Koroona kui hoiatus ühiskonnale

Marika Tuus-Laul

Marika Tuus- Laul, Riigikogu liige, Keskerakond

Seni kuni eesmärgiks ei ole inimese püha elu, püha loodus, vaid meeletu nälg kasumi järele, oleme kaitsetud nii viiruste, kiirguste kui hävitavate sõdade eest.

Räägitakse, et praegune koroona katsumus viib kardinaalsete muutusteni ühiskonnas. Võib-olla tõesti. Samas häirib jutt kiiresti kasumit toova majandustegevuse käivitamisest. Kuid olme juba kogenud, et majanduse iga kasvuprotsent hävitab loodust, raiskab ressursse ja muudab inimese haavatavamaks.

Halvad asjad juhtuvad ka meiega

Halbade asjade puhul mõtleme, et see ei juhtu meiega. Aga, näete juhtub!

Õnnelikud on inimesed, kes sündinud pärast Suurt Maailmasõda ja kes pole pidanud nägema lõputuid sõjaõudusi. Nii ka mina, kuid hirmu oli minugi lapsepõlves – pimendamised, sõjafilmid, vahel isegi unenäod kaevikutest ja pommitamisest. Kohutavad haigused läbi inimajaloo, erinevad taudid, epideemiad, pandeemiad, õõvastavad haiguspildid. Ikka mõtleme, et see kõik on möödanik, aeg on ju edasi läinud. Tänapäeva kosmose- ja meditsiinitehnika, kõrgelt arenenud ravimitööstus, bio-ja infotehnoloogia, paranenud elukvaliteet ja hügieen tuleb kõigega toime. Inimene, kes ehitab pilvelõhkujaid, käib kuul, ehitab ülehelikiirusega lennukeid, kloonib imetajaid, seljatab ju kõik. Ja siis äkki oleme silmitsi tundmatu pandeemiaga, mis murrab rahvast nagu loogu. Inimesi tiritakse vulgaarse jõuga korteritest välja, majade välisuksed keevitatakse kinni ja haiguse varjamise puhul ähvardatakse surmanuhtlusega.

Meie päevil, mil inimene on ostnud üheotsapileti sõiduks mõnele teisele planeedile, oleme nii saamatud, et meil pole ravimeid, vaktsiine, isegi maske, et uut haigust seljatada. Euroopa Liit, kes peaks tagama kodanike, kaupade, teenuste ja kapitali vaba liikumise oma piires, sai mõne päevaga justkui otsa. Kui erinevad riigid vajasid kaitsemaske, siis vend ei tundnud venda ja osteti lennukeid üle. „Justkui 90-ndad on tagasi,“ iseloomustas üks minister olukorda.

Paljakäsi pandeemia vastu

Mõtlen meie väikesele Eestile. Kui pandeemia puhkes, oli meditsiinipersonal paljakäsi silmitsi haigetega. Ei maske ega respiraatoreid, rääkimata teistest kaitsevahenditest. Suur ime, et sellistes tingimustes suudeti masshaigestumist vältida. Ainult tahe inimest abistada. Ei, ma ei süüdista praegust valitsust, nad on sellistes oludes isegi hästi hakkama saanud. Räägin vundamendist, aluspõhimõtetest.

