Erki Savisaar: rohepööre ei jäta inimesi töötuks

Erki Savisaar

President Arnold Rüütel näitas taaskord, et ajal, kui EKRE juhtkond tegeleb sisepoliitilise rusikavõitlusega, tuleb pilk suunata tulevikku. On sümpaatne, et president Rüütel peab esmatähtsaks Eesti riigi käekäiku ja siinsete inimeste heaolu ega pelga selle nimel julgeid mõtteid välja öelda.

Toetan kahe käega EKRE auesimehe poolt väljaöeldut – liikumine süsinikneutraalse elukeskkonna poole nõuab seniste tõekspidamiste ümbermõtestamist. See ei tähenda automaatselt, et põlevkivikaevandused pannakse kinni. Kaugel sellest. Tehnoloogia areneb ja pean üpris tõenäoliseks, et süsiniku neutraalsena võib osutuda näiteks õli tootmine globaalses mastaabis vägagi konkurentsivõimeliseks.

Ära tuleb lõpetada ka hirmujutud, nagu tähendaks rohepööre seda, et päevapealt jääb töötuks 6000 põlevkivisektoris rakendust leidvat inimest. Esiteks on see võimalik lõpetamine veel aastakümnete kaugusel ning energeetikuid ja kaevureid läheb meil vaja ka ilma põlevkivita. Elektri tootmine jätkub ühel või teisel moel ning Eestis leidub mitmeid muldmetalle, mida võiks tulevikus kaevandada.

Jään huviga ootama presidendi järgmisi kõnesid!

13 kommentaari
 1. Eve 1 aasta ago
  Reply

  Meeldiv on näha sõbralikku nägu.

  • Eesti tarbeks piisab kolmest tuulepargist millede tuulikud on 200 meetri kõrgused sest seal on tuult alati.
   Teine variant on päikesepaneelide jaam mille pindala on Sirtsu soo suurune.

   Tuulikud ja päikesepaneelid annavad elektrit tasuta.
   Taastuvenergia tasu on vargus.

   Eesti riik peab kodanikele tagastama raha mille on kasseerinud Eesti Energia ka Eleringi elektriarvete kaudu ja enam mitte esitama elektri arveid kodanikele sest Eesti Energia ja Elering on riigiasutused mille omanikuks on kõik Eesti kodanikud.

   Harry Raudvere juhtimisel Eestis moodustati energiaühistu mis maksab osanikele pensioni.
   1200 inimest panid rahad kokku ja ostsid tuulepargi mis maksab osanikele pensioni.
   Kes panustas 10 eurot, kes sada eurot,kes sadatuhat eurot-sedasi koguti raha kokku ja osteti tuulepark mis maksab osanikele pensioni.

  • Keskerakondlase Andro Roosi Teeme ära

   Rahvas peab rajama omale riigi. Riik peab rajama vundamendi ühiskonna Maslow püramiidile. Seejärel peab riik ehitama sellele vundamendile Maslow püramiidi I korruse, tagades kõigile ühiskonnaliikmetele nende materiaalsete ja füsioloogiliste põhivajaduste rahuldamise. Selleks peab riigil olema ja rahvaettevõtte printsiibil toimima oma energiatootmise, oma elamute rajamise (ja mitte mingisuguste riigiüürimajade ehitamiseks, vaid inimestele päriskodudeks), oma metsavarumise ja töötlemise, oma maavarade varumise ja töötlemise, oma toidu kasvatamise ja töötlemise trustid jne. Need trustid – rahvaettevõtted peavad tagama, et elanike põhivajadused on rahuldatud, et tekiks juurde ühiskondlikku kapitali, mille arvelt vähendada maksusid ja maksukoormust, mis oleksid etalonina eeskujuks kõigile teistele riigis tegutsevatele ettevõtetele ja mis aitaksid luua Eesti inimestele sellega eeltingimused ühiselt saavutada Maslow püramiidi II, III, IV jne astmete vajadusi ja eesmärke, millega Eesti võiks riigi ja rahvana olla eeskujuks tervele maailmale!

   Teeme ära, Eesti rahvas!

  • Riik peab tootma paukgaasi aparaate ja neid jagama kodanikele omahinnaga sest siis igal aastal Eesti saab rikkamaks kümne miljardi euro võrra.
   Praegu Eesti raiskab vene bensiini ja diisli ning maagaasi peale kümme miljardit eurot igal aastal.

  • Inflatsiooni abil nullitakse pensioni tõus.

   Lisaks rahatrükkimisele inflatsiooni tekitatakse sisendhindade tõstmise abil.
   Nii kuis tõstetakse elektrivoolu hinda siis automaatselt kerkivad hinnad teenustele ja toodetele aga palgad ei kerki.
   Inflatsiooniga imetakse Eestist miljardeid eurosid liigkasu panganduse tarbeks ja hoitakse elatustaset madalana.

