Kaikaloopijad rohelise Tallinna kodaratesse

Tallinna linn õhust. Aerofoto. FOTO:SANDER ILVEST/SCANPIX

Samal ajal kui Eesti veab kogu Euroopa Liidu tasandil rohe- ja digipöörde arutelusid ning on selles vallas kaheldamatuks eeskujuks, loobivad siinsed kibestunud opositsionäärid kaikaid kodaratesse. Ning seda eriti olukorras, kus pealinn Tallinn on jõudnud finaali, teel Euroopa rohelise pealinna tiitlile.

Nimelt saatis sotsiaaldemokraatidega seotud Maris Hellrand Euroopa Komisjonile hiljuti kirja, milles teeb maha Tallinna püüdlusi kanda rohelise pealinna nime. Roolijoodikust ekspoliitiku ning siinset Euroopa Komisjoni esindust juhtinud Hannes Rummi kaaslasena teab Hellrand muidugi hästi, millistele nuppudele vajutada, et sõnum ka eurokomisjonile pärale jõuaks.

Kaebekirjas Brüsselisse paneb Hellrand lausa imeks, miks valiti Tallinn rohelise pealinna finalistide hulka, samas kui linn olevat jõuliselt laiendamas autoteid ning soosib igati autoomanikke. Talle ei meeldi ka, et linn jättis ära autovaba päeva üritused. Mainimata aga seda, et selle põhjuseks oli laienevast koroonaviirusest tingitud olukord. Veel valab ta pealinna juhid solgiga üle, süüdistades neid selles, et nad korraldasid samal ajal linnas autodele nn vaba parkimise päeva. Tegelikult ei olnud linnal aga sellega üldse pistmist, kuna seda korraldasid vaid ärimeestest eraparklate omanikud. „Autasustades Tallinna rohelise pealinna finalisti tiitliga näitab komisjon üles ebausaldusväärsust selle protseduuri suhtes ning kahjustab kogu protsessi, mis muudaksid Euroopa linnad rohelisemaks ja elujõulisemaks,“ kirjutab Hellrand.

Talle sekundeerib Eesti meediapõllul sotside linnapeakandidaat Raimond Kaljulaid, kes tahab kogu pealinnas kehtestada automaksu ning kesklinna vanema kandidaat Karin Paulus, kes tahab vanalinnast autod üldse kaotada. Pärast koroonast tingitud turistide kadumist muutuks vanalinn siis lausa tühjaks kummituslinnaks.

Tallinn väärib Euroopa rohelise pealinna tiitlit. Õhk on Tallinnas Euroopa suurlinnadest üks puhtamaid. Peagi vuravad linnateedel elektrimootoriga sõitvad rohebussid. Pealinna jalgrattateede võrgustik täieneb ligikaudu 10 kilomeetrit aastas. Ning kui sotside vastukampaania Euroopas lõpeb, siis saab Tallinn Brüsselist ka vahendeid pealinna veelgi rohelisemaks muutmiseks.

Kesknädal

13 kommentaari
  1. Mulle 4 aastat ago
    Reply

    ei istu pedesotsid kuigivõrd, kuid siinkohal on Marisel õigus. Kimm pole veel jõudnud Tallinna rohelust hävitada, kuid Aasa Taavi tegi seda kuhjaga. Oleks kena vaadata kaarte nüüd, 10, 20, 30 jne aastate taha, et võrrelda, kuidas linnaärikad on rohelust kesklinnast hävitanud ehk tuttavatele ärikatele rahaahnuses maha sahkerdanud.
    Vaadakem või saatvat pilti. Roheline on seal vaid Toompea ümbrus, mida pole seni veel maha parseldada jõutud. Pidev surve on nn Tammsaare pargi hävitamiseks, varsti minnakse ka Kadrioru ja Toompea veere kallale, muudest lõikudest rääkimata. Tuuakse kohale kuulekad puupead, kes otsustavad, et see ja too puu tuleb maha võtta, sest võib olla seest mäda, ning asemele pole nagu mõtetki midagi uut rajada. Parem juba mõnele ärikale maha sahkerdada, saab pappi oma kuulekatele pupujukudele jagada, et taas petiste sekka valiks.
    Ometi peaks kehtima kõigile arusaadav nõue, et kui kesklinnas kuskil hävitad 10 ruutmeetrit rohelust, tuleb sealsamas 20 ruutmeetrit asemele luua.
    Ühe lahendi ma juba pakkusin. Erasõiduatodele linnasliikumise maks 100€ tunnis – ja linn on autovaba! Järelikult saaks linnavalitsus paljude parklate ja tänavate asemele istutada uued puud ja lilled, tekiks palju parke, kus inimestel oleks tõesti rahulik ja kena jalutada.
    Alles siis võib ka Tallinn rohelise linna niemle pürgida. Praegune taotlus on aga HÄBI!

