Tanel Kiige kommentaar Sveta Grigorjeva kõne kohta presidendi vastuvõtul

Tanel Kiik. Foto: Scanpix

Luuletaja ja koreograaf Sveta Grigorjeva pidas eile presidendi kantselei roosiaias toimunud 20. augusti vastuvõtul kõne, milles juhtis tähelepanu aastakümnete jooksul lahendamata sotsiaalsetele probleemidele ning eesti ja vene emakeelega inimeste jätkuvale segregeeritusele. Märkasin, et mitmetele inimestele mõjus tema sõnavõtt ehmatavalt või suisa vihastavalt. Jah, ühiskonnakriitilise luuletaja sõnakasutus oli terav ja tundlik, nagu ta looming, aga probleemid, millele Grigorjeva tähelepanu juhtis on tõesed.

Mul on olnud õnn sündida haridust väärtustavas kultuuriinimeste peres, kuid tean väga hästi, mida tähendab vähesega hakkamasaamine. Mäletan selgelt, kui oluline oli meie kolmelapselise pere toimetulekuks tasuta koolitoit ja ühistransport. Täpselt niisamuti, mida tähendab kanda sugulastelt saadud ja second-hand poest soetatud riideid, mitte seetõttu, et see on moes või keskkonnasõbralik, vaid seepärast, et uute asjade ostmine käib perele üle jõu. Olles Lasnamäel üles kasvanud, tean ma ka paljude lapsepõlvesõprade näitel, kui keeruline on vene emakeelega noortel meie ühiskonnas läbi lüüa. Paljud asjad Eestis on aastate jooksul läinud oluliselt paremaks, kuid tööpõld sotsiaal- ja integratsioonivaldkonnas on jätkuvalt ülisuur.

Sotsiaalse ebaõigluse tajumine ning ühiskonna eesti-vene teljel lõhestatus on peamised põhjused, miks olen poliitikasse tulnud just läbi Eesti Keskerakonna. Me pole kunagi neid tõsiseid valukohti eitanud, vaid püüame olukorda parandada läbi inimkeskse sotsiaalpoliitika ning rahvusvähemuste, naiste ja meeste võrdse kohtlemise. Seda tõestavad nii meie ühiskonna vaesemat osa toetavad otsused riigi tasandil ja kohalikes omavalitsustes kui ka vajalikud toetusmeetmed COVID-19 kriisi ajal. Samuti on märkimisväärne, et just Keskerakond on usaldanud juhtivatele kohtadele nii eesti kui vene emakeelega inimesi, sõltumata nende soost, vanusest või muudest tunnustest.

Eesti ühiskonna reaalseid murekohti eitavatele ning valuliselt reageerinud kriitikutele on mul ainult üks sõnum – tõde võib olla valus kuulata, aga see ei muuda selle olemust. Käed eemale Sveta Grigorjevast!

https://www.err.ee/…/sveta-grigorjeva-unistan-riigist-kus-i…

22 kommentaari
  1. Asjatu 4 aastat ago
    Reply

    katse kaitsta neid, kes ise ei tahagi eestlust omaks võtta ega eestlastega lõimuda. Jutt polegi Sveetast ega Tanelist, vaid eri kultuuraruumiga tegelinskitest üldiselt. Pole mingit alust nõuda, et kõigist rahvustest peab mingi uus segu saama, kus ühestki ei jää midagi järele, peale vandesõnade ehk. Teie toote näiteks Lasnamäge, Maardut, Kirde-Eestit, et need kuradi eestlased ei taha mutukatega lõimuda, mina jällegi toon näiteks vene vanausulised Peipsi ääres. Seal on kümneid külasid, kus elavad eestlased ja venelased, kuid ka nemad pole lõimunud isegi aastasadade jooksul. On eraldi majaderühmad, külaosad, kogukonnad, kirikud. Pole mõeldavgi, et Mustvees läheks eestlane vene õigeusu kirikusse ja vastupidi. Või vanausuline luteri kirikusse. Kuigi ka meil on õigeusklikke tsaariajast parajalt palju ja üle Eestigi – Saaremaa, Muhumaa, Kagu-Eesti, kus eestlaste osakaal on selgelt üle 90%.
    Asi on rahvusliku omapära säilitamises ja selleks on kõigil ka õigus. Kuid selline enesekesksus loob ka erinevad võimalused elus läbilöömiseks. Varem pidid eestlased õppima ja oskama vene keelt, muidu kuskile ei tõusnud ja tööd leidsid ainult eestikeelsetes majandites. Nüüd aga peavad muukad õppima eesti keelt ja nüüd on tõke ees neil. Kuid kui eestlased allusid vene võimule ja kohanesid, siis venelased elavad edasi suurriikliku valitseja mõtteviisiga ega soovigi eestlust vastu võtta. Need vähesed, kes soovivad, ka läbi löövad. Ei pea siin silmas Tallinna linnavalitsust, kus tegu pigem omade sokutamisega. Erapooletul hinnangul ei lööks neist vähemalt pool läbigi. Sellisne tehislikkus aga annab matsu ka linnaarengule tervikuna, mitte keegi aga ei mõtlegi vastutada.
    Sama pull käib ka Kirde-Eestis ja Maardus.
    Kokkuvõttes pean ma igasugust rahvustevahelist ahistatust ülepingutatud vihasööstuks, mis oleks loomult omane ainult Viha-Kerstile. Et Tanel on otsustusvõimetu ja pugejalik tüüp, teame juba sellegi napi aja põhjal.

