Erki Savisaar: Grünthali avaldus on vastutustundetu!

Erki Savisaar

„EKRE poliitiku Kalle Grünthali avaldus, kus ta kutsub inimesi üles vaktsineerimisest loobuma, on vastutustundetu ja teeb häbi tervele parlamendile. Rahvasaadikutelt eeldaks tasakaalukat ja argumenteeritud debatti. Eesti on hetkel raskemas olukorras kui ükski teine riik maailmas ja praegu peaksime kõik ühiselt pingutama, et COVID-19 kriis seljatada.

Veel aasta tagasi käis Grünthal istungitel kileülikonna, kummikinnaste ja kaitsemaskiga, rõhutades ohutuse tähtsust. Nüüd, pärast opositsiooni langemist, on Grünthali seisukohad kardinaalselt muutunud. Tuletan meelde, et praegu on mängus inimelud ega ole kohane teha poliittsirkust. Oma naba imetlemise asemel tuleb suunata pilk kaugemale!

Eesti haiglates on peaaegu kõik koroonahaigetele eraldatud voodikohad täis ja inimressurssi otsas. Meditsiinitöötajad teevad üliinimlikke pingutusi, et olukorda päästa. Mul on neist südamest kahju. Ma ei kujuta ette, mis tundega nad Grünthali avaldust loevad. Igavesed piirangud või tagasipöördumine normaalsusesse – need on valikud, millest peaksime praegu rääkima. Paremat alternatiivi kui vaktsineerimine immuunsuse saavutamiseks ja viiruse mõjude vähendamiseks praegu ei ole. Loomulikult tuleb igale inimesele läheneda personaalselt ja leida talle sobiv lahendus.

Praegusest kriisist väljumiseks on esmatähtis kaitsta vaktsineerimisega võimalikult kiiresti COVID-19 haiguse suhtes kõige haavatavamaid – neid, kes võivad põdeda haigust väga raskelt, vajades haiglaravi.

On olemas selged tõendid, et vaktsineeritud inimese võimalus koroonaviirusesse nakatuda on tunduvalt väiksem ja kui see peaks juhtuma, siis on haiguse mõju oluliselt leebem. Kui meil õnnestub sügiseks kogu elanikkond ära vaktsineerida, siis on alust arvata, et Eesti ei pea enam piiranguid kehtestama.

Minu hea kolleeg Jaanus Karilaid ütles hiljuti tabavalt, et EKRE näol ongi tegemist hea opositsioonierakonnaga. Poliitilise küpsuse saavutamiseks tuleks neil hirmu külvamise asemel pakkuda konstruktiivselt lahendusi.“

12 kommentaari
  1. õiget juttu ajab õige mees 3 aastat ago
    Reply

    võib-olla hoopis saadud vlets Zeneca ära kasutada = JOK ? nnhaavatavamad ongi vanainimesed ja kroon.haged.
    Nende surm ei ärata tähelepnau.

  2. Erki 3 aastat ago
    Reply

    ajab udu. Milleks end lasta kaitsepookida, kui see pole hooajati nakkav? Piisab kui viia meie nakkusnäitaja nulli ja elada tavalist elu. Seda saab teha kuu ajaga. Piir tuleb kinni panna ja iga sissesõitnu peab puuris valve all veetma 2 nädalat. Kolded tuleb sisse piirata ja eraldada teistest, samuti tervenemiseni 2 nädala jooksul. Linnadevaheline liiklus tuleb peatada. Liikuda võivad vaid päästeameti ja varustuse autod. Tuleb välismaalt kaup, istub piiril meie mees rooli ja toob kauba kohale. Viib auto tagasi ja edasi sõitku see haige kus kurat.
    Kuid küsimus on selles, miks Erki on huvitatud just maskide ja laipade tootmisest? Kas tal on selles tööstuses juba mingi osak olemas?

  3. Pojal ei jätku mõistust. Tahab olla keegi ja ongi keegi, tühi kargaja. Kahju. 3 aastat ago
    Reply

    Vana Savisaar ei ajanud tühje sõnu ja õpetusi. Poeg on teisest puust.

  4. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Ainuke konstruktiivne lahendus on osta Venemaalt läbiproovitud, ilma kõrvaltoimeteta ja õigesti mõjuvat seerumit Sputnik. Ah et Brüsseli saadikud ei luba ja vihavaenu õhutamine on tähtsam kui inimeste terrvis. Raha on meil palju sest seda saadame isegi Lõuna-Sudaanile.Kas mitte välisminister ja rahandusminister ei peaks sel raskel ajal mõtlema oma riigi vajadustele.

  5. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Aga meeldiv on ikkagi siin sõbralikku nägu.

  6. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Küllap selline on tema arvamus aga on ennegi nii olnud et ekrelased ei või oma arvamust avaldada aga see mida ekrelased arvavad Reformierakonna valedest tegudest on õige.

  7. Küsin? 3 aastat ago
    Reply

    Kas Sinu arvamus on vastutustundlik? Kas Sa tead lõpliku tõde? Või anti käsk jälle ekre peale haukuda? Jälestusväärsed inimesed on ikka KE-s.

  8. Enn 3 aastat ago
    Reply

    Mina olen alati olnud Keskerakonna pooldaja kuid nüüd ma imestan mitmete asjaolude üle. Kuidas on võimalik et me ei saa valida presidenti mis demokraatiast siin juttu saab olla. Kõige hullem on kui Ansip kes on meile palju halba teinud või sõjamängudest pimestatud Luik saavad presidendiks, muidugi üks neist. Pidevalt taunitakse ekrelaste ütlemisi aga tegelikult on taunimist väärt reformierakondlaste valesüüdistuste jada et võimule saada, mis on rikkunud tublide ja ausate inimeste tervist ja seganud nende tööd. jube on kuulata välisministri arvamusi mis on alatud. ja ebademokraatlikud. Jube on mõelda et raskes pandeemia olukorras saadetakse raha reistele riikidele –meie raha. Meil on küllalt keda arvustada ja jätke ekrelased rahule sest nad on siiski paremad kui eelpool loetletud.

    • Naer saalis! 3 aastat ago

      Ei teadnudki,et Savisaare poiss on jumal ja teab viimast tõde🤣.Erki,kirjuta tihemini nii hariv on targa inimese juttu lugeda.Loodan,et saad järgmise Nobeli.
      .

  9. Oh 3 aastat ago
    Reply

    Ma ei hakka Grünhali arvamusi muus osas laitma aga Valgevene valikiste suhtes on tal vale arusaam ja pole meie asi mis seal toimus. Minu teada olid õiglased valimised ja väljaspoolt aadetud naine ei läinud labi aga rahutusi tekitas.

  10. Oi 3 aastat ago
    Reply

    Selle asemel et ekrelaste arvamusi halvustada oleks võinud parem oma isa kaitsta kunagi laimajate ja terviserikkujate eest. Aga ekrelasi võib arvustada ohutult aga reformierakondlasi on seda teha ohtlok.

  11. lugeja 3 aastat ago
    Reply

    copy paste – sama jama – kui midagi tarka ise välja ei mõ.tle, siis pole va.ja tar.gutada…me sa.ame kõik aru, mis to.imub…ka.itse ehk ke.stab paar kolm kuu.d, ei ka.uem….iga trall saab kord lä.bi ja paari aa.sta pä.rast lei.taxe min.gi uus taud, mis veel oht.likum ja pä.rgviir.ust ei mä.leta enam kee.gi… sama ju.htus paar aas.tat tag.asi gr.ipi.pan.deemiaga –
    täna seda isegi ei tes.tita enam

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.