Ratas: olukord Valgevenes on äärmiselt murettekitav

Valgevene lipp

Peaminister Jüri Ratase sõnul on Valgevenes valimiste järgne olukord äärmiselt murettekitav ning Euroopa Liidu vastus sellele peab olema tõhus ja jõuline. 

“Valgevene on meie lähiriik ja Eesti järgib toimuvat suure tähelepanuga,” ütles Ratas.

Tema sõnul avaldas ta kolmapäeval toetust Euroopa Ülemkoja eesistujale erakorralise ülemkogu kokkukutsumisel Valgevene küsimuses.

“Juba homme kohtuvad samal põhjusel Euroopa Liidu riikide välisministrid. Euroopa Liidu vastus Valgevenes toimuvale peab olema ühtne, õigeaegne ja jõuline,” ütles Ratas.

Tema sõnul mõistab Eesti hukka kõik poliitilised repressioonid ja vägivalla opositsiooni suhtes, samuti nõuab, et koheselt lõpetataks vägivald protestijate suhtes.

BNS

20 kommentaari
  1. Kas 4 aastat ago
    Reply

    Jurka tõesti arvab, et ELi mandunud klikk midagi ette võtab? Nagu Venemaaga, kui too Krimmi vallutas ja oma üalgasõjardid Donbassi sokutas Novorossijat looma. Algul suured vihased sõnavõtud, et lämmatame nüüd vankade majanduse nii et on vatsuli poris ja siis tulevad paluma, et andke leiba, me vabastame Donbassi ja Krimmi. Ometi valiti “karistuseks” valdkonnad, et ise võimalikult vähe kahju saaks, samas saadi muude valdkondade jätkamisega suuremat kasu. Saksamaa ju ehitab just Venemaaga teist gaasitoru merre, millisest käkikeeranisest saab juttu olla?
    Kas Venemaaga on piirid kinni pandud ja teaduskoostööd peatatud? Mitte sinna poolegi. Kõik jätkub endiselt.
    Miks karistati krimlasi, kui süüdi oli hoopis Puutin aga temale pole mingeid keelde ega piiranguid kuulutatud. Liigub Euroopas ringi nagu õige mees. Ainult sülitab kõigile ja kraaksub, et “Krõmm naaš” ja selle üle ei vaieldagi. Ning ELi klikk on vait ja püherdab vankade ees poris.
    Mida te Lukašenkalt tahate saada? Et ta laseks Belarussi pedestada ja islaamistada nagu ELi liiduvabariigid? Või et võimule pääseks rõhuv vähemus nagu meil piidrid lärmavad ja nend eesindaja valitsuses laiab rahva rahaga, et imemine ja lakkumine kulgeks eurode krõbina saatel mahlakamalt.
    TULGE MÕISTUSELE!

  2. Me oleme niiii targad! 4 aastat ago
    Reply

    Eesti õpetab ja annab iseenesetarkusest “head” nõu Venemaale, Ungarile, Poolale ja jumal teab kellele veel. Me teame kes on Süürias ja paljudes teistes riikides õiged ja valed. Me teame kuidas teised riigid ja riigipead peaksid käituma, et MEILE (!) meeldida.Tegelikult ei tea me Valgevenest ja tema rahva hoiakutest tuhkagi. Selge see, et noorem põlvkond ei taha enam samamoodi edasi minna.Paljud neist tahaksid kiiresti rikastuda aga ei saa! Tahaksid elada nii nagu rikkamad Saksamaal.
    Tõenäoliselt valimisi võltsiti. Võltsing on juba seegi, et opositsiooni kandidaatidele ei võimaldatud valimiste eel võrdseid tingimusi. Lukashenko 80,13% võit on numbritelt kahtlane kuid tema häälte hulk võis ületada vastaskandidaati mäekõrguselt. Mitte kõik valgevenelased ei soovi muutusi, mis võib nad jätta ilma kodudest ja tööst. Paljud lihtsalt kardavad muutusi.
    Välispoliitiliselt tahaks USA kangesti võtta Valgevenet NATO liikmeks. Saaks raketid Moskvale ligemale. Täna ei saa seda avalikult välja öelda aga, iga asi omal ajal! Kas Minskis jagati ka meeleavaldajatele osavõtu eest eurosid või dollareid, kuuleme ilmselt edaspidi. Maidanil olevat (välis) raha hulk olnud muljetavaldav.
    Olgu meie poliitikute tarkade õpetustega kuidas on, kuid Lukashenko on sunnitud seekord tegema valimistest järeldused. Midagi peab muutuma!

