2020. aastal tegeleme sisuliste teemadega

Kersti Sarapuu

Kersti Sarapuu, Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees

Suured pühad on möödas ning riigikogulased alustasid sellel nädalal uut poliitaastat. Kahtlemata saab 2020. aasta olema erinev selja taha jäänud aastast. Ees pole ootamas valimisi ning loodetavasti kerkivad pidevate intriigide  asemel esile sisulised teemad, millega saame muuta Eestimaal elavate inimeste elu paremaks.

Tõepoolest, kui vaadata tagasi möödunud aastale, siis võib öelda, et see oli üsna tormiline. Mõistagi käivad need poliitikaga kaasas, kuid paraku jätsid need viimasel aastal oma tugeva pitseri nii valitsuse kui ka Riigikogu tööle. Siiski, jagus väga palju ka neid hetki, mil saime rõõmustada tehtud töövõitude üle.

Kuigi Keskerakonna soov oli tõsta jõuliselt erakorraliselt pensione, oli tehtud otsuste seast siiski üheks olulisimaks pensionitõus koos indekseerimisega 45 eurot. Keskerakond oli valimiste eel esimene erakond, kes erakorralise pensionitõusu vajalikkuse lauale tõi ning kindla eesmärgina sai see kevadel kirja ka koalitsioonilepingusse. Vaatamata sellele usun, et viimase 12 aasta suurim pensionitõus on samm eakatele lähemale ning igakuised 45 lisaeurot parandavad Eestis elavate pensionäride toimetulekut märkimisväärselt ning lähiaastatel suudame ka oma lubaduse täita.

Kuid pensioniarutelud võtavad hoo sisse ka uuel aastal, seda aga teises võtmes. Jutt käib koalitsioonierakondade poolt kokku lepitud pensionireformist, mille jõustumise tulemusel muutub teise sambaga liitumine ja sealt lahkumine vabatahtlikuks. Reformi eesmärk on anda inimestele rohkem võimalusi oma raha paigutamisel kaasa rääkida. Senimaani pole teine sammas inimestele kehva tootlikuse ja suurte haldustasude tõttu soovitud kasu toonud. Alles viimasel aastal raporteerivad pensionifondide haldajad ja kindlustusseltsid suurest tootlikkusest, parimatest võimalustest raha paigutamisel. Aga seda alles nüüd, kui jutt käib teise samba vabatahtlikuks muutmisest.

Kui pensionireform vastu võetakse, tekib inimestel valikuvõimalusi juurde. Kas jätkata teise pensionisambasse raha kogumist praegusel viisil, jätta kogutud raha alles ja lisamakseid enam mitte teha või siis võtta kogutud summa välja ning kasutada seda tuleviku hüvanguks. Viimase variandi puhul on oluline meeles pidada, et väljavõetud summa tasuks igal juhul investeerida pensionipõlve kindlustamisse. Sest raha välja võtmine tähendab suuremat vastutust oma säästudesse ja pensionidesse.

Maksusüsteemi uuendamine

Inimnäoline poliitika ja Eestimaa elanikele parema homse tagamine on olnud iseloomulik nii eelmisele kui ka praegusele valitsusele. Sügaval sisimas soovime kõik saada osa Põhjamaadele omasest heaolust, kuid ilma maksusüsteemi uuendamata võibki see jääda püüdmatuks. Kuigi maailm meie ümber muutub pidevalt, siis pole muutustega kaasas käinud Eesti maksusüsteem, mille ajalugu ulatub taasiseseisvunud Eesti algusaastatesse. Seega oli möödunud sügisel ainuõige otsus algatada maksuarutelu ja kahtlemata on Keskerakond selle teema kandjaks ka tänavusel aastal. Möödunud nädalal tegime sellega algust fraktsiooni seminaril, kus toimus väga konstruktiivne arutelu ning tehti hulganisti ettepanekuid, milline võiks Eesti tulevane maksusüsteem välja näha. Tegu on väga põhimõttelise küsimusega, mistõttu tasub lähtuda vanasõnast „tark ei torma“ ja arutelude tulemusel töötada välja parim võimalik lahendus. Töö uute ettepanekute osas juba käib ning loodetavasti kuuleb neist peagi.

