Kiik: koroonaviiruse levik näitab õrna stabiliseerumist

Tanel Kiik. Foto: Scanpix

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik märkis reedesel pressikonverentsil, et kuigi koroonaviirusesse nakatumine on tipus, on näha siiski õrna stabiliseerumist.

“Koroonaviiruse levik on hetkel tipus. Näeme teatud õrnu stabiliseerumise märke ning ei näe enam 70-protsendilist kasvu, kuigi nakatumisnäitajad on ülikõrged,” nentis ta.

Kiige sõnul ei näe enam nädalas 40-50 protsendi nakatunute lisandumist nagu veebruaris. “Aga praegune tipp on väga kõrge, eriti Põhja-Eestis ja Saaremaal. Haiglaravi näitajad lähevad ainult halvemaks, seal on tipp alles tulemas,” ütles Kiik.

Kiik märkis positiivsema poole pealt, et neljapäeval tehti Eestis rekordilised 11 128 vaktsineerimist ning praeguseks on ühe doosiga kaitsnud end üle 122 000 inimese. “Kokku on Eesti süstitud 172 778 vaktsiinidoosi ning selle tulemusega oleme elanike arvu alusel EL-is viiendal kohal,” ütles Kiik.

“Saan aru kõigist, kes tahavad tempo tõstmist, aga siin on küsimus ka tarnetest ja võimalustest,” selgitas ta.

Kiige sõnul on Eesti kahjuks selgelt liikumas kahekordse haiglaravi vajaduse teed ning kõik need numbrid on prognooside, trendide järgi veel tõusuteel.

Kiik märkis, et lisaeelarve koostamine käib ning oluline on selles leida vahendid COVID-19 kriisi jooksvate kulude katteks. “Kui septembris riigieelarve riigikogule üle anti, oli nakatumine paarkümmend korda madalam ja praegust olukorda ei suudetud ette näha ja eelarvesse arvestada. Pikendame haiguspäevade hüvitamist, teisest päevast alates hüvitame aasta lõpuni,” selgitas ta.

Eesti perearstide seltsi esindaja Marje Oona märkis, et enamikul inimestel ei peaks olema muret sellega, et end mitte vaktsineerida, vaid võimalikult kiiresti end vaktsineerida lasta. “Eestis on hästi oluline jätkata vaktsineerimist kõikide vaktsiinidega, mis meil kasutusel on, et üritada haiguspuhangut ohjata. Ettevaatusabinõuna on soovitus, et lükata veenitromboosi ohuga inimestel vaktsineerimist edasi, kuniks hindamine Euroopa ravimiametis on tehtud,” ütles ta.

“Euroopa ravimiamet on teinud esmase ohuhindamise AstraZeneca vaktsiini osas. Esmane hinnang näitab, et ligi viie miljoni inimese kohta ei esine kõrvalnähtusid rohkem, kui saab esineda tavalises üldpopulatsioonis. Selle vaktsiini puhul Euroopa ravimiameti hinnangul ohusignaali öelda ei saa. Samuti ei ole täiendavaid ohusignaale trombiseisundite osas,” kinnitas Oona.

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno tõdes, et möödas on täpselt aasta hetkest, kus Eesti oli lukus. “695 inimest on ainuüksi koroonaviiruse tõttu aastaga meie hulgast lahkunud,” märkis ta.

“Kaotasime viimase katmata maatüki – Ruhnu saare, kus on üks positiivne isik. Ta läks sinna Tallinnast. Seega kõik, kes on positiivse proovi saanud, palun püsida isolatsioonis,” ütles Lanno.

“Kui vaadata nädalaid üksteise järel, siis nädalate arvude keskmised on endiselt kasvava tendentsiga. Kui võtta Lasnamägi ja terve Narva linn, siis Lasnamäel on see kordades täna suurem. Kui vaadata Ida- ja Lääne Virumaad tervikuna, siis Rakvere on näidanud suurt tõusu. Mõningast tõusu näeme ka Sillamäel. Kasvu suunab väga selgelt põhja piirkond,” nentis Lanno.

10 kommentaari
  1. robert 3 aastat ago
    Reply

    No on udutamise musternäidis

  2. Sõnastan 3 aastat ago
    Reply

    Taneli sõnumi ümber: laipade tootmine on jätkusuutlik.

  3. Jane 3 aastat ago
    Reply

    Meil peaks ju raha küllalt olema vaktsiini ostmiseks sest jaotame oma raha teistele riikidelegi. Meie välisminister ei tegele vaktsiini ostmisega välismaalt vaid jaotab raha mis peaks minema vaktsiini ostmiseks teistele riikidele. Lõina-Sudaan sai suure summa. ojah raha valdab reformierakondlasest rahandusminister ja seda jagatakse teistele. meile oleks seda raha vaja aga teistele on see nagu tilk merre. Peaks lõpetama ka vihavaenu õhutamine Venemaa vastu ja sealt tellida head vaktsiini Sputnik millel pole kõrvaltoimeid ja on kontrollitud kaua aega vabatahtlike peal. Aga meil on vihavaen tähtsam kui inimeste tervis.. No ja ega me pole ka iseseisvad oma otsustes.

  4. Juba jälle valetab. 3 aastat ago
    Reply

    Valedega loodab tugevdada oma positsiooni.

  5. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Kuidas on võimalik et toimub vaktsioneerimine, inimesed kannavad maske. kogunemisi pole aga koroonahaigus levib endiselt.Süstitakse juba tükk aega ja kasu sellest nagu polekski. Kas mitte süstitud siiski ei haigestu ikkagi ja kas seerum on ikka hea. Teised haigused on praegu teisejärgulised. Siiani pole leitud vähivastast ravimit ega pole ka koroonavastast ravimit kui inimene haigestub. Aga vaatamata raskele olukorrale tunneme kaasa hoopis mitmetesse riikidesse saadetud rahu rikkujatele aga mitte raskele olukorrale pandeemia ajal.

  6. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Perearstid ja medõed tegelevad ka vaktsioneerimisega ja vaevalt et teiste haiguste raviks aega jätkub. Eks nad on ülekoormatud aga nende tööaeg on väga lühike ja kodukülastusi pole. kui inimene on juba nakatunud siis mingi süst ei aita ka. Tahaks teada kas süstitud inimesed pole jäänud koroonahaigeks või on olnud ka selliseid juhtumeid. Sputniku nimelist seerumit ma laseksin endale süstida ilma igasuguse kahtluseta.

  7. Kui 3 aastat ago
    Reply

    Tanel suudab oma kaaskonnaga MÕRVATA juba 1000 inimest, on ta ka tärni väärt. Kas ta seda jõuab enne VihaKersti ametiaja lõppemist või peab seda tegema uus võltspresident, veel pole kindel.

  8. kuhu 3 aastat ago
    Reply

    kaovad ar.vamused

  9. lugeja 3 aastat ago
    Reply

    mix ei kas.utata vehoou poolt soo.vitatud 25-30 kor.dust, ik.ka pan.naxe edasi 45 kor.dusega!
    maail.mas hai.gus nä.itas la.ngust juba mi.tu nädalat tagasi.
    Mix meil te.haxe in.imkaceid pal.judes maa.des eba.soovitud azeega?

  10. Keskerakond on auures hädas. 3 aastat ago
    Reply

    Võetud tööle moderaator ja pagana aktiivne. Kirjutised kaovad.
    Elagu reeturist Ratas, kes kardab isegi oma liikmeid ja proovivad ennast puhtaks pesta. Ei õnnestu. Haisete ja jäätegi haisema. Erakonna ladvik kaabakaid täis.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.