  3. Üldse 4 aastat ago
    Reply

    ei eita, kui keegi meist mingi maailma elaja vastu sõna võtab, kuid ainult siin. Kuid nõuda millegi ümberkujundamist kuskil mujal on juba teise riigi siseasjadesse sekkumine, ja see on juba poliitiline kallaletung ehk agressioon, kui solksõnu kasutada. Palju meie juhitavaid ja kinnimakstavaid lärmajaid on koosolekuid või rongkäike korraldanud islaamimaade elukorralduse vastu, kus naine on mitte keegi või mehe õigusetu omand? Kas oleme välja astunud neegrite ülbitsemise vastu USAs? Pole kuulnud ega näinud. Järelikult on kõik juhitav ja suunatav ehk kallutatud.
    Kuid igal juhul peame jääma oma euroliiduvabariigi piiridesse ega sekkuma teiste siseellu. See on nende endi korrastada. Ajalugu teab paljusid rahvaülestõuse ja riigipöördeid, kus ülburid on mättasse löödud või oksa tõmmatud. Kuid seda on teinud nemad ise. Sest omade vastu on kõige verisemad just OMAD. Nagu eestlastki nöögib kõige rohkem just eestlane ise.

  4. Mis 4 aastat ago
    Reply

    vahe on murettekitaval ja äärmiselt murettekitaval? Kas äärmiselt eeladb kallaletungi meile? Või Venemaale?
    Või peab Jurka silmas, et oelks aeg Valgevenele kallale minna ja samasugune korralagedus kehtestada nagu meilgi valitseb? Et valitsus otsustaks inimese asemel, kuhu too oma raha paneb?

  5. uskmatu-toomas 4 aastat ago
    Reply

    Hr.Ratas sa võiksid kasutada õigust vahel ka vait olla !

    • Ratas 4 aastat ago

      Selle asemel, et oma homominister seaduserikkumiste ja vanurite-haigete röövimise pärast vastutusele võtta, valab see Ratas krokupisaraid riigi pärast, mis temasse ja meisse ei puutu.Vaadaku parem, kuidas meie pealinn pole enam eesti linn, kuidas tattninad rüvetavad meie memoriaali-kelle mahitusel?.Kas suure autoralli show toomine meie maale kogu maailmale hirmsal ajal on õigustatud?Näis, kui palju koroonasid pärast seda janti Lõuna-Eesti endale saab?
      Muide, kas Ratas ja tema sabarakud tahavad, et ka rahulikust ja vargusevabast Valgevenest saab Ukraina-sugune kerjusriik?Kas Ratas arvab, et Venemaa laseb Valgevene liberastide poolt üle võtta?

  6. Toomas 4 aastat ago
    Reply

    Eesti peab just momendil toatama Lukašenkot kes ainukesena suudab riiki koos hoida. Aga eesti riik koos teiste EL vasallidega soovivad hoopis Valgevene valitsust survestada. Lõpptulemusena saab Valgevenest vene oblast ja eesti 10000 uut migranti. Aga ilmselt seda soovitaksegi?

  7. Kodanik 4 aastat ago
    Reply

    Ka minule tundub,et EL soovib oma kiusuga lükata V-Vene Venemaa oblastiks. Arusaamatu on aga see,et kõige aktiivsemad riigid on just Tsehhi,Poola ja Balti riigid.

  8. Maali Maalt 4 aastat ago
    Reply

    Ei usu, et see tundmatu koduperenaine, kes pani EL ajama, ja kes valimistel sai 10%, oleks Lukašenka asemel saanud 80%. Minskis ehk sai, aga terve Valgevenemaa peale ta küll ei saanud. Miks USA määras Valgevenele kohe sanktsioonid, kui nägi, et uut Maidani sealt ei tule. USA sai oma valitsemise alla Balti riigid, Poola, Gruusia ja Ukraina, need on kõik need riigid, kes ümbritsevad Venemaad. 2009a. Z.Brzezinski ütles. et selleks, et hävitada Venemaa, tuleb omale saada kõik teda ümbritsevad riigid. See mees oli Obama nõunik ja väga tõsine poliitik. Tundub, et USA hävitab Venemaad ümbritsevad riigid, aga kas Venemaad ennast ta ka suudab hävitada, on kahtlane. 90-ndatel levitati juba internetis kaarti, kus ta oli ära jaotatud anglo-sakside ja ameeriklaste vahel. Elame- näeme, kui just elame veel.

    • jah 4 aastat ago

      Jõudu USAle venemaa hävitamisel!

  9. Tõnu.P 4 aastat ago
    Reply

    EL, J Ratas ja Venemaa hoidke oma käbarad Valgevenest eemal.

