Valitsus alustas riigieelarve ja riigi eelarvestrateegia läbirääkimisi

Foto: Arvo Meeks/Scanpix

Stenbocki maja, 3. september 2020 – Valitsus alustas kabinetinõupidamisel järgmise aasta riigieelarve ja aastate 2021–2024 riigi eelarvestrateegia aruteludega.

„Koroonaviiruse leviku tõttu on tänavune aasta olnud väga erakordne. Viirusega võitlemisest tingitud majanduslanguse leevendamiseks ja tervishoiukriisi lahendamiseks võtsime kevadel vastu lisaeelarve, millega toetame kriisist kõige enam mõjutatud inimesi, ettevõtteid ja meditsiinisüsteemi 2,6 miljardi euroga,“ ütles peaminister Jüri Ratas. „Viimased hinnangud Eesti majanduse käekäigu kohta näitavad, et meil on seni läinud kriisis paremini, kui võisime kevadel karta. Siiski võtab tagasilöökidest taastumine veel pikalt aega ning riik peab pingutama, et oma inimestele ja ettevõtetele selles olukorras toeks olla.“

Peaminister lisas, et valitsuse eesmärk on koostada terviklik plaan, mis aitaks meil kriisi lõplikult seljatada ja sellest targalt taastuda. „Tahame teha viirusest võitu saava Eesti eelarve, mis toetab meie inimesi, viib elu edasi ja hoiab koroonaohu kontrolli all.“

Sel sügisel koostatakse üheaegselt nii järgmise aasta riigieelarve eelnõu kui ka järgmise nelja aasta eelarvestrateegia. Eelarvestrateegia eesmärk on planeerida tegevusi ja raha pikemaajaliselt, pidades silmas valitsuse prioriteete, tulevikuprognoose ja üleilmseid trende. Riigieelarves kajastuvad järgmise aasta konkreetsed kulud ja tulud.

Tavapäraselt kinnitab valitsus eelarvestrateegia kevadel, kuid riigieelarve alusseadusse tehtud muudatus lubab valitsusel eriolukorra tõttu lükata eelarvestrateegia kinnitamine septembri lõppu.

Täna algavad eelarvearutelud majandusprognoosi ning valdkondlike ülevaadetega. Valitsus lähtub riigieelarve eelnõu koostamisel rahandusministeeriumi uuest majandusprognoosist, mida tutvustatakse ajakirjanikele esmaspäeval kell 11 algaval pressikonverentsil ministeeriumide ühishoones (Suur-Ameerika 1, Tallinn).

Arutelud uue aasta eelarve üle on kavandatud jätkuma ka järgmisel ja ülejärgmisel nädalal. Valitsus peab esitama riigieelarve eelnõu riigikogule hiljemalt kolm kuud enne uue eelarveaasta algust ehk septembri lõpuks. Riigikogule esitatav riigieelarve eelnõu on valitsuse kollektiivne otsus. Valitsus teeb kabinetinõupidamisel põhimõttelised otsused ja annab oma istungil heakskiidu nende otsuste põhjal koostatud eelnõule.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.