Ehk, nagu vanarahvas ütleb: kui tuli majas lahti, on hilja hakata vee jaoks kaevu kaevama. Küsimus ei ole jälle ainult Eesti riigis, sest samasuguste hädadega maadlevad kõik nn. kuldse lääne kapitalistliku maailma riigid. Ja kuhu me siis viimases hädas pöördume: armas Hiina, aita meid! Seesama, äraneetud ja maapõhja manatud punane Hiina. Või Venemaa, kes tõttas appi Itaaliale ja isegi USA-le. Võime küll targutada, et näe, teevad propagandat, kuid fakt jääb faktiks. Ehk mida võime järeldada – ei toimi see püha turumajandus siis, kui on vaja otsustavalt ja kiirelt tegutseda. Aga seda katastroofiolukordades tuleb ju teha. Turumajandus toimib edukalt siis, kui on turg ja on garanteeritud kasum. Aga tagavarade soetamine ei ole ju eriti rentaabel tegevus. Ja niisugune asi nagu tsiviilelanikkonna kaitse ehk tsiviilkaitse? Hoidku jumal selle eest – see ju nõukaaegne relikt! Vanemad inimesed mäletavad, kuidas igal ettevõttel olid gaasimaskide varud, varjendid ja muu. Peale selle ka tegutsemise plaanid hädaolukorras ja mis põhiline – tehti läbi õppusi. Teemaks oli küll tuumasõda, kuid sõda on sõda -kas võitleme tuumakiirgusega, looduskatastroofi või nähtamatu viirusega. Peab olema valmismõeldud ja läbiproovitud kava tegutsemiseks igas olukorras. Ka siis naerdi ja tehti nalja selle üle, kuid midagi jäi ka külge ja osati või esmaabi anda.

Hiina ehitas  kümne päevaga kaks suurhaiglat üles, Venemaal valmib neid üheksateist. Meil läks üle kuu, kui  suudeti ise maske tootma hakata. Ei räägigi ma ainult maskidest, vaid sellest, et kuidas saab me riik edukas olla, kui me ise midagi ei tooda, kui meie kergetööstus, masinaehitus ja paljud muud harud on koos oskustega välja suretatud. Teeninduse, vahenduse, turismi peale lootma jääda? Teenindajatesse on ikka üleolevalt suhtutud ja ainult teenuseid osutavasse riiki suhtutakse kui teisejärgulisse, mille rahvalt tulebki raha ära võtta. Väga loodan ja see kriis ka tõestab, et toitu, tarbekaupu ja muud esmavajalikku peame ikka ise tootma.

Hoiatus inimkonnale!

Tema ongi meie põlvkonna sõda või hoopis hoiatus, et nii planeeti hävitades edasi minna ei saa. Juba paar-kolm nädalat pärast pandeemia puhkemist sai planeet puhtamaks, Hiina õhusaaste vähenes 80%. Kaua siis see tarbimisele ja pidevale kasvule rajatud maailma vastu peab? Hiljuti pöördus üks kodanik mu poole murega, et Eestis on viimase 50 aasta jooksul välja surnud umbes sadakond taime, seent ja looma. Ja see tendents jätkub. Samas, kui meil napib hädavajalikku, on maailm täis sõna otseses mõttes rämpstoodangut. Iga nurga peal reklaamid: osta, osta, osta! Viska vana ära ja osta uus! Lähed New-Yorki, Bangladeshi või Jaapanisse, ikka on kaubanduskeskustes ühtede ja samade brändide sildid, üks ja sama kaup, apteegiakendel ikka ühtede ja samade toidulisandite reklaamid!

Eestiski, üks kaubanduskeskus ehitatakse otse teise kõrvale, kolmandat laiendatakse, kõik on pooleldi pankrotis. Suured köetavad rendipinnad, pooltühjad kauplused ühesugust rämpsu täis, moonutavad allahindlused, kõik püüavad üksteist üle lüüa.

Nüüd räägitakse palju sellest, et see praegune katsumus viib kardinaalsete muutusteni ühiskondades. Võib-olla tõesti, kuid praegu juba paistab paljudest sõnavõttudest, et aitab küll koroonast! Vaja käivitada kiirest majandustegevus, ehk viimane aeg hakata jälle kasumit tootma. Hukkunuid ju vähe, sedagi vanade seas. Pole ju põhjust, et kasumlikud ärid peaksid kannatama. Pigistame silma kinni tõsiasja ees, et sai ju pandeemia laialt levida vaid  tänu globaalsele maailmakülale, kus pole piire hea ega halva eest. Kus käib tohutu ressursside raiskamine, üle jõu elamine. Nii juhtuski, et haigeks jäid rohkem kokkuhoidlikud vanad, kuid haigust levitavad mobiilsed ja praalivad noored.