   Tuulikud ja päikesepaneelid annavad elektrit tasuta.
   Taastuvenergia tasu on vargus.

   Eesti tarbeks piisab kolmest tuulepargist millede tuulikud on 200 meetri kõrgused sest seal on tuult alati.
   Teine variant on päikesepaneelide jaam mille pindala on Sirtsu soo suurune.

   Eesti riik peab kodanikele tagastama raha mille on kasseerinud Eesti Energia ka Eleringi elektriarvete kaudu ja enam mitte esitama elektri arveid kodanikele sest Eesti Energia ja Elering on riigiasutused mille omanikuks on kõik Eesti kodanikud.

   Harry Raudvere juhtimisel Eestis moodustati energiaühistu mis maksab osanikele pensioni.
   1200 inimest panid rahad kokku ja ostsid tuulepargi mis maksab osanikele pensioni.
   Kes panustas 10 eurot, kes sada eurot,kes sadatuhat eurot-sedasi koguti raha kokku ja osteti tuulepark mis maksab osanikele pensioni.

  • Sõbralik, aga kohtlasevõitu 1 aasta ago

   Isa oli mees, kes tegi, ja tegi palju!Aga poeg on suutnud ainult sõnu teha ning needki ei hiilga tarkusega.

 2. Nojah 1 aasta ago
  Reply

  See perekonnanimi meenutab parimat Keskerakonda kus hooliti eestimaalastest , ponud tigedust, vaenu õhutamist ega sekkumist teiste riikide siseasjadesse. Ka praegu on Keskerakond parim aga mõnede keskerakondlaste välispoliitilised vaated on õudsed. Aga ehk teisiti ei saa peab alluma, me pole iseseisvad.

 3. statistika 1 aasta ago
  Reply

  2-3 a tagasi maksis karp konservi “Räim tomatis” 35-55 centi, nüüd 1 eur 70 centi – 1 eur 80 centi. Suutäis marineer.heeringat 1 eur .
  Nii on see kõiges. Leib näit. kallines 2,5 x ,sepuk 3 x. jne.
  Statustikud aga teatavad rõõmsasti, et toiduhinnad tõusmud sel või teisel aastal o,5 – 1 %

 4. oh seda valelikkust lollidele uskumiseks. 1 aasta ago
  Reply

  Kangesti tahaks teada, et riigil oleks plaan,kindel avalik plaan. kuhu need vinguvad tuulikud üles pannakse, et teaks mitte sinna lähedussegi elama ninna. Veel parem kui neid ei tule kunagi. Pealegi on see vananenud moodus tuuleenergia kasutamiseks. Innovats. pole siin kohe mitte mingit tegemist. Ninge uurige uusi tehnikaid, mitte ärge salastage neid ega lükake kalevi alla kohalike ” niljonäride” meeleheaks.
  TOOSIKANNU RAJATI KUI LOOMADE JA METSADE KAITSEALA. Kenad matkakesed, loomade jälitamine “safaritel” -lastel ja lollidel tore vaadata ja uskuda -etskae kui tore !?
  Seejärel näitab ennast teles üks suuromanikke ,seinad kõik loomade peluid ja sarvi paksult täis – etskae, millest uhkust tunda,tutvustab end suurjahimehna ja imestab – KUI SEE ON MINU MAA, MINU RAHAGA OSTETUD, MIKS MA EI TOHI SIIN SIIS KEELUAJAL KÜTTIDA ???
  Nüüd kuulen raadiost .kuis KAITSEALAST TOOSIKANNU ON SAANUD ÕIGE METSAMAJANDUSE KESKUS, KUST
  RAIUTAKSE VAHETPIDAMATA KÜTTEPUID. KOHAL ON HALUMASINAD JA KONTEINERID..Nüüd hea talv, hea kerge ligipääs. POLE SIIS IME, ET KARUD JAAMAdest ja linnadest OTSIVAD ULUALUST.

 5. Soo 1 aasta ago
  Reply

  Keskerakondlased teevad sisepoliitikas kõik õigesti . Lollid ususvad nende halvustajaid, valetajaid ja vassijaid.Ega polnud kerge peale ansipi ja Rõivase tekitatud kaost elu Eestimaal korda saada ja vastu pidada keset valesüüdistuste möllu.

  • Soole. 1 aasta ago

   Ära tututa. Keskerakonda juhivad vargad ja reeturid. Savisaare pojast ei ole isa asendajat.

 6. Kui 1 aasta ago
  Reply

  rohepööre viiakse ellu, saab igaüks karistamatult närida muru.

 7. to kui 1 aasta ago
  Reply

  klas praegu ei saa? Minu meelest muud ei tehtagi. lihtsurelike massid närivad palehigis muru ja vaenavad puid, suur osa intriigitseb loomade vastu.
  LOLLIKS LÄIND KÕIK SEE …

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.