Kultuuriminister Anneli Ott: treener peab käituma korrektselt ja olema kõigile eeskujuks

Anneli Ott, foto: Kultuuriministeerium

Seoses Eesti Jalgpalliliidu avaldusega edastame kultuuriminister Anneli Otti kommentaari Nõmme Kalju jalgpalliklubi treeneri eetikakoodeksi rikkumise teemal.

Naisjalgpallurite antud tunnistused Nõmme Kalju jalgpallitreeneri käitumise osas on kahetsusväärsed ja sügavat pahameelt tekitavad. Eesti riik on võtnud kohustuse kaitsta iga last igasuguse füüsilise ja vaimse vägivalla, ülekohtu või kuritarvituse, hooletusse jätmise, hooletu või julma kohtlemise või ekspluateerimise, kaasa arvatud seksuaalse kuritarvituse eest. Sarnaste juhtumite puhul tuleks pöörduda politseisse. Treenerite eetikakoodeks toob muuhulgas välja, et „treener peab austama kõigi treenitavate eneseväärikust, tunnustama igaühe panust ning õigust olla sõnaliselt, füüsiliselt ja seksuaalselt ahistamata ning ära kasutamata“ ning et „treener peab käituma korrektselt ning olema kõigile eeskujuks.“ Treenerite eetikakoodeksi rikkumise järel võib treener kaotada oma treeneritekutse.

Alaealise seksuaalse iseloomuga tegevusele meelitamine usaldussuhet või mõjuvõimu kasutades on karistatav. Politsei saab selgeks teha juhtumi või juhtumite üksikasjad. Kui päevavalgele toodud juhtumid vastavad tõele, siis sellisel treeneril ei ole kohta Eesti spordis. Äärmiselt oluline on tähelepanu pöörata ka teemast puudutatud isikute abistamisele ning ennetustegevustele, et tulevikus taolisi juhtumeid vältida. Iga inimene, eriti aga laps ja noor peab spordist saama ainult positiivse mälestuse ja kasuliku kogemuse eluks.

Laps vajab täiskasvanute erilist kaitset. Eesti riik on võtnud kohustuse kaitsta iga last igasuguse füüsilise ja vaimse vägivalla, ülekohtu või kuritarvituse, hooletusse jätmise, hooletu või julma kohtlemise või ekspluateerimise, kaasa arvatud seksuaalse kuritarvituse eest. Selliseid juhtumeid ei tohiks eirata. Lisaks politseile tegeleb väärkoheldud laste ja täiskasvanute abistamisega Sotsiaalkindlusamet, mis pakub individuaalset psühholoogilist nõustamist, teraapiat ja tugigrupiteenust kõigile neile, kes seda vajavad.

Spordiorganisatsioonid peaksid aina enam läbi viima ka ennetustegevusi Eesti Antidopingu ja Spordieetika SA (EADSE) abil. Alates 2019. aastast on Eesti Antidopingu ja Spordieetika SA Kultuuriministeeriumi toetusel läbi koolitusi ja seminare ning koostab vastavaid infomaterjale. Sihtasutusel on valmimisel ka käitumisjuhised spordiorganisatsioonidele ja treeneritele, kuidas antud olukordi ennetada ja kuidas sellistes olukordades toimida. EADSE poole tuleks pöörduda ka muude spordieetikat puudutavate probleemide korral.

Anneli Ott märkis alaealise õpilasega seksuaalsuhtesse astunud vutitreeneri juhtumit kommenteerides, et  treener peab käituma korrektselt ja olema kõigile eeskujuks.

“Naisjalgpallurite antud tunnistused Nõmme Kalju jalgpallitreeneri käitumise osas on kahetsusväärsed ja sügavat pahameelt tekitavad. Eesti riik on võtnud kohustuse kaitsta iga last igasuguse füüsilise ja vaimse vägivalla, ülekohtu või kuritarvituse, hooletusse jätmise, hooletu või julma kohtlemise või ekspluateerimise, kaasa arvatud seksuaalse kuritarvituse eest. Sarnaste juhtumite puhul tuleks pöörduda politseisse,” rõhutas Ott.

Tema sõnul toob treenerite eetikakoodeks muuhulgas välja, et „treener peab austama kõigi treenitavate eneseväärikust, tunnustama igaühe panust ning õigust olla sõnaliselt, füüsiliselt ja seksuaalselt ahistamata ning ära kasutamata“ ning et „treener peab käituma korrektselt ning olema kõigile eeskujuks.“ Treenerite eetikakoodeksi rikkumise järel võib treener kaotada oma treeneritekutse.

“Alaealise seksuaalse iseloomuga tegevusele meelitamine usaldussuhet või mõjuvõimu kasutades on karistatav. Politsei saab selgeks teha juhtumi või juhtumite üksikasjad. Kui päevavalgele toodud juhtumid vastavad tõele, siis sellisel treeneril ei ole kohta Eesti spordis. Äärmiselt oluline on tähelepanu pöörata ka teemast puudutatud isikute abistamisele ning ennetustegevustele, et tulevikus taolisi juhtumeid vältida. Iga inimene, eriti aga laps ja noor peab spordist saama ainult positiivse mälestuse ja kasuliku kogemuse eluks,” ütles Ott. 