11 kommentaari
  1. Jutt 4 aastat ago
    Reply

    meie otsustusvõimetute jahumütside valitsuse käpardlikkusest on asjakohane ja pädev. Meie saamatus on vapustav.
    Ise midagi ei toodeta, ainult kerjatakse ja ostetakse. Ja kui rahva raha eest, siis sageli kallimalt ja mitte õigeid asju.
    Ehe näide on ka põllumajanduse töökäte vajadus. Samal ajal aga jagatakse töötutele ja laiskadele raha nagu raba. Võiks ju lihtsalt töötus tühistada ja võlg ja nälg ajab peagi kannikatega töödanud inimesed ka mittemeeldivat tööd tegema. Kasvõi mõnel päeval nädalas.
    Kuid kas tehakse meie saamatusest ka vigade parandus? Ja kes teeb? Jurka kindlasti mitte. Keskmise bürokraadi tasemele mandunud helmed samuti mitte. Helirist pole mõtet rääkidagi. Järelikult pole see Uhannisatikas meile mitte midagi õpetanud.
    Aga pildil küll Maarika pole!

  2. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Meie valitsus tegi kõik mis võimalik koroonaviiruse leviku tõkestamiseks. Tublu. Aga mida tehti Brüsselis jääb arusaamatuks. Minu meelest sealt abi ei tulnud.

  3. Joe 4 aastat ago
    Reply

    See on arvatavasti suurepärase poliitiku noorpõlve foto. Ta oli väga ilus naine, on praegugi. Meeldiv on ka see kui see tark ja õiglane naine sõna võtab. Küll kõik laabub sest meil on keskerakondlik valitsus. Ma ei kujuta ette kui meil oleks praegu Ansipi vüi Rõivase valitsus mil vaesus aina kasvas ja võib ette kujutada mis toimuks praeguse epideemia ajal kuna reformistlikud valitsused on hoolinud vaid oma erakonna heaolust. Neil oli isegi oma president härrs ilves kes lasi neil teha mida tahavad ja isegi siis ei sekkunud kui kaotati võimalus saada arstiabi kohapeal.

  4. vana 4 aastat ago
    Reply

    Meie meedia andmetel, meie pühas looduses püha kasumi nimel toimuvat võitlus, väidetavalt üraski hävitamiseks lageraiete abil nii looduskaitse aladel ja isegi loomade ja haruldaste lindude pesitsemise aladel ka justkui kellegi, isegi riigist kõrgemal seisva jõu toimel – ju see vast ongi see vääramatu jõud – püha kasum.

  5. See 4 aastat ago
    Reply

    üraskijaht kõige hävitamise vahenditega näitab hoopis metsahoolde täielikku puudumist. Kui paljud neist käivad oma metsas 2 korda aastas, kevadel ja sügisel? Kindlasti üle mitme aasta ja igasugune üraskiavastamine toimub mitmeaastase hilinemisega, kui seda ei saagi enam piirata, vaid tuleb kõik lagemaastada.
    Ning maamehele peaks olema arusaadav, et mets on nagu põllumajandus, et suvel kasvab, talvel mitte. Seega ei tohi ka metsa teha alates jürikuu algusest või keskpaigast (sõltuvalt ilmast) kuni mihklikuu keskpaigani. Siis on ka loodus oma elud ära elanud ja metsa võib juba ilma elustikku kahjustamata teha.
    Meil on aga mingit ametnikud rooli ja vahivad ainult ettesokutatud arve puidu varudest, ehkki ka seal on need üles puhutud, sest ei tohi arvestada puitu parkides, looduskaitsealadel, asulate kaitsevööndis, teeäärtes, rabades. Kui need juurde liita, saame küll kena arvu, kuid kindlat osa lõigates lõikame arukast metsast juba ette ülearu. Ning mis peamine – metsakorraldust ei tohi juhtida need, kes metsast võõrdunud üle 5 aasta. Juba elukogemus ütleb, et need uued ametnikud võõrduvad oma elualast ja nende väärtus kahaneb iga aastaga üha enam.

