Tänasel tööturul on oluline omada plaan B-d

Kai Realo

Kai Realo, Eesti Tööandjate Keskliidu Volikogu esinaine, Circle K Eesti peadirektor

Koroonakriisi nö esimese laine ajal kaotasid töö ennekõike turisminduses, meelelahutuses, toitlustuses ja kaubanduses töötavad inimesed, kellest suur osa olid erialaoskusteta noored.

Suve jooksul pakutavate töökohtade arv on tõusnud, kuid töötute arv jäänud stabiilseks, sest vastastikused ootused ei klapi – tööotsija kas ei soovi pakutavat tööd teha või jääb puudu erialastest oskustest. Koroonaviiruse pandeemia kiirendas globaalset trendi, mille käigus väheneb vajadus odava tööjõu järele ja kasvab nõudlus nn targa töö tegijate järgi.

Kriisi ajal ja järel peavad väga paljud ettevõtted oma ärimudeli üle vaatama ning langetama otsuse kas ja kuidas jätkata ning milliseid muudatusi ellu viia, et olla jätkusuutlikumad. Ka Eesti inimesed peavad tööjõuturul konkurentsivõime säilitamiseks omama nö plaan B-d ehk tegema endale selgeks, milliseid oskuseid ja teadmisi tuleb juurde hankida, et tööturul püsida ja vajadusel ka uus rakendus leida.

On mitmeid tegevusvaldkondi, kus nõudlus tööjõu järele ei taastugi enam kriisieelsele tasemele, mistõttu neid ameteid pidanud töötutel ei ole lootustki samal alal tööd leida ja peavad kiirelt langetama otsuse, mida õppida, et uus erialane väljakutse leida.

1 Kommentaar
  1. Minul 4 aastat ago
    Reply

    on samuti A ja B olemas: A – pensionär, B – laip.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.