Nagu iga aasta alguse seminaril, planeerisime ka nüüd fraktsiooni väljasõitusid erinevatesse maakondadesse ning  Tallinna linnaosadesse. Juba veebruaris külastame Lääne-Virumaad. Möödunud novembrisse jäid huvitavad ja silmaringi avardavad kohtumised Jõgevamaal. Ees ootab väga töine aasta, koos uute väljakutsete ja ettearvamatustega. Usun, et riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmetele on kerge hingetõmbepaus hästi mõjunud ning saadikud on täis töötahet, et seista kõigi eestimaalaste eest.

10 kommentaari
  1. Kui 5 aastat ago
    Reply

    Kersti räägib millegi sisulisest arutelust ja muutmisest, siis tehku juba pinsikorralduses sisuline ja põhimõtteline muutus. Et iga seni röövitu saaks oma allesjäänud raha KOHE ja TÄIELIKULT välja võtta ning ILMA KARISTUSMAKSUTA! Praegu kukub nõnna välja, et valitsus otsustas kunagi inimesi seaduslikult nöökida ja röövida, et pankurid hästi elaks ning saaks meie rahva arvel oma surmaeelikuid toetada kenade tootlusarvudega, kuid nüüd paneb veel senise nöökimise lõpetamisele maksu peale. Mille alusel? Nagu kellegi laip kaevataks hauast üles, et siis teda veel jalgadega peksta. Tulge mõistusele, SELTSIMEHED ja SELTSINAISED vargad, inimene pole katsetamiseks ega mõnitamiseks.
    Ning viige kohe 2. ja 3. sammas ühte, nt uueks 2.-ks sambaks, millega liitumine oleks 100% vaba. Las lollid annetavad oma raha juudi pankuritele, kuid teevad seda oma vabast tahtest.
    1. sammas aga muudetagu ühemääraliseks suhtarvuks eelarvest. On pinsiks 600€ ja eelarveks 12000000000€, siis on see 1/20000000 elarveks nii tuleval kui ka järgmistel aastatel. Siis pole vaja jälgida totakaid indekseid ega kerjata midagi juurde.
    Mailis kaagutab pidevalt loovusõppest koolides, kas Kerstil ja ta bandel pole loovusest aimugi?

  2. to autor sarapuu 5 aastat ago
    Reply

    pt.Sarapuu teeb hüpnoosi .
    Vaatad pilti heatahtlikkusest nõretavat ja loed juttu, mesimagusat ühtesedasama, ikka ühtesedasama kirjutab ta, mis kommentaatorid ka ei vastaks ja usub siiralt, et ongi vanad ära tinistanud.
    Jutust võib välja lugeda, et – pensionitõus KOOS indekseerimisega on 45 eurot – seega saab seda mõista, et algul lubatud 100 eur tõusust sai 7 euri ERAKORRALIST, mäletate ju ja et see 7 eurigi ON NÜÜD PANDUD SELLE 45 euri sisse = pügatud on keskmise pensi saajaid 45-7 = 38 euri Seega imdekseerimine oli neile 45 asemel lubatud hoopis 38 + 7 =45.
    NII HÄSTI” EI LÄHE AGA VÄIKSEMA PENSIONI SAAJATEL , sest nemad hakkavad juurde saama 20-23 euri, INDEKSEERIMIST, mille SEES on 7 euri ERAKORRALIST.
    Nii et pügtud on nii indekseerimise kui erakorralisega = LUBADUSED,LUBADUSED,KUBADUSED – tühja…
    100 euri erakorralist oleks olnud iseenesest närune, sest PRAEGUSELT VALITSUSELT OOTASID PENSIONÄRID
    PENSIONITE VIIMIST EUROOPA TASEMELE. Nüüd ei saa nad seda 100 eurigi, MILLE PÄRAST NAD VALISID
    vaid saavad väiksema indekseerimise kui eelmistel aastatel,sest selle sees on 7 euri ERAKORRALIST.
    INDEKSEER. EI OLE PENSIONITÕUS ,VAID ETTENÄHTUD KAITSE Euroopas HINNATÕUSUDE PEHMENDAMISEKS.
    VÄIESE PENSIONI SAAJAID EI OLE SUUDETUD ISEGI MITTE LAUSVAESUSEST VÄLJA TUUA SUHTELISSE VAESUSESSE.
    USUB TA, ET NEED ÄRATINISTATUD ,TEMA ARVATES , VANAD NÄEVAD NÜÜD RAHAKOTIS TÕEPOOLEST HULKA ROHKEM PANGATÄHTI ?! Huvitav, mis poes öeldakse,kas see hüpmoos mitte seal üle ei lähe.

