Kuritegevus Eestis koroonapandeemia tingimustes

Tänini teadaolevalt on Covid-19 pandeemia erinevate riikide- ja samuti  kontinentidevaheline haiguspuhang, mille leviku suunda pole kahjuks võimalik ette arvata ja mida harilikult seostatakse mitmete kahju toovate teguritega: esmajoones kahju inimeste tervisele ja elule, kahju riikide majandusele, aga samuti vaktsiinide puudumine ning teised põhjused. Mõnevõrra kitsamas mõttes on pandeemia nakkushaiguse epideemiline levik, hõlmates tervet maailmajagu või isegi kogu maailma.

Bakterite poolt esile kutsutud pandeemiad on katk, koolera. Viiruste poolt esile kutsutud pandeemia(te)na on levinud rõuged ja Hispaania gripp, mis oli pandeemia ja levis 1918. aasta jaanuarist kuni 1920. aasta detsembrini üle kogu maailma. Hispaania gripp oli üks surmavamaid pandeemiaid inimkonna ajaloos, põhjustades üle maailma 500 miljoni inimese nakatumise ja eri hinnangutel 17–50 miljonit surma (sel hetkel elas maailmas 1,8–1,9 miljardit inimest). Võrdluseks: äsjalõppenud Esimene maailmasõda oli nõudnud üle 9 miljoni sõduri ja 7 miljoni tsiviilisiku elu. Uuemal ajal AIDS, COVID-19, linnugripp, seagripp (A(H1N1)2009 gripipandeemia, mille põhjustas seagripi viiruse globaalne levik).

Pandeemiana levib ka malaaria, mida põhjustavad eukarüootsed algloomad perekonnast Plasmodium. Plasmoodiumitega nakatumist nimetatakse malaariaks.

Teadlased on arvamusel, et tulevased pandeemiatena levivad haigused võivad olla hemorraagilised viiruspalavikud, mis on viirushaigused, mille korral kahjustuvad verekapillaarid ja tekivad elunditesisesed, nahasisesed või nahaalused verejooksud. Nakkusallikaks on väikesed närilised (rotid, hiired, mutid). Nakkus levib inimestele näriliste eritistega saastunud tolmu sissehingamisel, kuid inimeselt inimesele mitte.

Laiemas tähenduses on pandeemiad ka D-vitamiini puudus, endometrioos, suhkurtõbi (maailmas on tänapäeval 350 miljonit diabeedihaiget) ja antibiootikumidele resistentsete mikroobide levikuga seotud haigused (näiteks 450 000 uut multiravimiresistentse tuberkuloosi (MDR-TB) haigusjuhtu aastas nii 2009, kui ka 2012. aastal ja vähktõve pandeemia. Pandeemiaks nimetatakse vahel ka nälga, mida põeb üle maailma ligi 55 miljonit last vanuses kuni 5 aastat. Tulevased pandeemiana levivad haigused võivad olla erinevad keemilised ülitundlikkused ja immuunpuudulikkusega seotud seisundid (sinna siiski ei kuulu AIDS).

Selleks, et säilitada aasta ringi erksus ja energia ning olla täis elujõudu, on organismil tarvis D-vitamiini. Kui aga tunnete, et keha on kurnatud ja energiapuudus kimbutab, tasub lasta end kontrollida, kas ehk organismis napib seda vajalikku vitamiini.

Kuritegevus väheneb

Julgen väita, et tavakuritegevus peaks nüüd Eestis tervikuna vähenema, kuna inimestele on tehtud rohkesti liikumispiiranguid – nad peavad istuma kodus! Tunnen kaasa eriti meie suuremate linnade kesklinnades “töötavatele” taskuvarastele… Kuid samas ei saa välistada, et negatiivsete arengute kontekstis võib Covid 19 pandeemia ajaline  pikenemine “toota”  kuritegevust.

Kuna tavatingimustes kuritegevus koosneb peamiselt vargustest (näit. 2019. aastal toimepandud kuritegudest 38% moodustasid varavastased kuriteod, 30% isikuvastased kuriteod, 13% liikluskuriteod ja 19% muud kuriteod), siis lähitulevikus peaks just varguste arv vähenema, kuna inimesed peavad istuma kodudes. Järelikult on ka siis varastel raskendatud vargusi toime panna. Kuid nn suletud perioodi pikenedes, võib olukord kardinaalselt muutuda, kuna vargused võivad üle kasvada röövimisteks ja ka mõrvadeks.