  6. nutame koos 4 aastat ago
    Reply

    Religioonid on ajale võõraks jäänud, vananenud, pole positiivselt arenevat filosofiat ega religiooni.On küll kõrgteadus, aga ilma teejuhita. = pole positiivset, ajas arenevat EETIKAT = sellest tulenevat nn.Rahvamoraali e. Tava, Valutseb HINGEIDIOTISM, Seda toetab KASUMLIKKUSEKULTUS = kuldvasika kummardamine. Puudub empaatiavõime, tahe selleks. Otsitakse Unustust millest vaid – alkohol,narkots, täitmatu perversne seksuaalsus, õgardlikkus gurmanluse n ime all neile , kes enam maitset ei tunne on vaja eriliselt valmistatud toite erilisematrest piinatud loomadest, ostlemine et uustada, võimu, raha ahmimine – kõik et unustada, et Lootust ei ole, on Hirm ja põhjendatult.
    Eluks antud aeg, raisatakse tühisuste tagaajamisele, unustatud on elu põhiväärtused.Puudub turvatunne, Loojauhkus, eneseväärikus.Kuidas saabki see olla kesk himukaid paharette,
    Sa tõmbad ligi just sellist energeetikat millest koosned ja koosned sellest, millist keskkonda sa enese ümber lood. Kurjus aga õgib oma teenreid.Lõpuks. Sellest Hiina huvi mandunud lääne vastu.

  7. Maali 4 aastat ago
    Reply

    Ahnus on see,mis ei lase meil mõistusele tulla ja loodust austama hakata. Kümmekond aastat olen arvanud,et midagi on meie riigis ja maailmas kapitaalselt valesti.
    Parteid peaksid kõik arvestama,et loodus meile ei andesta . Edaspidi võivad tulla suuremad pandeemiad,katastroofid,mis iganes. Kui me tahame,et meie koduplaneet säiliks,peame kõik mõistusele tulema ja vähem tarbima,loodust reostama! Oleme Maa juba ära kurnanud.

