Kersti Sarapuu: lisaeelarve fookuses on inimene

Kersti Sarapuu

Ootamatute raskuste korral on riigi kohustus oma elanikele abikäsi ulatada, et üheskoos keeruline periood üle elada ja varasemast tugevamini edasi minna, ütles Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu täna Riigikogus esimese lugemise läbinud lisaeelarve kohta.

“Lisaeelarve ja selles sisalduv meetmete pakett aitab leevendada kriisi mõjusid. Peatähelepanu on suunatud sellele, et inimestel säiliksid töökohad ja sissetulekud ning ettevõtted ei peaks loodetavasti lühiajaliste tõrgete tõttu tegevust lõpetama,” loetles Kersti Sarapuu 2,6 miljardi euro suuruse lisaeelarve prioriteete.

Riigikogu rahanduskomisjoni kuuluv Kersti Sarapuu tõstis esile elektrienergia, diislikütuse ja maagaasi aktsiisi langetamist, mis vähendavad iga Eesti inimese ning ettevõtte püsikulusid. “Lisaeelarves on ette nähtud toetus töötajatele ja tööandjatele, keda praegune kriis eriti teravalt mõjutab. Riik hüvitab töötajatele 70 protsenti viimase 12 kuu keskmisest brutopalgast, aidates säilitada töökohti ja vältida koondamisi,” ütles Kersti Sarapuu.

Kersti Sarapuu sõnul on riigil just praegu äärmiselt vajalik minna edasi planeeritud investeeringutega – liigne kärpimine süvendab majanduslangust ja sellest taastumise pikkust. “Eesti Energia uue õlitehase rajamisega on juba alustatud ja see annab selge sõnumi, et praegune valitsus panustab põlevkivisektorisse. Ehitusvaldkonda on kavas eraldada 145 miljonit, millest 100 miljonit eurot on planeeritud korter- ja väikeelamute püstitamise ning rekonstrueerimise kaasrahastamiseks. Tee-ehituseks on ette nähtud 40 miljonit, millest oluline osa läheb kruusateedele katete ehitamiseks,” märkis Kersti Sarapuu.

16 kommentaari
  1. kuidas elu põrguks muuta 4 aastat ago
    Reply

    Oh Issand, Issand! Nüüd tulete selle lollaka majade renoveerimisega. Viirusest veel vähe. Saatre vanade hinge kätte tõesti. MILLEST nad maksavad seda KÜ renoveerimist ?!!! NÄRVIKULU, OI NÄRVIKULU ja RAHAKULU !!!
    Pangale niigi võlgu hammaste tõmbamise eest, nüüd ha,bad ristis ei jatku toidu ja vitamiinide peale, no ei jatku ju!!! Mis arvate et indekseerimisega maksan need kulud. Siis teen ÜHEAINSA PROTEESI saamiseks uue laenu, see tuleb ka 50 eur kuus, kui eelmine makstud. Ära tahate tappa ???!!! Jälle üksteise kõri kallale.
    Ja need renoveerimised on LOLLAKAD.! Ventilatsioonid veel lisaks saavad viirust levitama korterite vahel, kunstmaterjalid majadele, mis projekteeritud ilma neid materjale kasutamata on hukatuslik. Kui laen makstud on ka ,ajad ekspluatats.väljas. Krundid aga ihaldusväärsed.
    PAREM MÕELGE LÄBI, MILLEKS RAHA KULUTADA, MILLISED SEKTORID ALLES JÄTTA, MILLISED UUED LUUA VASTAVALT VIIRUSE ÕPPETUNNILE JA MAAILMA MUUTUMISELE SELLE TAGAJÄRJEL.
    EHK ON TURISMI TOETAMINE VALE, HEAD SEE MEILE EI TOO, ITAALIALE TÕI HUKATUST, EHK ON VAJA HOOPIS UUSI TOOTMISHARUSID, NANOTEHNOL. , KASUTATAVAT ROBOOTIKAT MILLE TOOTEID REAALELUS TAVITADA. MITTE ET HAKKAME AGA EHITAMA JA MAAD KAEVAMA VAID SELLEKS, ET MEESSTEL TÖÖD OLEKS. PAREM MAKSTA NEILE MUIDU SEE PALK KÄTTE JA ÕPETADA UUTELE ALADELE. PLAANI ON VAJA, PLAANI !!!! Millisena tahame Eestit näha. Kõigepealt tuleb luua vundament -UUS-skelett, millele hakata ehitama uut Eesti majandust.,haldust, kogu süsteemi. Mitte sörkida teiste vigade jälgedes.
    Tiibeti naaberriigis on maa nimega Bhutani kuningriik. Ja selles riigis ei ole RIIGI EDUKUSE NÄITAJA MITTE SKP VAID ELANIKE ÕNNELIKKUSE ASTE !