Kogu Eestis on inimesed tegelikult võimude poolt suletud oma eluasemetesse, siis  perevägivallast tekkinud kuritegude arv peaks kahjuks suurenema. Rasked isikuvastased kuriteod jäävad esialgu samale tasemele.

Majanduskuritegude arvukuse kohta on praegu väga raske midagi öelda, kuna keegi ei tea, kuidas meie majandus- ja äritegevus hakkab üldse toimima. Ta võib halvimatel juhtudel valdavas osas isegi ära kaduda…? Tingimata tuleb aga hoiduda teatud isikute poolt korraldatavatest omakasule viitavatest üritustest.

Ando Leps

6 kommentaari
 1. Nagu 2 aastat ago
  Reply

  aru sain, tuleb inimkonnal valida, kas surra mõnesse viirushaigusesse või lasta end paljaks varastada. Vargus ise ju isikuvastane kuritegu pole, nagu pole ta loomult kuritegu. Kuriteoks nimetatakse mingit tegu ainult valitud rühma poolt, kellele ei meeldi, et üks asi vahetab kasutajat ning et sellest jahist saab rahalist ja vaimset kasu. On ju kena, kui saab kellegi puuri panna, sest ise jääd ju sealt välja. Kui mingi asi vahetab kasutajat, siis kui paljudel juhtudel kasutanul üldse kahju ka tekib? Näiteks ostab keegi mingi nipsasjakese ja neid asjakesi saab sadakond ning siis üks kaob ära, seda ju ei märkagi ning mingit elulist kahju ei teki. Kas varas ka mingit kasu saab, on samuti kaheldav. Tema naudib pigem hetke, mil ta selle ärastas. Sellepärast on vargale vaja, et senine kasutaja ka varastatust teada saab ja hetkelist kahju tunnetab, et midagi tema oma pole enam tema kolude hulgas.
  Teine lugu on tõesti isikuvastane tegu, nt keegi virutab kellelegi noaga ja too heidab hinge. See annab juba tunda, kuid samuti valikuliselt. Nt üksiku või surmaeeliku mõrvamine pigem kellelegi kahjutunnet ei tekita. Isegi valitsus rõõmustas, kui sai hommikuti teada, et jälle 1 või 2 on loojakarja läinud. Sest nende varemlahkunute pinss jääb ju riigikassasse järele ja selle saab omatahtsi ümber jagada. Paljude surmaeelikute lapsed lausa ootavad, millal nende esivanem eest ära kaob. Pole vaja käia hooldekodus või muudmoodi tema eest muretseda. Samuti on sageli oodata pärandust, kas tükikest metsa, korter, maja, maa, osakud mõnes edukas petmisühingus jpm. Kõike seda saab ju rahaks teha ja siis lälata et vähe pole.
  Nii et inimene on osa looduslikus ringkäigus, ühed kaovad ja teised tulevad peale. Kuidas keegi varasemate omandit kasutab, on ajati samuti erinev. Nt moodne kunstnik põletab südamerahuga ära esivanemate vana mööbli, millesse on pandud kümneid kordi rohkem aega ja vaeva, kui tema enda soperdisse. Olen seda sageli näinud, kui lapsed puhastavad surnud vanemate maja. Kui palju väärt asju lähevad laste rumalusest tulle.
  Igatahes kena teha kokkuvõtet, et õnneks on ka lollidel oma lõpp ja kahju neist vähemalt minul pole.

