Usaldusväärseimad poliitikud on Kiik, Kaljurand ja Kersti Kaljulaid

Foto: Aleksandr Guzhov

Eesti elanikud usaldavad poliitikutest kõige enam Tanel Kiike, Marina Kaljuranda ja Kersti Kaljulaidi, selgub Kantar Emori tehtud poliitikute usaldamise uuringust.

Marina Kaljurand oli populaarseim presidendikandidaat aastal 2016 ja ülekaalukalt edukaim kandidaat Euroopa valimistel aastal 2019 ning osa tolleaegsest populaarsusest on tal endiselt veel ka säilinud. 2019. aasta kevadel usaldas Kaljuranda 59 protsenti eestimaalastest ning eelmise aasta detsembris juba oluliselt vähem ehk 48 protsenti. Eesti praegust presidenti Kersti Kaljulaidi usaldab ka 48 protsenti elanikest, alla 35-aastaste hulgas on tema usaldusväärsus kõige kõrgem ehk 59 protsenti.

Poliitikute usaldusväärsuse pingereas esikohal on Tanel Kiik, keda usaldab ligi pool Eesti elanikest.

Kantar Emori juhtekspert Aivar Voog märkis, et Tanel Kiik sotsiaalministrina on rohkelt meediakajastust saanud poliitik, kes vaatamata noorusele oma tasakaaluka ning rahustava esinemisstiiliga sobitub hästi praegusesse kriisisituatsiooni ning on jõudnud poliitikute usaldusväärsuse edetabelis tippu.

Tanel Kiige usaldus on kõrgeim põhiliselt üle 65-aastaste elanike hulgas.

Mitte-eestlaste jaoks on selgelt kõige usaldusväärsem Mihhail Kõlvart, kelle usaldusväärsus kõikide elanike seas on kasvanud 31 protsendilt 44 protsendile.

Üle poole eestimaalastest ei usalda Mart Helmet, Martin Helmet ja Jaak Madisoni, neid usaldavad põhiliselt vaid EKRE valijad.

Andmed põhinevad Kantar Emori läbi viidud üle-eestilise esindusliku valimiga veebiuuringutel 2019. aasta juunis, septembris, detsembris ning eelmise aasta maikuus ja detsembris, igas neis küsitleti vähemalt 1100 elanikku vanuses 15–84. Uuringus paluti vastajatel hinnata, keda nad nimetatud poliitikutest usaldavad, keda ei usalda ning kelle kohta ei oska arvamust avaldada.

Poliitiliste isikute nimekirja kuulusid suuremate erakondade juhid, eelmiste valimiste populaarsemad kandidaadid ning riigikogu esimees ja Eesti president. 2020. aasta detsembrikuu uuringus küsiti Jaak Aabi, Mihhail Kõlvarti, Jüri Ratase, Yana Toomi, Jüri Luige, Urmas Paeti, Urmas Reinsalu, Andrus Ansipi, Toomas Hendrik Ilvese, Indrek Saare, Marina Kaljuranna, Martin Helme, Siim Kallasw, Helir-Valdor Seederi, Kristina Kallasw, Riho Terrasw, Mart Helme, Jaak Madisoni, Kaja Kallase, Henn Põlluaasa, Tanel Kiige ja mitme teise kohta.

BNS

7 kommentaari
  1. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Kahjuks minu käest pole keegi küsinud aga nendest kolmest valiksin usaldusväärseks vaid Kiige. Minu jaoks on usaldusväärsemad veel Loone, Laats, Karilaid, Lenk, Tuus, Kotka, Kiik,.

  2. Peeter Sepp 4 aastat ago
    Reply

    Ükski neist kolmest pole usaldust vääriv.

  3. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Parimatest parimad poliitikud on E.savisaar ja tema pooldajad. Nad on ausad, töökad, hoolivad. Nii mõnedki neist on saanud kannatada reformierakondlaste valesüüdistuste pärast.

  4. Soo 4 aastat ago
    Reply

    Kiik on muidugi tubli poliitik ja temale teiseks paneksin Laatsi ja kolmandaks Karilaidi ja olekski parim trio.

  5. Väga 4 aastat ago
    Reply

    õige!
    Kaljurand juhib kõige kindlamalt meid Moskva rüppe, Kalulaid avaldab kõige kindlamalt eestlaste kohta viha ja Kiik tagab kõigile kõige kindlamalt surma.

  6. Tt 4 aastat ago
    Reply

    Idioot

  7. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Terve 30 aasta jooksul on minu käest “ÜKS” kord küsitud eelistusi. See oli vist 2018 aastal. Ütlesin, et valin EKRE,t ja peale seda pole mind enam kordagi “tülitatud!”. Kiik väga noore mehena on tõesti üllatavalt sümpaatne (va, pedenduse edendamine ja ebaseaduslikult raha neile eraldamine). Aga ei K.Kaljulaid ega M. Kaljurand ei teni iialgi minu poolehoidu, ühed Brüsseli käpiknukud mõlemad. Sellised, kes oleks CCCP, i ajanud Moskvale meelepärast juttu ja nüüd laulavad Brüsselile hosijannat, aga kui tuuled pöörduvad? Omakasupüüdlikud kameelijonid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.