Jüri Ratas: täiendav rahastus tasuta õigusnõustamisele

Sel neljapäeval otsustasime valitsuses panustada veel 100 000 eurot selleks, et kõik, kellele õigusabi üle jõu käib, saaksid seda riigi toel tasuta selle aasta lõpuni. Taolise vajaduse tingis suurenenud abivajajate hulk. Tänavusest jaanuarist saavad tasuta õigusnõustamist inimesed, kelle palk on kuni 1700 eurot kuus. Kui eriolukorra ajal abi kasutajate arv langes, siis alates juunikuust on see pidevalt kasvanud. Novembriks on neid üle 25% võrra rohkem kui oli maikuus.

Tuleval aastal jätkub tasuta õigusnõustamine 2021. aasta riigieelarve projektis planeeritud vahendite toel. Sama projekt näeb ka edasiarengut. Nimelt, panustame 2,2 miljonit eurot õigusabi inimestele veelgi kättesaadavamaks muutmiseks. Selle eest loob Justiisministeerium kohtumajadesse justiitspunktid, mis annavad inimestele uue võimaluse lihtsalt õigusnõule ligi pääseda ja õigusvaldkonna spetsialistidega suhelda.

Riigi poolt toetatud tasuta õigusnõustamine käivitus 2017. aasta aprillis. Eesmärgiks on pakkuda kõigis Eesti piirkondades kvaliteetset esmatasandi õigusnõu neile, kellele see turutingimustes üle jõu käib. 2018. aastal kasutas tasuta õigusnõustamist 8 297 inimest pea 580 000 euro eest. 2019. aastal kasvasid arvud vastavalt 11 586 inimese ja 810 000 euroni ehk umbkaudu 40%.

Rohkem infot: www.just.ee/…/tasuta-oigusabi-saamiseks-saavad-inimesed-poo… ja www.just.ee/…/muutub-tasuta-oigusnoustamise-saamise-sissetu….

1 Kommentaar
  1. Ei 4 kuud ago
    Reply

    poolda sellist raha külvamist. vaja on muuta seadused ülimalt lihtsalt arusaadavaks. Sest senistest seadusrükutest tuleb välja visata kõik ebamäärane, mida saab süüdlane vabalt oma kasuks tõlgendada lasta ja ohver saab ikka petta.
    Iga elukorralduslik säte peab olema 100% täpne.
    Ning loomulikult tuleb sopp välja visata ka põhiseadusest ehk vajame täiesti uut ühetähenduslike sätetega põhiseadust.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.