  2. Järvamaalt 4 aastat ago
    Reply

    Ja taolised kõned ja esinejad ongi siis Taasiseseisvuspäeva pidustuse kõned. Kas taoline lipitsejate,pervertide ja eesti inimesi solvav üritus on nüüd PIDUPÄEVA kõne? Kus olid head sõnad neile eestlastele kes Laulvast revolutsioonist osa võtsid,Balti ketis ja teistel isamaalistel üritustel eesti riigi eest seisid? Aga Kiik võiks sotsiaalküsimuste ja slaavlaste kiitmisega tegeleda muul ajal. KE,ja teie ministrid olete tülgastav ja eemaletõukav seltskond.

    • tükike luulet 4 aastat ago

      ometigi ma istun ses seelikus / nüüd põrandale / nagu koidula ja saadan su / persse nagu grigorjeva
      löö pealegi mind risti / veel ja veel ja veel / seda kauem kestab mu / valitsemisaeg.

  3. Kiidan heaks 4 aastat ago
    Reply

    Tanel on aus ja tõeline riigiminister!
    Peab olema julge, et kaitsta nõrgemaid, kes pole suutelised partnerit leidma.
    Meil on ikka väga ebaõiglane suhtumine vähemustesse.
    Neid tuleb kaitsta!

    • arvamus 4 aastat ago

      President Kaljulaidi puhul maksab tõesti see – ütle mulle, kes on su sõbrad… Aga Grigorjeva vihkamises pole midagi uut – sellise kaheldava väärtusega loomingu autorid on alati solvunud “pööbelliku” ühiskonna peale, kes nende “kõrget kunsti” mõista ei soovi.

  4. südames soe tunne 4 aastat ago
    Reply

    Mina olen abielus ja ka veikese lapse isa aga see ei sega mind armastamast oma head sõpra. Meil on seksuaalvabadus ja seda ei tohi hävitada.
    Hea, et on kaitseingel olemas!

    • Nii see on 4 aastat ago

      „Alles see oli, kui kuulsin Grigorjevat ühel ööl Tallinna kesklinnas Dublineri nimelise kõrtsi ees karjumas, et teda vägistatakse, kui luuletaja Jürgen Rooste oma purupurjus armastatut hullema vältimiseks taksosse üritas paigutada. Väga piinlik oli kuulata, kuidas lapsed isata jätnud naine Jürgenit alandas. Ja nüüd esitleb president seda vene tüdrukut meie uue ja kartmatu arvamusliidrina. Kersti, oksemaik tõuseb kurku, järjekordne mikkpärnits. Kaua võib?“

      Loe lähemalt https://www.ohtuleht.ee/1009923/poliitikute-reaktsioon-grigorjeva-kriitilisele-konele-roosiaias-kes-suhestub-ja-kes-hakkab-oksele

    • Tt 4 aastat ago

      Siine teema on Taasiseseisvuspäeva kõnedest ja selle tähistamisest mitte sinu pedekalduvusest.

    • ilus päevapilt 4 aastat ago

      Pildi peal ilusa friziööriga poiss. Tema arvamus on õigesti vormistatud.
      Isiklik arvamus peab vastama erakonna poliitilisele kursile.

