja ümberõppevõimalusi.

Traditsiooniliselt kaks korda aastas toimuval vastuvõtul osalesid Eesti kaitseväelased, kes teenisid kaheksal erineval missioonil kuues erinevas riigis: Afganistanis, Iisraelis, Iraagis, Itaalias, Liibanonis ja Malis.

4 kommentaari
  1. Meie 5 aastat ago
    Reply

    palgasõdurid on siis nagu jänkid, kes kaitsevad ennast kogu maailmas. Ja kui kellelegi see ei meeldi, siis hakatakse kohalikke tapma. Kuidas on see loogilises seoses KAITSEväega? Samal ajal Jurka ja teised lasevad vabalt sisse üha rohkem mutukaid, kelle seas juba tõenäosuse järgi on üha rohkem ka terroriste.

  2. Ah soo 5 aastat ago
    Reply

    Mina nii ei arva. Kas ehk aitaks sõjateemadest. Ratas on nii hoogu läinud. Nojah Isamaa on kõrval. Meist ei olene midagi, suurriigid otsustavad kõik. Tõiesti tühi töö. Need sõjajutud on ära tüüdanud. Tähtis on see mida tehakse meie riigis meie inimeste heaks. USA väed on mitmetes riikides sees, aga pugemine USA ees jätkub. Kui midagi halba juhtub ja mitmed riigid ei kannata välja seda pealesurumist on USA süüdi. Mina leian et meie peaminister ei peaks sekkuma teiste riikide siseasjadesse ja meie sõdurid ei peaks olema teistes riikides sest nagunii on see nagu tilk ookeani põhja. Ratas on tubli peaminister kuid tema välispoliitika mulle ei meeldi.

  3. Eve 5 aastat ago
    Reply

    Jah need sõjateemad on tõesti ära tüüdanud Muidugi ei olene meist midagi. Venemaaga tuleks luua head suhted. Praegu Venemaa ei sekku Iraagi ja Iraani siseasjadesse kuid saab nendega hästi läbi. Ta aitab Süüriat ja Liibanoni. USA ei vii oma vägesid välja Iraagist ja Iraagi rahvas on tänavatel protestimas. ega parem lugu pole Iraanis. uSA ei jäta mitte neid riike rahule. Luik ja Reinsalu on nii sõjateemast haaratud et vist peaminister peab nendega üksmeeles olema. Ka mina ütlen et võiksime rahulikult oma tööd teha parandades meie inimeste elutingimusi. Sõjanduses ei olene Eestist midagi ja meid ei kavatse keegi rünnata, teiste abistamiseks aga pole meil jõudu.

  4. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    Kaua me saadame oma sõdureid kolmandatesse riikidesse pagan teab kelle asja ajama aga ise hõisates,et saavad kogemusi ja tagavad meie kaitse !
    Meie kõige parem kaitse on rahumeelne,teisi mitte mõnitav poliitika.Ainult teatud asutuses viibijad võivad loota,et meid tullakse kaitsma !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.