Kristian Jaani: seksuaalse enesemääramise eapiiri tuleb tõsta

Noored. Foto: Pixabay

Arutasime täna nelja ministeeriumi tasandil, nii ministrid kui eksperdid, seksuaalse enesemääratlemise eapiiri teemat. Ikka selleks, et kevadel tulla välja konkreetse eelnõuga!

Olen nõus, et seksuaalse enesemääramise eapiiri tuleb tõsta. Samuti tuleb kaaluda nn close-in-age ehk teatud vanusevahe reegli sisseviimist. Muudatused tuleb sobitada tervikpilti, mis arvestavad ka teiste seaduste ja praktikatega. Või tuleb teisigi sätteid hiljem muuta. Näiteks, kehtivas seaduses on vanemate ja kohtu loal võimalik abielluda 15-aastaselt ning süüvõime iga on 14 aastat.

Proportsioonid peavad olema loogilised ning üksteist toetavad. Selguse huvides rõhutan, et seadusemuudatus peab lähtuma ennekõike ekspertide ning praktikute seisukohtadest – nemad, kes tegelevad antud teemadega igapäevaselt.

Samuti arstid, psühholoogid, politsei jt. Muidugi noorte endi esindusorganisatsioonid. Kõige tähtsam, et lapsed peavad olema kaitstud ja sellised juhtumid ennetatud. Kahjuks alati see nii ei ole ja siis on vajalik, et sellised teod tulevad välja ning kannatanud saavad abi. Keskkond peab soodustama julgust tulla välja.

Selleks on meil Lasteabitelefon 116 111 ning ohvriabi kriisitelefon 116 006, kust saab alati nõu või abi küsida. Ja meil on ka 112, mis alati aitab.

1 Kommentaar
 1. l...maja kooli 12 kuud ago
  Reply

  Wabariigi aal oli sedasi, et kui jõuka mehe poeg sai 17, võttis isa ta kaasa paremat s orti l…majja õpetust saama, sest ka selles asjas pidi temast oskustega mees saama. Ja kellelt veel õppida ? 17 a neiukeselt või 14 a ? Kui just mõni teenijanna vanemas eas või lõbus leesk halastas.
  Mitte,et ma uue seaduse vastu oleksin, aga mõistuse piires ikka.
  Mis puutub inimkonda üldse, siis tuleks ehk suhtumist seksi muuta -see pole mitte hamburgeri ostmine bensujaamast, kui vajadus tekib ,et peab kohe ka saama.
  Ülesigimisega ja loomapiinamisega on see katk praegu saadud üle terve planeedi ega jää viimaseks.
  Veidi enesedistsipliini ja lugupidamist, veidi normaalset karskust ja muid huvisid, veidi vaimsust ja energia suunamist loomesse tuleksid ehk selles kasuks.
  See on just sama tähtis ja olulsem probleem,suhtumine seksi, sigimisse ,kui kliimaneutraalsus jms.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.