  5. Tõnu.P 4 aastat ago
    Reply

    Kuna osalesin nn laulva revolutsiooni ajal nii nõuga kui jõuga siis pidasin Taasiseisvusepäva ka endale pühaks. Lootsin kuulda Presidendi suust tänu nendele inimestele kes siis eluga riskisid? Aga midagi taolist ei olnud,oli ainult praeguse valitsuse ja tegemiste halvustamine. Kohale oli toodud ka neomarksistist interrinndeliku mõtteviisiga kolmanda sordi “intelektuaal” kes omakorda eestlasi ja valitsusliikmeid sõimas. Miks taolise PIDUPÄEVAKÕNEDE peale Peaminister ega KE ja kunagised Rahvarinnde juhid ei reageeri. Aga praegust siit lugedest / Kiik/sain aru,et nii peabki ja kõik on tore. Ja nüüd minu küsimus; mis Teiega KE juhtunud on?
    .

    • Eemale! 4 aastat ago

      Tanel Kiik võttis ettearvatava hoiaku eestlaste solvaja kaitseks.Kiik on juba varem tuntud homode poputajana ja neile raha kantijana, nüüd avas ta ennast jälle.
      Eemale riigiasjadest selline inimene!KE ja Ratas, miks te EESTI rahvale haiget teete?

  6. Rikas emakeel tiivustab 4 aastat ago
    Reply

    Räigelt jäme on Grigorjeva keelekasutus küll, sest tema kogust ei puudu madalale stiilile omased sõnad ja väljendid (see mind ei kepi, pohhui, fakk poliitika, sitapea), inglisekeelsed väljendid (fingers crossed, love will tear us apart again again), venekeelsed väljendid (hotj a i ljulbju vas bolše tšem ih võ menja bljad prostite što dostojevskogo tšitat ja budu vserovno na estosnkom)

    • jätab sünnimaa na**i 4 aastat ago

      Tegemist on sama kaliibriga, muide siit esimesel võimalusel jalga lasta lubanud, tegelasega nagu see roosas keidikeses pärnakast pervert.
      Selle barõšnja luuletustes kohtab pidevalt sõnau nagu “nahhui” , “türa”, “vihkamine”, “perse” jnejnejne.
      Aga Brüsselli asehaldurit sobivad iseloomustama Niccolo Machiavelli poolt peaaegu 800 aastat tagasi öeldud surematud sõnad:
      “VALITSEJA MÕISTUSE ÜLE OTSUSTATAKSE SELLE JÄRGI MILLISTE INIMESTEGA TA ENNAST ÜMBRITSEB!”

  7. Jupike loomingut 4 aastat ago
    Reply

    varjates poliitiliselt korrektselt
    oma sisemist
    roppust

    ja nii ma laveerikski
    poliitiliselt korrektsete
    ja eriti roppude vahel

    kummalegi jala peale astumata

    mõlemaid ilmselgelt provotseerides
    oma kättesaamatusega

    kui suure õnnetuse korral
    ütleks ühtedele
    kurat küll
    teistele et

    pohhui

  8. Selgitamist 4 aastat ago
    Reply

    vajab hoopis see, kuidas ja kust Viha-Kersti selle jõhkra Sveeta sinna esinema leidis. Või keegi talle sokutas ning kuna Viha-kersti tundis ehk isegi ennast ära, sest keegi ütleb tema sõnu, kuid mitte tejma suust, siis oligi too IN.
    Oleks keegi julenud pakkuda mingit kõne eestlusest ja Eesti hoidmisest ning põhiseadusejärgse piiri kaitsmisest, siis loomulikult oleks selline kohe AUT.

    • Postimees 4 aastat ago

      Paar arvamust PM-st:
      Hr Kiik, mitte keegi ei kavatse Teie lemmikluuletajannale liiga teha. Keegi ei sega teda olla tubli, õppida, edasi püüda ja kunagi nt Riigikogusse kandideerida, või muudele kõrgetele ametikohtadele jõuda.
      Selleks aga on tunduvalt rohkem ajusid vaja kui kahtlase väärtusega ning ebatsensuursete väljenditega pikitud protesti- vihkamisluulet kirjutades… Nii on.
      Eestlastele lihtsalt ei meeldinud kogu maailma peale tigetseva neidise esinemine, kellele oli, ilmselgelt, pihku pistetud presidendi kantseleis koostatud, minu arvates, vihakõne, mis Taasiseisvumispäeva puhul oli absoluutselt kohatu.
      Kui analüüsida nii presidendi, kui ka kurja kirjaneitsi etlemiste tekste, siis on stilistiline ja sõnakasutus, väljenduste toon, hämmastavalt sarnased, rääkimata ideoloogiast…
      Mis selle peale kostate, noorhärra?
      Kas eestlastele ja nende riigile tähtsatel pidupäevadel hakkabki kostuma liberaalideoologia vihakõne ja rahva lõhestamise ideoloogia?
      PS Huvitav, miks fännate nö luuletajat, kelle tigeluules on tavasõnadeks: ” n.a.h.h.u.i”, “t.ü.r.a.”, “ma vihkan kõiki”, “totaalne vihkamine”, “me tuleme jämedate-joonte-m.u.n.n.i.d.e.g.a näol” jne.?