  2. ... 4 aastat ago
    Reply

    Kersti hoolitses juba Paide RSN täitevkomitees töödates inimeste heaolu eest ja muutis Paide õitsvaks linnaks. Alati on tal lihtinimene esikohal!

  3. Kersti 4 aastat ago
    Reply

    kambakaaslane Andrjuuša juba käis minu ettepaneku kodanikupalga maksmiseks välja, miks Karsti seda ei poolda?
    Kui paar kuud saavad KÕIK kuus 600€, siis 500000 mittetöötavat (neid on tegelikult vähem,s est paljud on nn ajutöölused) saavad kuus kokku 300 miljonit, 2 kuuga 600 miljonit. Seda pole sugugi palju, kuid kõik jääks ellu ilma silmade värvi ja pisarate hulka mõõtmata. Kehvas olukorras peavad ka kõik ühtmoodi kannatama. Vähesed töötavad aga saaks palka kas endistviisi või oludest tingitud kärbetega, kuid ikkagi mitte alla 600€ kuus.
    Muidugi saaks enamik surmaeelikuid siis isegi rohkem kui oma närust pinssi, kuid olgu ka neil kord helge aeg. Neid ju muidu ainult kotitakse.
    Ja kui satikas võimutseb meil ka 3 kuud, siis elame üle ka ligi miljardi. Seda aga ei põletata, vaid see läheb ikkagi kellegi kätte tasuks ehk raha liiguks ikkagi ringi. Süüa ja juua tahab vist igaüks.

  4. jah 4 aastat ago
    Reply

    Keskerakonnal on alati olnud kõige tähtsam inimene ja tema heaolu. Nüüd kus me saime hea ja hooliva valitsuse tekkis see jube viirus ja muidugi segab tööd- Eelnevalt olid viletsad ja hoolimatud valitsused mis viisid meid vaesemate riikide sekka. Keskerakondlik valitsus tegi palju head ja juba paistis meile päikesekiir. Aga küllap saame üle rasketest aegadest ja lootus paremale ellule jääb kui jääb ka edaspidi keskerakondlik valitsus saab kõik korda. Minu sügav kaastunne Kersti Sarapuule abikaasa kaotuse puhul. Suri suurepärane inimene–tark, hooliv, aus, töökas, Väga kahju on.

  5. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Kõik mis keskerakondlased teevad on õige. Ega pole kerge tööd teha peale Laari, Ansipi ja Rõivase valitsusi kus inimestest ei hoolitud ja vaesus aina kasvas.Oleks meil olnud kogu aeg keskerakondlik valitsus poleks me üks vaesemaid Euroopa riike. Reformierakondlased mõtlevad välja mitmesuguseid süüdistusi parimate inimeste suhtes aga paistab et kõige suurem lemmik on neil korruptsioonisüüdistus. seda alatut süüdistust enda suhtes on mitmed parimad inimesed tunda saanud erandiks polnud ka Arvo Sarapuu aus, tubli ja hooliv poliitik.Reformierakondlased rikuvad inimeste tervist ja segavad nende tööd oma suures võimuihas. Kuidagi peab hääli saama kui töötulemusi pole.

  6. vana 4 aastat ago
    Reply

    Kersti, Jüri Ratas, Valitsus ja koalitsioonile küsimus?
    Kes teist andis sellise õnnistuse haiglatele – otsustada- kes jääb elama ja kes peab ——————?
    EESTI HAIGLAD SÕNASTASID PÕHIMÕTTED, MILLE PÕHJAL KRIISIS VALIDA, KEDA HAIGLAS RAVIDES EELISTADA???!!!
    Üks rahvas juba ajaloos kord valis, kellel on õigus elada?

  7. Sedasi 4 aastat ago
    Reply

    Meil on praegu tubli ja hooliv valitsus. Saaks ometi koroonaviirusest lahti.See on nii jube. Aga kui inimesed täidavad kõiki nõudeis saame sellest üle. Teine viirus tuleb Reformi tagatoast kus käib kibekiire töö valesüüdistuste välamõtlemiseks. see on ka ohtlik sest rikub inimeste tervist. Nii mõnedki tublid inimesed on nende hammasrataste vahele jäänud.

