Kunagine ebaõiglus saab heastatud!

Marika Tuus-Laul

Marika Tuus-Laul, Riigikogu liige

Riigikogu hääletas pensionisamba vabatahtlikuks muutmise poolt. Seega valitsust usaldati! Reformierakond ja sotsid hääletasid vastu.

2001. aastal võeti vastu kogumispensionide seadus ehk siis II sammas. II pensionisamba vajalikkuses pole mitte kunagi keegi läbi ajaloo kahelnud. Ka mitte tollased Riigikogu liikmed. Küll aga oldi täiesti erinevatel seisukohtadel II samba finantseerimise skeemi osas. 20% sotsiaalmaksu osa oli algusest peale mõeldud pensionideks. See kehtestati juba 1991.aastal ja põhines solidaarsuspõhimõttel. Samal ajal tehti ka sotsiaalmaksu seadusesse parandus, et 20% sotsiaalmaksust hakatakse 4% ära võtma ja see kantakse vastavasse kogumispensionide fondi. Võimul oli Mart Laari kolmikliit. Lisaks Isamaale siis ka sotsiaaldemokraadid ja reformierakondlased. Eiki Nestor sotsiaalministrina ja Siim Kallas rahandusministrina olid selle teema põhikandjad.

Siis kinnitasid võimukandjad ja oli iseenesest mõistetav, et puudujääv sotsiaalmaksu osa ehk 4% kaetakse riigi poolt muudest vahenditest ja ei võeta ära tollastest pensionidest. Et see just nii saab olema, kinnitas kogumispensionide seaduse aruteludel 9. mail ja 14. juunil 2001 tollane rahandusminister ja koalitsiooni juhtpoliitik Siim Kallas. Need stenogrammid on alles ja seda on ka aastaid meelde tuletatud.

Ei möödunud vist nädalat, vahel päevagi, mil Siiri Oviir taas ja jälle ei tuletanud meelde, et on lubatud, et ühestki sambast ei tohi teise raha ära võtta. Ehk et pensionid ei tohiks selle võrra vähem tõusta. Tollane suurim opositsiooni jõud, Keskerakond ütles tol korral otse välja, et kogumispensioni kõik variandid on halvad ja hääletas vastu. See on ka läbi aegade olnud meie seisukoht.

Peab tõdema, et Maailmapank ja ka Ameerika arenguabi agentuur soovitasid tõepoolest ja tungivalt 90ndate keskel oma peamisele sihtgrupile – arengumaadele ja postkommunistlikele riikidele kolme samba süsteemi. Siis aga, kui meie seda rakendasime, oli see süsteem juba paljudes riikides läbi kukkunud ja ka maailmapank seda enam ei soovitanud. Juba siis kritiseeris Maailmapanga tollane peaökonomist Joseph Stiglitz (hilisem Nobeli preemia laureaat) tugevalt kolmesambalist süsteemi. Ta rõhutas, et sambasüsteem ei suurenda säästmist. Samuti väitis ta, et erafondidest saadav tulu läheb suuresti fondihalduritele ja et administreerimiskulud on liiga kõrged. Täpselt nii on ka läinud.

Seega rakendasime mujal ebaõnnestunud seaduse ja valetasime rahvale, et teda ootab eest muretu vanaduspõli. Traagilisest veast hakkame aru saame alles nüüd, pea 20 aastat hiljem. Pensionäre on aastaid petetud. Nende pensionid on aastaid äravõetud sambaraha võrra väiksemad. Anname sellest rahast nüüd kasvõi osakese tagasi! Heastame selle ebaõigluse.

Aga kes soovib, jätkake teises sambas. Kes soovib, et teie tulevase pensioni sambaks kasutataks teie emalt, isalt või vanaemalt äravõetud raha, siis laske käia! Minu arvates on see väga egoistlik.

