Tartu linnavolinik Jelena Frunze leidis lahenduse, kuidas tõukerattaid ühistransporti kaasa võtta

Fotol on Jelena Frunze koos Trikiratas.ee juhi Marko Holtsmanniga

Tartu Linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Jelena Frunze töötas koostöös Trikiratas.ee meeskonnaga välja Eestis ainulaadse tõukerattakoti, mille abil saab sõiduvahendi ühistransporti kaasa võtta.

Jelena Frunze sõnul hakkas ta probleemile lahendust otsima pärast seda, kui Tartu linnaliini bussijuht ei lubanud tema pojal tõukerattaga sõidukisse siseneda. Nimelt sätestab ühistranspordiseaduse § 72, et pagas peab bussis, trollibussis ja trammis või selle haagisel olema paigutatud ning kinnitatud nii, et see ei ohusta inimest ega keskkonda, ei põhjusta varalist kahju ega takista liiklust.

“Mõistsin kohe, et tegemist on üleriigilise probleemiga, mis vajab kiiret lahendust,” lausub Jelena Frunze. “Noored kasutavad liikumiseks peamiselt ühistransporti ja paljude jaoks on ebaõiglane, et tõukerattaga ei tohi bussi siseneda. Internetist leidsin tõukerattakotte vaid kokkupandavatele ratastele.”

Oktoobri alguses võttis Jelena Frunze ühendust Trikiratas.ee meeskonnaga, kes töötas kümne päevaga välja spetsiaalse koti trikitõukeratastele. “Tekkinud olukorras tegutsesin eelkõige lapsevanemana, kelle poeg vajas abi. Soovin omaltpoolt tänada Trikiratas.ee tiimi Roman Burovit, Marko Holtsmanni, Jaak Kimmelit, Deeno Lippandit ja Artur Elistet suurepärase koostöö eest. Nüüd on võimalus võtta tõukeratas ühistransporti ja autosse kaasa nii, et see tagab ohutu ja mugava liikumise. Lisaks kaitseb kott tõukeratast välitingimustes vihma ja lume eest,” räägib Jelena Frunze.

Videot sellest, kuidas tõukerattakotti kasutada, saate vaadata SIIT.

2 kommentaari
  1. Ei 4 aastat ago
    Reply

    poolda sekllist kottimist. Asi polegi ju tõuksis, vaid selle kokkupuutumises tavasõitjaga. Laps on kohmakas, tema ehk ei saa oma tõuksiga soovitult hakkama, kuid vanem juba küll. Igasugune pakend aga muudab paki veelgi mahukamaks, mis juba eesmärk omaette pole.
    Ise küll tõuksiga ei sõida, kuid tõuks pole sihuke elukas, et vabalt ei mahuks bussi/trolli/trammi. Nagu suusadki.
    Jalgratas on tõesti juba suur kogum ega taha sõidukisse mahtuda. On küll bussis all suured pesad aga bussijuht ei taha seda vedada. Et määrivat teiste pakid ära.
    Välismaal (Sitsiilias) nägin, et vagunites oli piisavalt vaba ruumi rataste paigutamiseks, samuti oli pesaraam bussi taga, kuhu sai susata oma ratta nagu Alpides suusad. Ka Moskva uue ringraudtee vagunites on ruumi ka ratastele, muudkui sõida. Meil aga mitte. Oma Verraari võid bussi ajada aga tõuksi mitte.

  2. kuum kaup oleks 4 aastat ago
    Reply

    On olemas ka elektrilised tõukeratad. Tore noortele.
    MIKS POLE VANADELE 4 RATTA JA ISTMEGA SÕIDKEID? MAAILMAS ON MUIDUGI AGA EESTI PENSIONÄRID EI JAKSA NEID JU OSTA: VANAD EI JAKSA ENAM PIKKI MAID K@IA. TAHAKS TEED MOODA METSA .POODI/
    EI SAA.
    V}I MIKROAUTOD.NAGU OLEKS RATASTOOLIL KATUS PEAL JA {KS KOHT VEEL V}I PAGASIRUUM.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.