  8. sundüürnik 90 nendatest 4 aastat ago
    Reply

    Ivar Raig: täna 30 aastat tagasi loodi partei, mis sünnitas sundüürnikud ja lõhestas eestlased

  9. vähendaks kõrkust ja liigset enesekindlust, laseks "matsidel" endale nõu anda ja osutada probl. 4 aastat ago
    Reply

    Kuidas võite kindlad olla, et viirus ei tule tagasi, ei passi nurga taga, ei käi lainetena, nagu tegi seda tuberkuloos omal ajal,kuigi üks on bakter-seen ja teine viirus? Või mõni uus viirus? Või tuleb sedakorda valitud elamikkonna gruppidele.
    Me ei tea ka mis saab suvel kui liikvel on kärbsed.Kas kärbes kannab seda viirust edasi? Kas prussakas kannab.?
    Hiinas ja paljudes maades valmivad 2 saagid- seega kaubad, mis meile varsti või juba tulevad on toodetud
    ja pakendatud nakkusvõimalike inimeste poolt.Hea veel kui suured tehased teevad,
    Tuleks selgeks teha, kuidas säilub viirus erinevatel toiduainetel.Aga kellele sa räägid? Kõik püha vaimu ja ootust täis, et millal kõver langeb. Ta võib peale langemist ka järsku tõusma hakata.
    Desovahendeid pole eakatele siiani eraldatud. Vallad tea sest midagi. Kuidas nad omale kojutoodud pakendid ja käed desinf.? Piiritustki pole siiani, Ei ole inimene kõige tähtsam, tähtsam on äri ja kasum ja mitte ärikaid ja viinavabrikuid pahandada.
    Kuidas ma saan kindel olla, et Hiinast toodud mask on tehtud absol.tervete inimeste poolt või meilgi tehtud?
    kui lubatud kaubapartiidki müüakse suurema raha eest mujale.
    Sestap tulnuks välgukiirusel juba jaanuaris veebr,algul tekitada mitu Sillamäe tehast. Aga nanofiibrit meil ilmselt ei tehta. Kas see on apteegis müüdavatel naskidel sees. Selle asemel et turismi ülal pidada praegu tuleb hoopis tekitada ka seda materjali tootvaid tehaseid. A kellele sa räägid. Helistad parteidesse, siis on kõik veendunud et küll nemad teavad ja sina oled loll. Tegelt ei tea, ei tule tihti kõige elementaarsemate asjade peale. Võtaks kõrkust ja liigset enesekindlust veidi vähemaks ja kuulaks, mis väljaspool Olümpost
    lihtsurelikel öelda on. Küsiks endalt, kuidas tegelikult elatakse ja mis võimalused on . Mitte SKP vaid rahva
    õnnelikkuse tase olgu riigi edukuse ja parteide headuse näitaja.

    • Marko 4 aastat ago

      Sa oled haige inimene!

  10. Miks 4 aastat ago
    Reply

    nüüd selle lisaeelarvega ei täidetud 100-eurosest lubadusest surmaeelikutele ülejäänud 93€ maksmist? Võlg on ju surmaeeliku oma. Nüüd aga kanditakse see raha mõttetutele õlitehasele ja kahjulikule Reilpeldikule. Kindlasti leitakse onupoegi ja -tütreid teisigi.

    • Just 4 aastat ago

      Seda olen minagi varem küsinud.Õlitehas, Railpeldik ja e-valimiste täiustamine, küllap on veelgi kohti, kuhu pappi puistata.