5 kommentaari
 1. Võibolla 2 aastat ago
  Reply

  kliki seast tõesti polnud keegi selle rahvaröövimise vastu, kuid mina olin. Nägin kohe ette, et kinnises ringluses ei teki midagi iseenenest juurde ning võimalik on kasu saada vaid kedagi pettes. Ja kui raha juurde trükidki, siis muutub see vastavalt ka väärtusetumaks.
  Kas oleks tookord ükski pank leppinud nt sellise tingimusega, et nad tagavad suhte keskmisse palka ka raha väljavõtuajal? Loomulikult mitte, sest siis oleks pank pankrotti läinud. Eesmärk oli ju rahvast kui hoiustanut petta.
  Kuna aga meil on külladaselt lolle, siis las kandivad oma raha pankurite arvele. Kuid see peab olema vabatahtlik, mitte riiklikult sunduslik nagu seni.

 2. ! 2 aastat ago
  Reply

  TUBLI MARIKA !
  JA MITTE AINULT 2.SAMBASSE EI PANDA SEDA RAHA, VAID MÕTTETUSTE JA LOLLUSTE PEALE ,ANDES SELLE NEILE, KES MÄNGIVAD ENESE JA PISIKESE EESTI EES MINGIT ENESELE KUJUTLETUD “ELITAARSET” ROLLI, . JA NEILE ANTAKSE NEED HABRASTE VANAINIMESTE RAHAD NENDE MÄNGUDEKS, SEST NAD ON ELUJÕULISED, NOOREMAD, MINGITE SIDEMETE KAUDU POLIIT – JA ÄRISÜMBIOOSIS – KÄSI PESEB KÄTT e. SACHER-MACHER.

 3. robert 2 aastat ago
  Reply

  Nii selgesti on meeles kui Rakvere raamatukogus Nestor kangesti kiitis seda sambavärki Siis astus Mihkel Sistok tahvli juurde ja tegi üksipulgi selgeks selle süsteemi kahjulikkuse Nestor jäi omadega nii jänni et katsus ruttu vehkat teha

 4. Kodanik 2 aastat ago
  Reply

  RE Stuudios on Peaminister
  Viimastel aastatel on Eesti riigi tasandil toimunud ja toimumas mitmeid olulisi muudatusi .Kuid meie ERR –s podiseb kõik samas soustis , juhtimas põhimõtteliselt seesama seltskond, kes aastaid ja aastaid on oravapartei peost söönud. Ei ole vastuvõetav kui maksumaksja raha eest ülalpeetava ERR juhid saadavad Peamistri peale klähvima kaks poisikest kel puudub respekt , delikaatsus ja arusaamine mida ja milleks on sobiv küsida. Ilmselge on see et sellisel viisil terve tund Peamistri aega raisata on vastutustundetu. Selle asemel võiks üks hea asjalik reporter kõik olulise küsida poole tunniga ja kuulajatel jääda palju parem tunne. Arvan,et on aeg ERR-i ülemist korrust korralikult tuulutada.

 5. uskmatu-toomas 2 aastat ago
  Reply

  Ebaõiglust ei likvideerita kunagi sest iga kord kui räägitakse üheleinimgrupile tehtud ebaõigluse likvideerimisest toimub see teiste arvel.Minu pensioni rahadest maksti teise sambasse mille nüüd saavad inimesed välja võtta – aga mida saan mina ?
  1946 aastal visati minu pere Tallinnas korterist välja kuna seal oli elanud sõjaveteran kellele see tagastati.Tagantjärgi mõeldes,et hästi tehti sest Eesti Vabariigi tulekuga oleks mind nii kui nii välja visatud !
  Miks keegi pole siiani tunnistanud,et tehti vigu,selleasemel Laar.Hänni,Raid,Kallas,Ansip,Ligi,Nestor koos oma kaasajooksikute omaaegsete nõuandjatega kes kõik selle jama tekitamisega panid oma jõukusele aluse käivad ringi ja uhkeldavad oma tegemistega !
  Niikaua kui ei tunnistata vigu oleme me riigina banaania !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.