Omavalitsused tutvustavad elanikele eelarvet

Jaak Aab

Sel kevadel on 66 omavalitsust kokku pannud 2021. aasta eelarve lühiülevaate, mis aitab kohalikul kogukonnal paremini mõista, kust tulevad omavalitsuse peamised tulud ning millele raha kulutatakse.

„Peame tähtsaks, et omavalitsuse eelarve ja selle koostamine oleks kohalikele inimestele kergesti mõistetav,“ ütles riigihalduse minister Jaak Aab. Tema sõnul valmistab suurt rõõmu, et aasta-aastalt on eelarve tutvustamise aktiivsus kasvanud. „Kui 2016. aastal koostas lühiülevaate 19% omavalitsustest, siis käesoleval aastal juba 84% ehk 79 omavalitsusest 66. See on selge märk, et linnad ja vallad mõistavad oma rolli kohaliku kogukonna teadlikkuse kasvatamisel ja avaliku raha kasutamise läbipaistvuse suurendamisel.“

Rahandusministeerium uuris omavalitsustelt tagasisidet eelarve lühiülevaate koostamise kohta aprillis. Selgus, et kõige aktiivsemad maakonnad on Hiiumaa, Ida-Virumaa, Järvamaa, Põlvamaa, Raplamaa, Saaremaa, Tartumaa ja Viljandimaa, kus eelarve lühiülevaate koostasid kõik omavalitsused.

Suurematest omavalitsustest koostasid eelarveülevaate näiteks Tallinn, Tartu linn, Narva linn, Kohtla-Järve linn, Pärnu linn, Rakvere linn, Paide linn, Viljandi linn, Võru linn, Jõhvi vald, Saku vald, Saue vald, Rae vald, Türi vald, Rapla vald.

Tagasisideküsitluse kokkuvõtte leiab SIIT (PDF).

1 Kommentaar
 1. teateid tegelikkusest ametnikule 12 kuud ago
  Reply

  Riik tõstis pensione 20 eur – 30 neil ,kel pension suurem.
  Omav. lõi kohe küüed taha ja muutis kõik teenused tasuliseks.Räägin teenused haigetele või eakatele.
  Toidutoomine k.a. Ja seda epideemia ajal !
  No mitte ei suuda uskuda ,et rahad just omav. läbi peaks rahvani jõudma. Ja misasi on kogukond? Muinasjutt,
  mõttelaisa ametniku soovunelm.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.