  11. to VANA. SUL ÕIGUS, MIS TOIMUB ???!!! 4 aastat ago
    Reply

    kUI OLEME TEINUD LAENU MILJARDI JA TEEME 2,5 MIKJARDIT, ET OLUKORRAST VÄLJA TULLA JA n.ö.
    INIMESTE TERVISE NIMEL, SIIS TULEB SEDA RAHA EELKÕIGE KA SINNA KULUTADA – EELKÕIGE. SEST MAJANDUSE ÜMBERPLANEERIMINE VÕTAB JUHTIDE PEADES AEGA, ISEGI SELLE Ü;MBERPLANEERIMISE VAJADUS.
    JÄRELIKULT TULEB EELKÕIGE ANDA RAHAD HAIGLATE VÕIMSUSE SUURENDAMISEKS JA OSTA-LEIDA KASVÕI 1000 HINGAMISATARAATI, ISEGI KUI NEID EHK VAJA EI LÄHEGI, TULEVIKUS EHK LÄHEB.ISEGI KUI NAD VANANEVAD ,NAD JU OMETI TÖÖTAVAD.
    SELLE ASEMEL, ET NEID OSTA, TOOTA,LEIDA,OTSIDA TEHAKSE EETIKAKOMITEE JA SÄTITAKSE TALLE PEALE
    PUNKTID MIS KÜLL HIPPOKRATESELE EI SOBINUKS. KEDA RAVIDA JA KEDA MITTE.!!! JA VALIK JÖTTA VAESTE ARSTIDE TURJALE POLIITIKUTE! POOLT KEHTESTATUD REEGLITE ALUSEL: JAH, ISEASI ON, KUI INIMESEL TÜSISTUSTE TAGAJÄRJEL JÄÄB ELADA VÄHEM KUI AASTA JA SELLE AJA PEAB KANDMA SELJAS LÄBI VEE JUHITAVAT ÕHUSEGU VÕI PAISTETAB ÜLES JA SUREB VESITÕPPE – siis küll, JA SEDA IKKA TEMA OMAL VALIKUL. MITTE EKSITADES VALEINFOT ANDES. JA ET SEE SUREMINE TOIMUKS NARKOOSI ALL, SEST AEGLANE LÄMBUMINE ON JUBE SUREMINE. POLE IKKA NII, ET ÜHENDAME LAHTI JA ASI ANTS. KAS ON VARUTUD NARKOOSIAINEID 1000 INIMESELE? EGA EI OLE. JU.
    SENI EI VÕIMALDATUD SUITSIIDIABI RASKETE HAIGUSTE PUHUL OLDI NII “MORAALSED_HUMAANSED” JA NAD SURID VAEVADES. NÜÜD SIIS LEITAKSE EUTANEERIMINE VAJALIKU OLEVAT. ISEGI MITTE EUTANEERIMINE VAID LIHTSALT LAHTI ÜHENDAMINE.
    NENDEST LAENUMILJARDITEST PEAB TULEMA EELKÕIGE HAIGLAVARUSTUSE “MÕTTETU” SUURENDAMINE ERIOLUKORRA TEKKIMISEL. SEE EI PRUUGI JÄÄDA VIIMASEKS EPIDEEMIAKS. SEST TEGEMIST ON ELUDEGA !!!
    SIIA SÕNA ÖKONOOMSUS EI SOBI MITTE.

  12. Mõelge ümber kõik väärtused ja vajadused 4 aastat ago
    Reply

    MIda head on TURISMISEKTOR meile TOONUD. MIDA TÕI ITAALIALE??? On aeg ÜMBER MÕTESTADA TEGELIKUD VAJADUSED ja MAJANDUS.
    SELLE asemel et kopaga maad künda ja ehitada AINULT SELLEKS ET LEIDA TÖÖ KALEVIPOEGADELE
    SELLE ASEMEL ET SUUNATA RAHAD HAIGLAVARUSTUSELE KUI TEKIB KRIISIOLUKORD JA MASKE HAKATAKSE REBIMA. SELLE ASEMEL ET LEIDA JA PLANEERIDA, SISSE SEADA UUED MAJANDUSSEKTORID, TOOTA ROHKEM OMAL MAAL, KAITSTES LOODUST, LOOMI JA INIMESI, ELADA RAHULIKUMAT, TERVEMAT, VÄHEMSTRESSAVAT ELU VÄHEMATE LÄBUMÕNUDEGA. SÜÜA TERVISLIKKU TOITU, ELADA TERVES KESKKONNAS SEDA NII VAIMSELT, EMOTSIONAALSELT, ÖKOLOOGIL., KUI MATERIAALSELT. POLE VAJA NII PALJU JA KIRJUT RÄMPSU – VAJA ON VÄHEM, AGA HEAD JA ILUSAT .

  13. Oleks 4 aastat ago
    Reply

    sa teda näinud 60 aastat tagasi, sa nii ei ütleks.

  14. to marko 4 aastat ago
    Reply

    Sina oled JUHM.
    Nii juhm, et isegi ettekujutusvõime puudub, kus seal siis tunnetest rääkida.
    Ja kui kujutlust ei ole ei teki ka küsimusi ega vajadust asja uurida või selle olemusse süüvida. Sellel ju teadus rajanebki.
    Juhmi ei aita kool, sest kool annab suuniseid, kust mida otsida ja uurida, millest süvenemiste järeldustena ja üldiste kokkuvõtetena kujuneb haritus, kogemus,ilmavaade mida arendada.
    Kui sa eelkirjutaja küsimustest ja arvamustest mingit iva ei leidnud, vaid ainult himu sildistada, siis oled erakordselt juhm.
    Jumal hoidku selliste ametnike ja politikaanide eest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.