Välisminister Liimets Riias: Eesti ja Läti lähedased suhted on hästi hoitud

Foto: Laura Celmiņa, Läti välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus täna, 17. veebruaril Lätis president Egils Levitsi ja välisminister Edgars Rinkēvičsiga.

Välisminister Liimetsa sõnul on Eestil ja Lätil lähinaabritena väga tihedad suhted – alates piiriülesest koostööst ja lõpetades digi- ja kaitsevaldkonnaga. „Meil on käsil mitu strateegiliselt olulist piirkondlikku projekti, nagu Rail Baltic ja kolme Balti riigi elektrivõrkude sünkroniseerimine Mandri-Euroopaga.”

„Üha olulisemaks muutub ka suuremahuline taastuvenergia arendamine ning Eesti ja Läti vaheline avameretuuleparkide projekt võiks olla teerajajaks terves Läänemere regioonis,“ ütles minister Liimets. „Viimase aasta jooksul oleme Lätiga ka väga tihedalt suhelnud COVID-19 pandeemiaga seotud küsimustes. Eesti soov on jätkata senist tõhusat koostööd ja ajakohast infovahetust viiruse levikuga võitlemisel. Kujunenud olukorras on eriti tähtis, et säiliksid piiriäärsete elanike liikumisvõimalused.“ Minister Liimets kutsus Lätit liituma vaktsineerimissertifikaatide piiriülese tunnustamise projektiga, mida Eesti teeb koos Maailma Terviseorganisatsiooniga (WHO).

„Me hindame kõrgelt kahepoolset ja Balti riikide vahelist kaitsekoostööd, oleme lähedased liitlased NATOs,“ sõnas Liimets. „Seepärast arutasime veel, kuidas USA uue valitsusega meie strateegilisi suhteid tõhusalt edasi arendada.“

Rääkides olukorrast Venemaal ja Valgevenes, ütles minister Liimets, et Eesti ja Läti peavad seisma Euroopa Liidu ühtse, tugeva ja realistliku Venemaa-poliitika eest. Ministrid pidasid oluliseks, et 22. veebruari välisasjade nõukogul saavutataks poliitiline kokkulepe sanktsioonide kehtestamises inimõiguste rikkumise tõttu Venemaal, mis on seotud Aleksei Navalnõi mürgitamise ja kinnipidamise ning sellele järgnenud rahumeelsete demonstratsioonide mahasurumisega. Samuti kavatseb Eesti hoida jätkuvalt ÜRO Julgeolekunõukogus päevakorral olukorda Valgevenes.

Välisministrid käsitlesid kohtumisel ka aktuaalseid Euroopa koostöö teemasid, sealhulgas edasisi suhteid Ühendkuningriigiga ja Euroopa Liidu tuleviku arutelu.

Rääkides olukorrast Venemaal ja Valgevenes, ütles Liimets, et Eesti ja Läti peavad seisma Euroopa Liidu ühtse, tugeva ja realistliku Venemaa-poliitika eest. Ministrid pidasid oluliseks, et 22. veebruari välisasjade nõukogul saavutataks poliitiline kokkulepe sanktsioonide kehtestamises inimõiguste rikkumise tõttu Venemaal, mis on seotud Aleksei Navalnõi mürgitamise ja kinnipidamise ning sellele järgnenud rahumeelsete demonstratsioonide mahasurumisega. Samuti kavatseb Eesti hoida jätkuvalt ÜRO Julgeolekunõukogus päevakorral olukorda Valgevenes.

Välisministrid käsitlesid kohtumisel ka päevakajalisi Euroopa koostöö teemasid, sealhulgas edasisi suhteid Ühendkuningriigiga ja Euroopa Liidu tuleviku arutelu.

3 kommentaari
 1. Eesti tarbeks piisab kolmest tuulepargist millede tuulikud on 200 meetri kõrgused sest seal on tuult alati.
  Tuulikud ja päikesepaneelid annavad elektrit tasuta.
  Taastuvenergia tasu on vargus.
  Eesti riik peab kodanikele tagastama raha mille on kasseerinud Eesti Energia elektriarvete kaudu ja enam mitte esitama elektri arveid kodanikele sest Eesti Energia on riigiasutus mille omanikuks on kõik Eesti kodanikud.

 2. Sergei 2 aastat ago
  Reply

  Mäletan ( nägin) kui karati vene keelt purssivale kala ostjale kaupluses kallale.- SELLELE LÄTI NAISELE ON VIST ELUKS AJAKS SÕBRALIK EESTI MEELDE JÄÄNUD.
  Kas teile tõbrastele ei tule meelde kui blokeerisite vale farsiga minu majandus tegevuse. Üritasite surnuks näljutada. Kuigi mul polnud enam kohustusi ( nii anti mulle välis abi)- mädandasite mul elevaatoris viljad- Lülitasite voolu välja. Vilja välja raiumisel sellised valud ,et ka kõikide jäsemete küünte alt- värinad ja kere lahkas higi – VÕI FASISTIDELE VENEMAA JA VALGEVENE- Millal hakkate arutama -mis tegite oma talumehega -Seal Euroopa nõukogus. Väärakad või mürgitati- kus on tõendid ja mis mürk see on kui ei võta üht tõbrast. Eestis prooviti mingit märjukest ja 58 laipa ja hiljuti Võrus ???

  • Almar Glustsenko 2 aastat ago

   Kirjuta palun täpsemalt lahti, kas su etteheited on seotud su mingi konkreetse tegevusega, või üldistad enda suhtes kõiki Euroopa (põllumajandus?)poliitika viimaste aastate kuritegusid Eesti lihtrahva suhtes.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.