Jaak Aab: lisaeelarve peab leevendama COVID-19 negatiivseid mõjusid

Jaak Aab

Alustame sel nädalal riigi lisaeelarve koostamisega, mille fookuses on erinevad tegevused COVID-19 negatiivsete mõjude leevendamiseks. Plaanime leida vahendid haiglate lisarahastuseks, et kasvatada võimekust ja valmisolekut rohkem haigusjuhtumeid menetleda, kuid ka koroonaviiruse testimiseks, vaktsiinide soetuseks ning mitmesugusteks inimesi ja ettevõtluskeskkonda abistavateks toetusmeetmeteks.

Pean igati mõistlikuks ja vajalikuks, et riik pikendaks haigusepäevade riigipoolset hüvitamist alates teisest päevast aasta lõpuni. Ühe olulise meetmena, mis aitaks just eelkõige raskustesse sattunud noori peresid, aga ka teisi pangalaenu toel eluaseme soetanud inimesi, tuleks suurema tähelepanu alla võtta maksepuhkuste küsimus. Paratamatult tekitab koroonakriis probleeme ka kohustuste õigeaegsel tasumisel, mistõttu peame hoolitsema, et inimesed ei kaotaks haiguspuhangus oma kodu.

Loodan, et pangad tulevad raskustesse sattunud peredele vastu ja pakuvad neile mõistlikel tingimustel maksepuhkust. See annaks selge signaali, et ka pankadele läheb majanduskriis korda ning nad soovivad olukorra lahendamisse oma panuse anda.

Kiiresti tuleb leida lahendus ka arvuti soetamiseks nendele peredele, kus puuduvad võimalused distantsõppe edukaks läbimiseks. Tähelepanu peab pöörama ka vaimse tervisega seotud probleemidele kas siis läbi liikumisharrastuse või psühhiaatrilise abi.

Majandusliku toimetuleku poolelt lõppes möödunud aasta kokkuvõttes pigem hästi, majanduslangus oli oluliselt väiksem kui enamikus Euroopa riikides. Näha on, et eelmise valitsuse otsused ja rakendatud toetusmeetmed on end õigustanud.

Ka edaspidi proovime hoida maksimaalselt majanduse töös, samas tehes kõik vajaliku, et viiruse levik oleks kontrolli all. Eesti inimeste ja ettevõtjate aitamisel lähtume põhimõttest, et säiliksid sissetulekud ja majandus toimiks võimalikult tõhusalt.

3 kommentaari
  1. Jane 3 aastat ago
    Reply

    Keskerakondlike valitsuste ajal läks kõik ülesmäge ja seda rasketes tingimustes peale raskeid Ansipi ja Rõivase valitsuste aastaid kus kõik läks allamäge ja ka rasketes koroonahaiguse leviku tingimustes. Aga nüüd on jälle reformistlik valitsus kuid nii hulluks elu ei lähe sest keskerakondlased on valitsuses. Tublid on need kes ei sekku teiste riikide siseasjadesse ja tegelevad oma riigi rahva heaoluga.

  2. Värske karm uuring 3 aastat ago
    Reply

    Soomeski kiiresti leviv koroonaviiruse Briti mutatsioon võib olla varasemast koguni 100 protsenti tapvam, selgus värskest uuringust.

    Väljaandes British Medical Journal täna kolmapäeval, 10. märtsil avaldatud uuringu järgi põhjustas mutatsioon 54 906 nakatumise puhul 227 surma. Koroona varasem versioon põhjustas sellise hulga juures 141 surma, vahendab Reuters.

    Kui arvestada Briti mutatsiooni kiiret levikut, tähendab see väga suurt ohtu, ütles uuringut juhtinud Robert Challen. Uuringu tulemused pole üllatavad, kuna juba varem on olnud viiteid sellele, et Briti mutatsioon on varasemast palju ohtlikum.

  3. kugu raha suunata 3 aastat ago
    Reply

    Kui need leevendavad lennuliikluse, hotellinduse, restode jms. ärimeeste olukorda, siis vastupidi nad raskendavad COVIDIga toimetulekut.
    Mõtleks ka eakate peale, keda kaitsta, et nad võiksid endale koju rohud ja toidu tellida otse kauplusekettidest ja apteekidest ning riik kompemseeriks vaesematele ja üksikutele toomise transpordiraha. Sellisel juhul akatuvad nad ehk vähem. Otse seepärast, et omaval. töötajad on sageli isekad, lugupidamatud ja võimukad ja osad vanad kardavad neid tellida.
    Sest sel õndsal globaliseerumise ajastul hakkavad levima järjest uued haigused, kuni, kui üldse, allakäinud valge rass taipab, et peab oma senisestest lodevatest lõbudest loobuma ja leidma uued vähemlodevad ja vähem kahjulkud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.