  3. eakad ei ole mitte dementsed 5 aastat ago
    Reply

    Tea, miks ta vanainimesi nii segasteks peab , ise ta ju ka pensionieas ?

    • Elmer Hill 5 aastat ago

      KE-s on mitmed absoluutselt mõttetud tegelased, kellest pole kasu kassilgi: eelkõige Enn Eesmaa, Kersti Sarapuu.Isegi mullipuhujatena on nad kasutud.

    • Elmeril 5 aastat ago

      selles õigus, et kui nad praegu ksukilt kõrvalt rahvast petma tahaks tulla, siis ega nad rongile ei pääseks. Kõigepealt neid ei lasta ja teiseks poleks nad ise selleks suutelised. Kuid vana rasva ja tutvuste toel istuvad mõlemad praegu sviidis ja vahivad irvitades aknast lolli rahva ehk nn valijate peale. Sest kes rongis, see enam ei vastuta!

  4. Eve 5 aastat ago
    Reply

    keskerakondlaste hoolitsust on tunda igal elualal. Oleks Keskerakond kogu aeg võimul olnud poleks meil inimesi kes elavad allapoole vaesuse piiri. Praegusel valitsusel on vaja parandada veel neid tohutuid vigu mida tegid kaks eelmist reformistlikku valitsust kui vaesus aina kasvas. Hääli said reformierakondlased mõjutades inimesi laimukampaaniaga peavoolumeedia kaasabil ilma töötulemusteta.

  5. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Kahjuks palju raha läheb sõjalisteks tegevusteks aga mis teha kui peab olema Isamaaga mestis. Keegi ei kavatse meid rünnata ja selge see, et hea läbisaamine hoiab ära iga rünnaku igatahes palju kindlamalt kui vihavaenu õhutamine. Mõned isamaalased on nii hasarti läinud et muud ei märkagi enda ümber. Keskerakondlased on parimad ja hoolivamad aga sõjamängudest ja teiste riikide siseasjadesse oma nina toppimisest ei pääse kui tahavad olla koos Isamaaga. Isamaa erakonna esimees jätab küll väga sümpaatse mulje ja enam ei ole Reformierakonna-laadseid ärapanemisi mis lokkasid eriti siis kui erakonnas oli Kross.

  6. Ele 5 aastat ago
    Reply

    Keskerakondlik valitsus on juba väga palju head teinud meie inimestele. Suur tänu hoolitsuse eest.Need kes loevad peavoolumeedia väljaandeid arvavad et pensionitõus tuleb vaid 7 eurot.Mitte midagi ei kirjutata sellest mida tehakse head vaid otsitakse aina vigu. Et TTV ära kadus on suur viga. Paljusi eestikeelseid telekanaleid ei taha vaadata. Kõige rohkem on kahju saatest Meedia keskpunkt kust sai teada mis meil tegelikult toimub.

    • Elmer Hill 5 aastat ago

      KN, mis teil viga on?Miks te kustutate minu arvamusi?Kas ei meeldi?Olete FB kloon nüüd?

  7. to ele eve 5 aastat ago
    Reply

    mis siis tehtud konkreetselt head,? koguaeg tehakse ,peaks ju kuulda olema. kiiduavaldusi asjaosalistelt, kuuleme loeme aga parteiliikmete lohakaid artiklikesi. indekseerisid isegi reformarid.
    kui oled juht ja juhtpartei, siis vead nagu vedur, mitte eei anna järele et ühed on praegu pahad ja teised olid pahad. mille eest valitsus palka saab? kuidas ta oma lubadusi, nii nõrgukesed kui need ka olid, peab ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.