    • Almar Glustsenko 4 aastat ago

      Olen remmelgakaitsja ja hiieusku.

      Kas sellest tulenevalt pean ignoreerima taielikult seda, et keegi linnaisades uhab meeletuid rahasid niioelda rohegaasi busside alla, nagu on varem uhatud undavate trammide alla ja siset6ketega rongide alla?

      Kas kellelgi on arusaama, kuis Eurojuutla ripatsistunud Eestis nende transpordivahendite saamise (hinna/ vastupidavuse/ teeninduskalliduse/ kvaliteedi suhte) arutlused on kogukondadega poliitikutel kainud?

      Ei ole ju m6tet raakida Londoni halvast naitest, et uleautostame esmalt turu ja siis hakkame siis v6tma linnass6itmise tasu 100 eurot tunnis?
      Kuigi Brexit on seda m6istusele toonud.

      Juut, kes k6lavatu poolt pandi sisult kogu Tallinna roheluslageraiet teostama, Ain Jarve, kiitis enne Pealinna lehes, kuis jaksas, et UFO-lampide saastet tais Reidi tee harmoneerub hasti ajaloolise Kadrioru pargiga. Ta ise ei suuda, oma paritolu t6ttu, aru saada, nagu ilmselt ka samasugune Kadrioru tarakan, Kersna, kes intervjueeris Kadrioru pargi suhtes Fred Jussit, et miks Jussi ei taha enam Kadrioru pargis kaia.

      Aga miks saarased juudid peaksidki aru saama metsa- ja maarahva suuvist, et las anastajate poolt looduslikest materjalidest tsitadellid teenivad oma aja ara, kui nende ehitamiseks on juba hulga materjali saamiseks loodust arutult reostatud, kuid edaspidi ei ole vaja teha arutult takistusi, kui loodus naaseb. Jarve nimelt on koguaeg tahtnud Kadrioru lossi ees olevat p6listunud salu maha v6tta, et taastada lossipargi “ajalooline” vaartus, istutades ilmselt sinnagi “staadioni”, koos mingite teravate raudtahvlitega, mis ta selle salu umber istutada lasi.

      Juudid ei hakka mu hinnangul kunagi aru saama maarahvaste tahtest, et me elame puude v6i p6lislooduse keskel. Selles m6ttes on ka k6lvatul vaga libe tee nende sabas j6lkuda, lasta Tallinna parke lageraiuda ja pasunadada siis oma eesti aktsendiga vene-kasaahi-korea keeles, et aga me istutame ju 1 raiutud hiiepuu asemele 3 pajukeppi (ja v6tame hiiepuu raiumise eest omajopedele 1000 eurot/ tk ja uue istutamise eest 400, lisaks hooldetoodest 600?).

      Inimestel loovad v6imule saades ju oma teostamata alateadlikud geneetilised nuansid valja nii, et nad seda tahelegi ei pane, kui nad teadlikult selle kontrollimist ei harjuta. Miks peaks stepi v6i liivak6rnbegagi harjunud mongol pidama loomulikuks, et Kalevas kasvab midagi lopsakamat, kui kaameliogelik? Ja miks ta ei peaks enda 6igsusele alateadlikuks t6estuseks koguma enda umbes Ahvla k6rbest Araabia k6rbesse jalutanute jungreid, v6i omakorda nende poolt oma ajalooliselt kodumaalt araaetud beduiine, kelle jaoks on maa seest valjuv puu, kui ebardlikult puitunud naftapurskkaev?

      (Ei saa aru, mis erakonnast parajasti) Hukan6mmgi ju utles, kui teda poliitolikatele Keskturu pilvel6hkujate ehituse 6hutuseks Kesklinna vanemaks 6hutati, et Reidi tee vajab laiendamist.

