Kersti Sarapuu: Eesti läheneb käesolevale kriisile teisiti kui kümme aastat tagasi

Kersti Sarapuu

Koroonaviiruse leviku tõttu kehtestatud eriolukord on lõpusirgel ja loodetavasti saame järgmise nädala lõpus sellele joone alla tõmmata. Tänu ühisele suurele pingutusele on pandeemia kontrolli all ja nakatunute arv väheneb. Juba mõnda aega on valitsus ja Riigikogu teinud tööd selle nimel, et eriolukorrast väljumine oleks võimalikult sujuv ja arvestaks tervishoiuga seotud aspekte, ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu parlamendis peetud olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelul.

Rahvusvahelise Valuutafondi aprillikuu prognooside kohaselt kahaneb maailmamajandus koroonapandeemia tõttu tänavu kolm protsenti, mis on palju suurem langus kui eelmise finantskriisi ajal. Baasstsenaariumi korral, milles eeldatakse, et viirus kaob 2020. aasta teises pooles ja majandustegevus normaliseerub, prognoositakse, et maailmamajandus kasvab järgmisel aastal koguni 5,8 protsenti. See annab meile lootust ja motivatsiooni praegune keeruline aeg üle elada,” rääkis Sarapuu.

Sarapuu sõnul saab olema huvitav näha, kui kiiresti taastub lennuliiklus ja inimeste usaldus soojamaa puhkusereiside vastu. “Arvan, et suurt rolli mängib see, kui tõhusalt suudame meie ja kuurortsihtkohad viiruse leviku peatamise ning edaspidise ennetustööga tegeleda,” arutles Sarapuu. “Mis saab aga ärireisidest ja konverentsiturismist? Kas ettevõtjad eelistavad jätkuvalt silmast silma kohtumisi või kasutatakse senisest aktiivsemalt veebivestlusi? Veebikeskkonna Zoom väärtus on paari viimase kuu jooksul kerkinud kordades. Lennuliikluse taastumisel ei ole Eesti lootma jäänud ainult erasektorile. Valitsus on võtnud initsiatiivi ja eraldas lennuettevõttele Nordica 30 miljonit eurot, mis kindlustavad Eestile ühendused just meile olulistesse sihtkohtadesse.”

Esmaspäeval avavad kaubanduskeskustes uksed poed, teenused ja toitlustuskohad. Sarapuu nentis, et ilmselt jäävad mõned uksed suletuks, kuid see ei pruugi tähendada, et ettevõte on lõpetanud tegevuse. “Võimalik, et eriolukorra ajal leiti endale nišš e-kaubanduse valdkonnas ja nüüd jõutakse kliendini teisi teid pidi,” lausus Sarapuu. “Me ju mäletame hiljutisi pealkirju, kus toidupoodide kullerteenusele olid nädalapikkused järjekorrad. Nüüdseks on olukord normaliseerunud, kuid ilmselt on hulgaliselt neid inimesi, kes on avastanud e-kaubanduse võlusid.”

Sarapuu ütles, et Eesti läheneb käesolevale kriisile teisiti kui kümme aastat tagasi. “Ettevõtetele ja kohalikele omavalitsustele antavad toetused leevendavad majanduslangust ning nii on võimalik tulevikku suunatuid investeeringuid väiksema raha eest ära teha. Olgu selleks siis neljarealiste maanteede ehitus, Enefit tehnoloogial põhineva põlevkiviõlitehase rajamine või kortermajade rekonstrueerimine ja lammutamine,” loetles Sarapuu.

8 kommentaari
  1. Ohhoo 4 aastat ago
    Reply

    Või satikas juba välja suremas. See on küll uudis. Omal pole nakatunud eraldatudki ja nüüd äkki ise kaob kuskile ära. Mitte ei usu seda muinasjuttu. Kuid saame näha. Kui kõik vabaks lasta, on uued sajad nakatunud ja laibad lähevad kalmistute saavutuste kirja. Ja mitte keegi taas ei vastuta, isegi Kersti mitte. Nõuab aina satika paremat levitamist.

  2. kuidas küll jaksad kersti 4 aastat ago
    Reply

    Lääge ja rumal jutt.

  3. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    mitte mingisuguseid puhkusreise ei tohi lubada. Paljudes riikides möllab viirus ja eks selle koroonaviiruse meile rändurid tõidki. Eestimaal on küllalt puhkamise võimalusi. Kui hakatakse ringi rändama puhkeb meil epideemia uuesti.

  4. Jehowa, kus on sinu välk ! 4 aastat ago
    Reply

    Just nimelt, rekonstrueerimine ja seejärel lammutamine. Siis kui rekonstrueerimisvõlad makstud ja vaesemad pensionärid neid võlgu teenidades kasti löödud. (vabandame -ühishauda ,seal saab kastita ka läbi)
    Siis või ehk juba enne on aeg lammutada. Kes maksab lammutamise ? Omanikud.

  5. Mulle 4 aastat ago
    Reply

    küll Kersti 50 aastat tagasi meeldis.

  6. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Venemaa pole meile midagi halba kunagi teinud, vaid tahab meiega hästi läbi saada ja aidata meid välja sellest meeletust vaesusest, kuhu reformierakond meid tõuganud on. Eestil tuleb kohe välja astuda Euroopa Liidust ja kihutada välja NATO okupatsiooniväed, et me saaksime vabade ja rikastena elama hakata! See on rahva soov ja valitsus eesotsas Keskerakonna ja EKREga peaks oma lubadused kiiresti ellu viima!

  7. Jah 4 aastat ago
    Reply

    Kersti sarapuuga seoses meenub tema abikaasa kes kahjuks suri. Miks surevad parimad inimesed. Arvo Sarapuu sai ju ka valesppdistuse külge reformierakndlaste käest. See süüdistus on käibel juba neil pikemat aega. Vist kõige lihtsam külge pookida. Kõige suuremad korruptsioonimeistrid on nad ise eesotsak mei kurikaela E.N.Krossiga kes nüüd tegutseb vaikselt. Vaiksels on jäänud ka Isamaa kohe pärast seda kui sealt lahkus Kross ja pealegi sai Isamaa endale tubli esimehe.Kahjuk NATO on ikka veel nende hallata.

  8. Näen 4 aastat ago
    Reply

    et siin on vahepeal käinud ka tsensuurisatikas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.