Tema sõnul vajab laps täiskasvanute erilist kaitset. “Eesti riik on võtnud kohustuse kaitsta iga last igasuguse füüsilise ja vaimse vägivalla, ülekohtu või kuritarvituse, hooletusse jätmise, hooletu või julma kohtlemise või ekspluateerimise, kaasa arvatud seksuaalse kuritarvituse eest. Selliseid juhtumeid ei tohiks eirata. Lisaks politseile tegeleb väärkoheldud laste ja täiskasvanute abistamisega Sotsiaalkindlusamet, mis pakub individuaalset psühholoogilist nõustamist, teraapiat ja tugigrupiteenust kõigile neile, kes seda vajavad,” ütles Ott. 

Tema kinnitusel peaksid spordiorganisatsioonid aina enam läbi viima ka ennetustegevusi Eesti Antidopingu ja Spordieetika SA (EADSE) abil. Alates 2019. aastast on Eesti Antidopingu ja Spordieetika SA kultuuriministeeriumi toetusel läbi koolitusi ja seminare ning koostab vastavaid infomaterjale. Sihtasutusel on valmimisel ka käitumisjuhised spordiorganisatsioonidele ja treeneritele, kuidas antud olukordi ennetada ja kuidas sellistes olukordades toimida. EADSE poole tuleks pöörduda ka muude spordieetikat puudutavate probleemide korral.

9 kommentaari
 1. Lugesin ühest teise riigi 9 kuud ago
  Reply

  lehest, et USA president on mõistuselt väga haige. Unustab ja ei suuda meenutada just öeldut. >Temalt võeti ära ka punane nupp.
  Tuleb välja, et see mida EKRE on öelnud, vastab tõele.
  USA – l ON PRESIDENT JA EI OLE KA.
  Suur riik, mida hakkas juhtima vanadusest rauk.
  Miks meie meedia seda ei kajasta.

 2. Kust 9 kuud ago
  Reply

  Anneli võtab, et too treener ise ahvatles plikat? Äkki oli lugu vastupidine, plika tahtis kangesti Rio palmide alla ning treener oma päritoluga oli talle vaid vahend?

 3. Miks jutt üks 9 kuud ago
  Reply

  ja tegu teine.

 4. Noo 9 kuud ago
  Reply

  Vähem tuleb uskuda süüdistajaid sest kiimas plikad või millegi pärast solvunud võivad kõike valetada. Aga meil on ju valesüüdistustega silma paistnud mõned reformierakondlased oma valesüüdistustega rublide inimeste suhtes et neid teelt kõrvaldada võimu saamisel. kas nad poleks pidanud korrektselt käituma- Veel jubedam oli Savisaare kõrvaldamine linnapea kuhalt ja hiljem kapo saatmine tema kodu rüüstama kui surmavast haigusest paranev inimene istus ratastoolis ja vaatas pealt.Kas meie välisminister käitub korrektselt kui tunneb kaasa mõnede riikide rahurikkujatele kes on väljaspoolt saadetud-

 5. Moderaatorile. 9 kuud ago
  Reply

  Juba kaks kommi paari minuti jooksul läbi ei lasknud. Ega mõistus ole jah oma teha.

 6. Uuesti kustutatute asemele. 9 kuud ago
  Reply

  Tüdruk tunnistas, et kaotas süütuse 13 aastaselt. Treeneriga vahekord algas 14 aastaselt. Ma ei usu, et treener oli teine. Minu kogemus räägib midagi muud. Magasin tüdrukutega tihti ja ikka peale seda küsisin, mitmes ma olen. Alati oli vastus, et teine. Isegi tüdruk, kellega olid kõik minu sõbrad maganud ja ka see ütles mulle, et olen teine. Nii ka selle tüdruku tegemised võisid juba suurte kogemustega olla.

 7. Lihtne inimene. 9 kuud ago
  Reply

  Kui oma lapsi hakatakse keppima siis liberaalsus enam ei meeldi või? Silmakirjalikud värdjad.

 8. robert 9 kuud ago
  Reply

  Pole midagi hullemat kui liberaalide silmakirjalikkus Ise nad ju populariseerisid kui tore on see lapsukestele seksi õpetamine ja nüüd karjuvad Oi kui tore president meil oli kui oma naise kõrvalt käis Riias linu soputamas KUi kaks vanakest teineteise pruuni auku soputavad on nii imetore Ühe riigi presidendi käevangus vanaema Oh kui tore Trump noore neiukese kaisus Tore ikka Peaasi et altari ees käinud Meite eliidil kõigil noored rõõsad magatajad Lausa pidu täiega Homod lipukestega tänavatel No mis veel kenam olla saab Eeskujuriigis maetakse pätti nagu rahvuskangelast Kõik põlvili andeks paluma No kuhu veel President õnnistab korruptante päikesetõusul võimule Rahvas olgu vait ja närigu heinu Saad Astrat ja ole õnnelik et ei sure Peaasi ikka et saame Venemaad sõimata Nõdrameelsed juhivad suurriike Kuhu meil veel minna on

 9. Küsin? 9 kuud ago
  Reply

  Siis kui lasteadades ja koolides õpetakse tussu ja nokumänge oli Repsil ja Kiigel nägu naeru täis. Treener siin üksi küll süüdi pole. Olete aastaid püüdnud lastest väärakaid teha,see on nüüd tagajärg. Sööge nüüd oma supp.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.