      See ongi covid-Eurojuutla poolt “rohepealinnastamine”. Nad teevad meie 6uele hea meelega tuumajaama. Kasv6i keset Ulemiste jarve (hea jahutusvedelikku v6tta ju), sii lasevad Tigelind Vesterbackal (jube hea nimi, st Laanemaailma seljatagune) koos k6lvatu suguvendadega valada m6nekumne miljardi eest TalSinki tunneli (Helmed t6stavad veel 100 miljoni eest hea meelega “selle teelt eest” Estonia ara?), istutavad sinna 80 000 puud, 200 miljoni eest, et “tunnelis hea hingata oleks” ja ehitavad nende puude niisutuseks ja valgustuseks taristu.

      Uks rattahomo vennas juba kais siin sel eesmargil poliitoligarhi mangimas. Aga needki Eesti viikingid on sajandeid olnud venkude palgas6durid ja ugrilikud ei ole. 27.09.2017 remmelga juures puudsin nendele vasallidele selgeks teha, et kas nad kodus oma lastele ka seletavad nii, nagu nad kaituvad Tallinna p6lispuudega, et vanaema on ulekasvanud ja tal on aeg lahkuda

      (2020 m6istes paneme vanaema Oravla Rootsi-tuupi “Covid”-vanurlasse poliitsuretatama?),

      aga

      (sa oled ju juba 14 tais ja vaata kui tore tragi Bolt-neeger on siia tekkinud, te v6ite kohe 3 jarglast taiesti seaduslikult, meie loal saada?)
      sul on v6imalus tema asemele 3 temasusgust perspektiiviga elama panna.

      Las Mang paneb nuud ilma Sarapuuta nende Reidi tee-TanSinki laiendusele oma v6luvae kristalle veel juurde, oma peremeeste poolt sinna sadades toodavate muramiid-ankrute alla, nagu ta seda Sarapuuga tegi, las luuletab oma koerakoonlastest niipalju kui kulub, las otsib tulnukastamis-URO eest koos daun Gretega olematuid planeete v6i oma koerakoonlasi. Kui sa oled ugri ja maarahva liige, siis mine kallista puud. Kui tunned, et covid on kallale tulemas, siis mine kallista veel pool tundi. Isegi Tervenda v6i Rahvaravitseja ajakirjas on ilusti kirjutatud, et mis puud millise vaegusega on vaja kallistada (ja ilmselgelt ei ole see raudpuuris pajuvits). Tahaks naha, kuidas need saagide ja harvesteridega Tallinna Eurojuudi rohestajad siis tulevad neid puid maha l6ikama, kui vahemalt 100 000 paganat igat Tallinna hiiepuud poole tunni kaupa kallistab.

  2. Ohoo 4 aastat ago
    Reply

    Praegune valitsus püüab teha kõik mis võimalik aga teda segatakse kogu aeg. Mida kõike ei tehta et võimule saada. Mul oli varem sotsidest parem arvamus ja koostüü Keskerakonnaga laabus aga nüüd on mõned sotsid päris rappa keeranud. Seni oli kõige hullem erakond Reformierakond, on praegugi.Seal on sellised inimesed nagu Randpere kes enne valimisi väkja ilmub ja hakkab lollusi rääkima, siis ka kurikael E.N.Kross kes tegutseb, Ansip kelle ajal vaesus aina kasvas ja kes lubas kõik teha et praegune valitsus laiali ajada jne. On ka rid peavoolumeedia ajakirjanikke kes vassivad. Varem oli ka Isamaa valel teel kuid neil on nüüd tubli esimees. Ega mulle nende sõjaline tegevus küll ei meeldi. Õnneks Tallinnas on olnud kogu aeg õiglane ja tubli valitsus.

  3. Eve 4 aastat ago
    Reply

    No mitte kuidagi ei saa Tallinnat üle võtta. Kord tahtis seda teha E.N.Kross ja käitus nii alatulet et võtaks tükk aega kui sellest kirjutada, Aga ega temast ei võigi avalikult kirjutada sest ta on Reformi tagatoa kaitse all ja see ajakirjanik jkes tema alatutest tegudest kirjutas pika artikli läks korruptsioonisüüdistusega kohtu alla. See süüdistus on Reformierakonna lemmik valesüüdistus. Nüüd siis hakkab sotsist linnapeakandidaat lollusi rääkima et saada linnapeaks. Paromast linnapeast E.Savisaarest ei saanud muidu jagu kui taheti teda hävitada. See protsess meenutab stalinistlikke kuritegusid.Kes julges Savisaart kaitsta sattus ise löögi alla. Kes keeldus tema vastu tunnistamast söödi poliitikast välja.

