Mihhail Korbi vastulause Vahur Kooritsale: laenamine ja liisimine on normaalse ühiskonna toimimise viis

Mihhail Korb

Tänasest Vahur Kooritsa arvamusloost kumab läbi suur igatsus Reformierakonna valitsuse järele. Igaühel on õigus oma maailmavaatele. Pole probleemi. Küll soovin täpsustada mõningaid asjaolusid, mis on riigieelarve tasakaaluka kajastamise osas üliolulised.

Esiteks tuleb meenutada eelmist majanduskriisi, kus Reformierakond valis kasinuspoliitika. Suured kärped mõjutasid inimeste igapäevaelu veel mitu aastat. Peaminister Jüri Ratase juhitav valitsus on valinud teise tee ja panustab inimeste heaolusse.

Vahur Koorits kritiseerib tavapärasest suuremat laenuvõtmist. Usun, et ma ei eksi, kui väidan, et kõikide Euroopa riikide laenukoormus on koroonaviiruse levikust tingitud majanduskriisi tõttu märkimisväärselt kasvanud. Antud olukorras oleks väga vale kopeerida Reformierakonna mudelit ja minna kärpimise teed.

Oluline on üle korrata, et Keskerakond ajab teistsugust, inimesekeskset poliitikat. Kärped mõjutavad kõige rohkem just sotsiaalselt vähekindlustatud inimesi. Mida rohkem me kärbime, seda vaesemaks ühiskond jääb.

Artiklist jääb mulje, nagu oleks laenamine midagi hirmsat. Tegelikult on liisimine ja laenamine normaalne ühiskonna toimimise viis. Leibkonnad kasutavad pankade abi muuhulgas auto ja kodu soetamisel ning investeerimisel. Lisaväärtust luues on võimalik tõsta Eesti inimeste elustandard uuele tasemele.

Isegi konservatiivsema rahapoliitika eest seisev Isamaa on aru saanud, et niivõrd soodsatel tingimustel on mõistlik laenu võtta ja investeeringud tasuvad end pikas perspektiivis ära. Paanikaks ei ole põhjust – Eesti on ja jääb madalaima laenukoormusega riigiks Euroopa Liidus.

Artikli lõpp läheb eriti huvitavaks. Lausa pööraseks. Nimelt ennustab loo autor Reformierakonnale uut, 17 aasta pikkust valitsusperioodi. Siinkohal meenuvad mulle eelmised parlamendivalimised, mille järel ilmusid artiklid Kaja Kallasest kui järgmisest peaministrist. Läks aga teisiti.

Loomulikult on Reformierakonnal (tundub, et vist ka Vahur Kooritsal) sellega raske leppida. Kui Reformierakond oleks soovinud võimu säilitada, oleksid nad valimiste järel teistmoodi käitunud. Seega on jutud Reformierakonna valitsusvastutusest ennatlikud. Valimised on alles 2023. aastal.

Loe taustaks: TAGATUBA | Reformierakonna tühistamise eelarve. https://epl.delfi.ee/tagatuba/tagatuba-reformierakonna-tuhistamise-eelarve?id=91206579

4 kommentaari
 1. Noo 1 aasta ago
  Reply

  Jälle üks ebameeldiv ajakirjanik kelleks on Kootits. Ainult et veel ühte reformistlikku valitsust ei kannataks meie riik enam välj sest liiga suur oli vaesuse kasv ja ja mitt ühtegi õiget asja ei tehtud.Kus küll saavad hariduse sellised nõmedad ajakirjanikud.

 2. Miša 1 aasta ago
  Reply

  eksib, et nii peabki olema. Ei pea. Sest aina laenates ja raha juurde trükkides selel väärtus kahaneb, sest rahal peab ka vastav kate olema. Pärast tuleb kõik rahva taskust välja maksta. Kuid Miša eesmärk rahvast lüpsta ongi, sellest ka tema luulud, et pidevalt peabki võlgu olema.

 3. Nojah 1 aasta ago
  Reply

  Korbil on õigus. Aga andke agasi Tallinna TV. Vähendage kulutusi parem sõjaks ettevalmistumisel. Eesti parimad ja ausamad ajakirjanikud olid seal. Väga hea saade oli Meedia keskpunkt ja sellest on eriti kahju.

 4. ? 1 aasta ago
  Reply

  On või? Kus siin Loogika on ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.