Riigikogu andis ravimiseadusele rohelise tule

Ravimid Foto: Ove Maidla/Scanpix

Riigikogus läbis kolmapäeval esimese lugemise ravimiseaduse eelnõu, mille eesmärk on lihtsustada kõlbmatute ravimite vastuvõtmist ja käitlemist, lihtsustada ravimite sisse- ja väljaveolubade regulatsiooni ning parandada üldist apteegiteenust.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Tõnis Mölderi sõnul tõstavad muudatused ravimipoliitika kvaliteedi taset. „Tõhusatel, ohututel ja mõistlikult kasutatud ravimitel on meie elus oluline roll. Esiteks aitavad need lahendada paljusid terviseprobleeme ja parandada meie elukvaliteeti, kuid teisalt säästa ka haiglaraviga seotud kulutusi,“ ütles Mölder. „Ravimid peavad olema järjepidevalt kättesaadavad, kindla kvaliteediga ning taskukohase hinnaga.“

Eelnõu seletuskirja järgi lihtsustatakse ühe punktina kõlbmatute ravimite märgistamist ja tarbijatelt tagastamist. „Edaspidi on kõikidel inimestel võimalik jätta vananenud ja kõlbmatud ravimid apteegi müügisaalis olevasse kogumisanumasse. Inimestel pole enam muret, mida oma vanade ravimitega peale hakata ning lisaks ei satu ravimid keskkonda,“ ütles Mölder.

„Samuti on seaduse jõustumise järel võimalik tuua elupäästval eesmärgil erandkorras Eestisse müügiloata innovaatilisi ravimeid juba ravi kliiniliste uuringute staadiumis. Näiteks patsiendid, kes põevad kroonilist või raskelt kurnavat haigust või kelle haigust peetakse eluohtlikuks ja keda ei ole võimalik müügiloa saanud ravimitega rahuldavalt ravida,“ ütles Mölder. „Selle tulemusel astume suure sammu edasi ravimite kättesaadavuse osas ning aitame tagada inimväärse elu.“

1 Kommentaar
  1. katsed 9 kuud ago
    Reply

    jutt on ilus ! aga tegelikult mis sündima hakkab või juba sünnib?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.