      Kas keegi seletab miks ei oska Tallinna linnaliini bussijuht eesti keelt. Eestikeelse küsimuse peale vastab julgelt “ ne ponimaju”
      Kas keegi seletab miks pean igal hommikul Tallinna linnaliini bussis nr 46 kuulama venekeelset raadiot, mille paneb käima venelasest bussijuht.
      Kas keegi seletab, miks vastab Tallinna Raekoja platsil tegutseva restorani “Maharaja” teenindaja, et tema räägib ainult vene ja inglise keeles ja eesti keeles tellida ei saa. Meie eestlaste pealinnas diskrimineeritakse ju ainult eestlasi!

  9. Kodanik 4 aastat ago
    Reply

    President ja tema jüngrid suutsid Taasiseisvuspäeva ära rikkuda aga KE ja kunagised RR tegelased on vait nagu kuldid rukkis Keegi ei julgenud isegi märkust teha,et võiks ka tänada neid inimesi kes taasiseisvuse ajal eestit
    kaitsesid. Ratas ja Savisaar läksid isegi roosiaeda kohale,et sellega austada vihkajat. EV seaduseid rikkuv minester isegi kiidab takka,et ” käed eemale vihakõneleja Svetast”. Kunagisest Rahvarinndest on järele jäänud vaid kamp narre.

  10. Jah 4 aastat ago
    Reply

    Eestis peab olema hea elada kõigil vaatamata rahvusele. Eestimaalased on ühväärsed ja inimest tuleb hinnata mitte rahvuse vaid tema käitumise järgi.

    • Järvamaalt 4 aastat ago

      Ära jahhita siin vaid loe läbi EV Põhiseadus.Teiesuguste pärast on mul tihti häbi,et olen eestlane.

  11. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Lillaministri karjatus;” Käed eemale Angela DeiWisest, käed eemale sovjetist Grigorjevast , kelle isa roomas siia tankide sabas, eestlaste tundeid jalge alla tallates , kelle kõne vihaKersti meeskonna poolt heaks kiideti, ju see nn. president ei tahtnud oma lausviha välja näidata, eriti peale vanainimeste surma sooviva Pärnitsa käesurumist. Käed eemale väärastunud suguelu demonstreerivatest LGBT, lastest, käed eemale “Poccija” karjujatest ja poodide rüüstajatest, käed eemale “Pronkspoisi” kummardajatest, käed eemale küüditajatest ja neist, kes kahetsedes märgivad, et eestlased oleks pidanud Stalin viimseni tankide alla ajama. Ainukesed, keda võib lõputult mõnitada, selle jäleda presidendi poolt mõnitada, oravagängi ja sotside fännklaabi poolt solvata —ainult eestlane, kes koos “sallijatega ja tolerastidega” ei karju, neid võib oma kodumaal mutta tampida.

  12. teile pööbel 4 aastat ago
    Reply

    Olete pikemet aega ilma oma erkonna parteilehest. Sest olete pööbel.
    Valitud said kongressiks erilehe!
    Teile on lubatud tõmmata nahui.

  13. uskmatu-toomas 4 aastat ago
    Reply

    Väga õigesti kirjutatud artikkel kuigi pedede pooldaja poolt.Meie ühiskond käesoleval ajahetkel pole võimeline tõele silma vaatama vaid käitutakse nagu natsiriigile kohane.Ametlikult tuntakse kaasa kõigile st.uiguuridele,hansi mansidele,üha lollakamalt käituvatele ukrainlastele jne.aga silmad pigistatakse kinni kui valge isa juures politseinik tulistab seitse korda inimesele selga.
    Venelast,türklast ega soomaalast ei ole võimalik teha eestlaseks aga neid on võimalik integreerida meie ühiskonda ja seda mitte sõimu ja mõnitamisega !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.