  10. Nagu 4 aastat ago
    Reply

    võib aru saada, lähevad nüüd meie võidukad palgasõdurid Valgevenele kallale ja löövad seal korra majja. Nii tore oleks näha kuidas mõnisada meie lumehelbekest peksavad tuhanded omonlased läbi ja nood annavad nuttes alla. Saša teeb püksid täis ja annab käte värisedes võimu üle euromeelsele Aptsihhanouskajale. Voovat tabab aga peksasaamise hirmus haigushoog, mõtleb isegi meile Narvataguse ja Petserimaa koos vabandustega tagasi anda nagu ka Donbassi ja Krõmmi tulevasdele Ukraiina euroliiduvabariigile. Edasi ma ei luuluta, see saaks kole olema.

  11. Soo 4 aastat ago
    Reply

    Üks ässitamine käib. USA pommitas naftariike ja nüüd tahab allutada Euroopa riigid oma tahtele. Valgevene oli siiani armas ja rahulik riik aga ei lasta neil rahus elada. Poolas pandi ju ka endine president võimule et allutada see riik USA tahtele. kuid see president osutus kurjategijaks ja sattus kohtu alla. Ulrain maidaani valmistati ett teises riikides ja seal toimus ka tõeine tapatalgu. IEnamus inimestest elab nüüd seal sügavas vaesuses. venemaa-vastane tegevus on alatu. Venemaa vabastas suure territooriumi Süürias isislastest ja nüüd sealt ei tule enam põgenikke. NATO ei liigutanud lillegi kui isislased tapsid eurooplasi – Nad tulid koos põgenikega keda ei kontrollitud saabumisel. EL-us tegeleti siis Venemaa-vastaste sanktsioonidega ja põgenike jaotamisega. Venemaa on meile sõbralik riik aga USA sekkub kogu aeg väga negatiivselt teiste riikide ellu.

  12. talunik 4 aastat ago
    Reply

    See Jüri tundus algul päris mõistlik mees aga mida aeg edasi seda selgem et lihtsalt paras latatara Ise käsi pikal Brüsseli poole aga teisi riike kes andamitest ei ela kritiseerib Teine Vares Barbarus valmis kord libaisamaalastega siis sotsidega patsi lüüa Ei see mees ole Savisaare varjugi

  13. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Murettekitav on teiste riikide sekkumine ja valitsusvase tegevuse soosimine. Valgevene oli rahulik riik kus inimesed elasid rahulikult ja keskmise elatustasemega.

  14. Jane 4 aastat ago
    Reply

    Protestijad vägivallatsesid ja tapsid korrakaitsjaid ja peavad saama karistada. See on Valgevene siseasi ja teised õrgu sekkugu. Keegi ju ei sekkunud kui meie riigis toimus stalinismi meenutav kuritegu E.Savisaare vastu. Keegi ei sekkunud kui surmasuust pääsenud inimene istus ratastoolis ja vaatas pealt kuidas ta kodu rüüstati. Keegi ei sekkunud kui Ummelasele mõeldi välja mingi süü ja ta pidi rasket tööd tegema mis murdis ta tervise. Keegi ei sekku kui Reformi tagatoas mõeldakse välja mitmesuguseid süüdistusi tublide inimeste suhtes mis rikub nende tervist ja segab tööd jne. Ja meil on veel õigus sekkuda teiste riikide siseasjadesse. naeruväärne. Valgevene oli seni väga armas ja rahulik riik.

  15. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Mulle on alati meeldinud Valgevene nii rahulik riik, kes pole sekkunud teiste riikide siseasjadesse. Tubli president hoolitses selle eest et vaeseid ei oleks. Enamus on rahul oma eluga ja presidendiga. Alatud märatsejad rikkusid ära tasakaalu ja ka nende ässitajad ning nüüd peaksid karistada saama.

  16. Muidugi 4 aastat ago
    Reply

    Ega kõiki süüdlasi karistada ei saagi sest üks ässitajatest oli USA agressiivne riik kes on palju pahandust teinud. Mis on temal asja sanktsioonide määramisega. Enamis rahvast valis sama presidendi sest on rahul oma eluga, oli tõepoolest rahulik ja tore riik ja kui ei sekkuta on ka edaspidi. Inimesed elavad keskmiselt ja olid siiani rahul. Teistel riikidel pooldada valitsusvastast tegevust on alatu. Praegune president sai palju hääli oma rahvalt ja tapatalgute kirraldajad on taunimist vöört.

  17. Muidugi 4 aastat ago
    Reply

    Peab olema väärt.

  18. Oi 4 aastat ago
    Reply

    Brüsselis sekkuti jälle teise riigi siseasjadesse. Valimised oleksid toimunud rahulikult kui märatsejaid ja nende pooldajaid poleks olnud- Rahvas tahtis stabiilsust ja valis endise presidendi. Kõige ebameeldivam president on Poolas ja seal on ka palju vaeseid. Mis õigusega sekkuvad teised riigid ja valesüüdistused aina lendavad. Jätke Valgevene rahule ja märatsejaid ei saa õigustada. Mis õigusega nad tulid tänavale. On vale neile õigus anda.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.