  4. Muidugi 4 aastat ago
    Reply

    Maris Hellrand on näide sellest milline ei pea olema ajakirjanik. Eks selliseid on meil mitmeid. Ma ei usu et nende õpetajad neid nii alatuteks on õpetatud. Kõllap siin on opositsioonis olevate inimeste käsi mängus. Sellist alatust ja valeinformatsiooni levitamist tuleks karistada või vähemalt töölt minema ajada. Kahju et meil on nii palju alatuid inimesi kes segavad tublidr inimeste tööd.

  5. jah 4 aastat ago
    Reply

    Hannes Rumm on oma armukesega ühes mestis.Rumm ja Hellrand sobiksid paremini Reformierakonda. Kahju et sotside seas on sellised inimesed ja ei oska väärikalt olla opositsioonis.

  6. Ats 4 aastat ago
    Reply

    Ikkagi jääb arusaamatuks, miks H Rumm, kes sõitis autoga 3 promillises joobes, jäi krim korras süüdi mõistmata.
    See näitab onupojapoliitika mõju meie õigusüsteemis.

    • Almar Glustsenko 4 aastat ago

      Elmar Vaher on (Oravla, nuud kahjuks ka EKRE) vabamuuri retsidivistist poliitmajanduskurjategija.
      Sellest ma kirjutasin EKRE Uutes Uudistes, aga seepeale Helmed lasid seal kommenteerimise ULDSE ara l6petada ja k6ik k6igi kommentaarid kustutada.Niisugune THI suukorviseadusega (ajakirjandus?)s6navabadus siis.
      Esimesel korral ma poorasin sellele avalikumalt tahelepanu juba 8.07.2017. Suvereporteri edastatud uudises, siis kui 1 abipolitseinik ja 5 politseinikku, koos mu homoparaadi vastase plakatiga, mind inimroovisid.

      Aga sellegi vastu leidis poliitvabamuur omaarust vahendi. Nad lihtsalt kustutasid selle paeva Suvereporteri arhiivist ara ja veel 2 paeva omad igaks juhuks takkapihta. Ajuhiiglastest uhiskonnam6rtsukad?

      Veendu ise, kes kuuluvad niisugusse ruutliordusse, nagu Auleegioni orden. Wikipedias. Hannes Rumm on teeneline Euroopa esinduse (Siim Kallase Ametiuhingute maja) tootaja, aga Eurojuutla ja nutuvabamuuri ordud on nagu sajajalgse sukkpuksid ja saapad.

      Sul on lihtsalt vedanud, et m6ni Vaheri kambaj6mmist politseinik v6i poliitperemees pole sulle 4 promillises joobes otsa s6itnud v6i lihtsalt sind Vabaduse valjakul maha lasknud.
      (Rahvuslik Teataja, 1-7/ 2017, lk.10-11, Terroritegusid panevad toime v6imud ise; 7/2019, lk. 12)

      Mul mitte nii vaga, sest ta varastas juba koos oma kuriteokaaslastega (v66rpank, Bulgaaria kinnisvaraga hangeldav notar, kurjategijast kinnisvaramaakler, kohtunik, prokuror, eriasjade uurija) minu ,mu vabaduss6jas invaliidistunud vanaisa oma katega ehitatud, maja ja mu 8 autot. Enne seda oma s6bra s6brannaga korteri, Aprilllimasu kahju kompensatsiooni (koos 2 SDE ministriga) ja on jatnud maksmata mu 13 aasta palga. Ja viimast ka vahemalt enada 5 tookaaslasele, keda mina tean. Uhe neist lasi ka krimkurjategijaks lavastada (kui too hirmutas patitudrukut, kes ta alaealist poega ta kodus roovis), sest too politseinik ei olnud vaga n6us, et Tallinna kesklinna kuritegevust vahendati selle abil, et politseiosakonnna maja, mille parija oli riigile jatnud, muudi maha,osakond viidi Koplisse (ja enamus eestalstest patrullpolitseinikke sealt vallandati), et kuritegevust nailiselt alla saada, sest Koplisse ei julege kannatanu avaldust tegema minna.