 2. olete rahul siis olge 2 aastat ago
  Reply

  HUVITAV, KUST NEED HIIRED, ROTID JA MUTID NÜÜD ÄKKI ON NEED V IIRUSED SAANUD??? NEED HEMORRAAGILISED. LASKE LOOMADEL ELADA OMA ELU JA ÄRGE MÕRVAKE NEID HIMUKALT KÕIKVÕMALIKES PATTUDES SÜÜDISTADES. ET JÄÄVAD JALGU TEILE – TEIE JÄÄTE MEILE.
  HISPAANIA GRIPP LEVIS, SEST AMEERIKAST HAKKAS PEALE AGA SÕJAVÄGE SAADTI IKKA EUROOPASSE
  EGA TEHTUD VÄLJAGI, ET ESIALGU OLID SUURE;AD VIIRUSKANDJAD SÕDURID. ASI SALATI MAHA.JA KA HILJEM. MILLAL SEE ÜKSKORD PANDEEMIAKS KUULUTATI. OLEKS SIIS NANOFIIBERMASKID JA DESINF.VAHENDID KÄEPÄRAST OLNUD POLEKS LEVINUD. NII PALJU.
  D vit. ÄRA AJA JAMA. KOOS SELLE VIT. PEAB SAAMA KA K2 Vit. JA Ca LISAKS Mg BOORI RÄNI jm. MIDA ARSTD IIAL EI ÜTLE. D vit LIIG TOOB KAASA LUPJUMISE JA MITTE AINULT VERESOONTES.
  TUUBERKULOOS LEVIB, SEST MEIL POLE NAGU NÕUKAAAL LONTROLLI, TIISIKUSHAIGE KASUTATUD ELUASET EI DESINFITS. VAID MAAKLER MÜÜB SELLE MAHA, NÕUKAAAL OLI KINDEL ARVEPIDAMINE JA DESINF.BRIGAADID, KORTERIT EI SAAUD ISEGI VAHETADA TUBERK.DISP.TÕENDITA. ÜLDSE ON MEIL VÄHEM ERIARSTE KUI OLI SIIS JA PÄÄS NENDE JUURDE OLI PAAR P ÄEVAGA.
  SUHKRUHAIGUS JA VÄHK LEVIVD ,SEST MEID SUNNITAKSE SÖÖMA MÜRKE JA TEADVALT KAHJULIKKE AINEID. USA Tjt.TAHAB MÜÜA OMA GLÜLOOSI-JA FRUKTOOSISIIRUPIT, MIS TEHAKSE GEENMUUNDATUD ja MONTANOSE jt. POOLT MÜRGITAT. JA VÄETAT. MAISIST. ODAV! SEDA PANNAKSE KÕIKJALE, ISEGI LEIVASSE.
  MUUD MÜRGID JA VÄETISED = KAPITALISM+KASUMLIKKUS+ LIBERAAAL.TURUMAJANDUS. SEE RÄMPS MIS TAPAB SÖÖDETAKSE MEILE VÄGISI SISSE, SEST KUST SA IKKA TOITU SAAD? + LOOMADE PIINAMINE.
  KUI TAHATE JÄTKATA, LASKE KÄIA. EGA POLEGI HEA KUI TÖÖORI ELAB KA SIIS VEEL KUI ENAM EI TÖÖTA. ISANDATELE VAJA UUSI MÄNGUKANNE.

  • Marko 2 aastat ago

   Oh Issand… Sa ükskord ära ei väsi oma maskide jutuga ja suurte tähtedega kirjutamast. Ja otseloomulikult peab kõike ju tasuta andma sulle?

 3. Nii 2 aastat ago
  Reply

  Ootame koroona ravimit Aga missuguse haiguse vastu üldse ravimeid on. Isegi kauaaegne vähihaigus pole ravitav. Paljusid haigusi suudetakse vaid leevendada aga mitte ravida.

 4. Ehee 2 aastat ago
  Reply

  Igatahes üks kuriteovorm on epideemia ajal vähenenud. Nimelt reformierakondlased on vähendanud oma laimukampaaniat ja valesüüdistuste leiutamist.

 5. to nii 2 aastat ago
  Reply

  EGA ENNE EI SAA LÕPETADA MASKIDEST RÄÄKIMIST KUI NEED NANOFIIBRID OLEMAS ON RISKIGRUPPIDEL.
  MITTE AINULT ARSTID JA POEMÜÜJAD POLE RISKIGRUPID VAID KROONILISTE HAIGUSTEGA INIMESED KA.
  RÄÄKIDA, ET HINGAMISTEEDE VIIRUSINFEKTS. VASTU MASKID EI AITA ON KUMMASTAV, ÕIGED MASKID ON VAJA JA SELLEKS ON NANOFIIBER.
  NÕUKA JÄTTIS MEILE SELLE TEHASE. KUHU LÄHEB SELLE TOODANG+ VARUDESSE MIDA VAJADUSEL JÄLLE POLE? VÕI LEPINGUJÄRGSETELE VÄLISMAA TELLIJATELE?
  MIS PUUTUB RAVIMITESSE, SIIS KAS SA JULGEKSID SEDA VÕTTA? – KATSEALUNE.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.