  8. to Maali 4 aastat ago
    Reply

    LOOMADE PIINAMINE FARMIDES, KA KODUDES /inimese egoism ja hingeidiotism ei võimalda tal mõeldagi loomale vajalike elamistingimuste peale, tema tegelikele soovidele/LOOMAAEDADES /vangla, olite nüüd ise kodukarantiinis – oli hea ja turvaline ???/TSIRKUSTES, LABORITES /mõttetud katsed piinaes iga partii toodangu jaoks – mis ammugi testitud koostisega,aga sellest on kujunenud laboritööstus, et mitte nendega konflikti sattuda laseb iga tööstur need katsed tteha ja maksab et mitte antireklaami saada, isegi vivisektsioon tänapäeval !!! õppuritele.no misasja nad õpivad peale piinamise, kui kõike on ju tehtud miljoneid kordi ja selle võib välja vahetada arvutisimulatsioon, mõttetud katsed ,mis mõjub hiirele ei mõju inimesele, samas on võimalik teha kudedel suur osa katseid, ,kasutada arvuteid tulemite leidmiseks/LOOMADE JAHTIMINE /lastakse ka põrke ja kõhkekuulidega ja sugugi mitte snaipri kombel kohene surm/,JAHI MÜÜMINE, LOOMADE ASUALADE HÄVITAMINE JA HÕIVAMINE, MILLE TULEMUSEL NEIL POLE ELURUUMI, TULEVAD PÕLDUDELE ,ISTANDIKESSE JA TAPETAKSE, PÜÜTAKSE LÕKSUDEGA, EKSOOTILISED SÖÖGID KUS PEAB ENNE LOOMI PIINAMA, KÕIKE PEAB PROOVIMA SÜÜA, ÕGIMA LÕHKEMISENI ELAVAT, TUIMENENUD MAITSEMEELED, TUSASED UMBES TÄISSÖÖNUD, KES EI OSKA ENESEGA MIDAGI PEALE HAKATA PEALE TARBIMISE.LOODUS TASUB EPIDEEMIATEGA MIS KANDUVAD ÜLE LOOMADELT, MUTEERUVAD,KA ANNAB INIMENE LOOMADELE OMA HAIGUSED, MUTEERUVAD JA TULEVAD TAGASI.FARMIDEST METSA, METSAST FARMI. PIINATUD LOOMADE AHASTUS MUUTUB VIIRUSTEKS JA TULEB TAGASI. INIMENE EI AUSTAELU- MUTT TARVIS TAPPA, PUTUKS LÖMASTADA, ENDISED LEMMIKUD HUKATA, HIIRED MÜRGITADA, TIGUDEL TRAMPIDA, MURU VÕSA NIITMISEGA TÜKELDADA SIILID, SISALIKUD, LIBLIKAVASTSED jne. MILLISE ILU NIMEL.
    KUIDAS SAAB SURMAKÜLV OLLA ILUS??? KASIMATUD, MÜHAKLIKUD, JÕHKRAD HINGED INIMESTEL.
    GLOBAALSUS, REISID, PUHKUSED,RANNAD,HOTELLID -KÕIK SEE TOOB KAASA EPIDEEMIAD, TEISTE VAESUSE ,KELLELT TULEB RIISUDA,
    KAUBAVAHEUS, RÄMPSTOOTMINE, RAUDTEED; LAEVAD, RONGID,TRANSIIT – =EPIDEEMIAD.
    LÕIK ON MAAILMAS OMAVAHEL SEOTUD, KÕIKSUSE ARVUTITES LIIDETAKSE KOKKU JA SAADETAKSE TAGASI INIMESTE ENDI POOLT TEKITATUD MENTALITEEDI ABIGA.

  9. Elmer Hill 4 aastat ago
    Reply

    Minu teada see naine pole enam ei esimeses ega teises nooruses, aga pildi järgi oleks nagu 30-ne.Mitu süsti lugupeetav on oma põske surunud?kas ta arvab, et vanadus ei tulegi.Ilmselt on tema eeskujuks vennakese lemmikust vene täht Pugatshova, kes silkab ikka ringi lühikeses seelikus, nägu paksuks süstitud.Aga loodus teeb ikka oma töö, ka sellistega.

  10. Elmer Hill 4 aastat ago
    Reply

    “Hiina õhusaaste vähenes 80%. Kaua siis see tarbimisele ja pidevale kasvule rajatud maailma vastu peab? ”
    Daame võiks oma Hiina-armastuses otsida täpsemaid fakte hiina loodusreostumisest: see riik on lämbumas oma mürkide ja saaste kätte.Eks seepärast trügitakse üha sõjakamalt igale poole mujale, ajades oma kombitsad abi nime all teiste riikide ressursside järele.Annaks jumal Eestile mõistust mitte hiina-ahvatlustele järele anda.
    Aga daame hõiskamine Venemaa “abi” üle Itaaliale ja USA-le (kuhu viidi kõlbamatut rämpsu) sarnaneb jälle vennakese luksumisele Meedia Keskpunkti saates, kus ta lämbus kiitusest mingi raudse rusika üle, mille olevat Ameerika vastu loonud Hiina, Venemaa, India, Brasiilia…Kas Keskerakonnal tõesti targemaid inimesi siia plärama panna pole?

  11. uskmatu-toomas 4 aastat ago
    Reply

    “Koroona kui hoiatus ühiskonnale” või kättemaks suure valge isa ja tema tuules purjetavate inimeste tegude eest ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.