  7. MIS ROHELISEST LINNAST RÄÄGITE?PIINLIK POLE? 4 aastat ago
    Reply

    HÄBI POLE RÄÄKIDA ? LUSKOHAS SEE ROHELUS ON ??? PUUD, PÕÕSAD MAHA RAIUT, ÄRA LÖNDISTATUD-SANDISTATUD. PAHA VAADATA.
    NOORI PUIDKI EI OSATA ISTUTADA – LIIGA TIHEDALT ON ALATI ISTUTATUD !!! ET SIIS SAAKS JÄLLE PÜGADA JA RAIUDA. PEALEGI POLE PUUDE JUURTEL HINGAMISRUUMI. OKASPUUD EI TALU ÜLDSE AUTODE HEITGAASE JA TOLMU (TEGELT TALU SEDA TEISEDKI TAIMED JA PUUD). TUD PUULIIGID EI SAA ÜKSTEISEGA LÄBI, TEISED JÄLLE TOETAVAD ÜKSTEIST.NEED ON ÕNNETUD, VÄGA ÕNNETUD PUUD . PUUD NIMELT ELAVAD JA SUHTLEVAD. MIS HALJASTAJAD VÕI DENDROLOOGID NEED ON KES SEDA EI TEA. PAHAMEEL, KURBUS JA TÜLPIMUS TABAB IGA KORD KUI TALLINNAS KÄIN.
    KIVIVÄLJAD PAARI POTI KÕRSIKUTEGA MIS ÄRA VISATAKSE. ON SEE ILUS, ROHELINE.
    MÄLETAN, MILLINE OLI TALLINN 50-60 AASTATEL: PARKE JA PARGIKESI, LILLI JA ÕITSVAID PID, ISEGI VILJAPUID: PÕÕSASTIKKE.AGA NU EKS KRUNDID OLE KALLID. JA NEED KOLEDAD MAJAD NAGU SAKUS, NEID ON KA TALLINN TÄIS + ROHELISE KLAASIGA KUUBIKUD + KOLMNURKSED KÕRGHOONED (väha paha feng-shui).

  8. Roheluse 4 aastat ago
    Reply

    arvestamisest tuleb välja arvata: kalmistud, hoovid ja aiad, kõik olemasolevad rohealad, lillepotid akendel.
    Ning edumeelsust mõõdab JUURDELOODUD rohelus. Ning mitte %%-des, vaid kasv ruutmeetrites elaniku kohta.
    Kuna elame ka õhureostamise ajastus, siis tuleb arvesse võtta ka autode ja muude sõidukite reostustase. Kahjuna tuleb arvestada ka parklate arvu ja suurust. Täielikult jabur on kortermaja juures tänaval autosid parkida, need peavad seisma eemal parklas.
    Tunnistan, et meie linnad on autodega üle reostatud. Paljudes kohtades lesivad autod lausa kõnniteel. Mupo aga mingit korda ei loo aga pappi saavad. Meil ei taibata seniajani, et linnas elavad inimesed, mitte autod.

  9. Almar Glustsenko 4 aastat ago
    Reply

    Loe kommentaari kesklinna “Kesklinna asumiseltsid” artikli alt.

  10. Almar Glustsenko 4 aastat ago
    Reply

    Ma ei tea siin kellelegi vastu vaielda, kuna Kesknadalat toimetab nuud ilmselt mingi e-robot ja peatoimetajat, kes vastutaks sisu eest, pole ning ilmselt ka toimetajaid (nagu muuseas ka EKRE Uutel Uudistel),

    KUID see on hiilgav konstrukt, et ilma turistideta (ja enamuses v66ramaalastest rikkuriteta, kellele on me Vanalinna 30 aastat jarjekindlalt poliitparseldatud) oleks Vanalinn kummituslinn, kui seal autosid ka enam ei oleks.

    Ja veel. Soovitan proovida minna TLU Riigiteaduste Sots 6ppetooli (v6i misiganes selle euroopastunud asutuse nimi nuud on) ja poorata nende tahelepanu sellele, et kui nende Mare maja parklasse peaks saabuma ratastooris erivajadusega tudeng autoga ja ta peaks tahtma parkida enda auto invaliidikohale ja siis tahtma sealt otse ratastooli istuda, siis tehku enne elukindlustus ara, sest jargmisel hetkel on ta moodas6itva auto all v6i paremal juhul teiselpool s6iduteed, vastu aarekivi kummuli.

  11. […] Tuntud nõudekirjade esitaja Sarve tähelepanu pälvis Kesknädal seetõttu, et avaldas oma veebiportaalis https://www.kesknadal.ee 2. oktoobril artikli „Kaikaloopijad rohelise Tallinna kodaratesse“ ( https://kesknadal.ee/2020/10/02/kaikaloopijad-rohelise-tallinna-kodaratesse/ ). […]

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.