Õiguskomisjon saatis rahunemispeatuse eelnõu teisele lugemisele

Foto: Politsei- ja Piirivalveamet

Riigikogu õiguskomisjon arutas tänasel istungil komisjoni algatatud eelnõu, mille järgi saab piirkiirust ületanule kohaldada rahalise trahvi asemel rahunemispeatust. See annaks politseile võimaluse suunata kiiruseületaja 45 minutiks tee äärde sõidu jätkamist ootama.

Õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid ütles, et eelnõu kannab üllast eesmärki – mõjutada kiiruseületajat õigesti käituma ja leida selleks uusi viise. „Erinevatele inimestele mõjuvad erinevad meetmed, mistõttu ei anna trahvi määramine kiiruspiirangu ületajatele alati soovitud tulemust,“ nentis Karilaid. „Eelnõu annab politseile võimaluse hinnata, mis aitaks konkreetse rikkuja liikluskäitumist enam parandada ja kiiruspiirangute edaspidist eiramist vältida.“

Komisjon otsustas teha eelnõusse kaks muudatust, millest üks puudutab kaebeõigust. „Kui inimene on rahunemispeatuses talle määratud aja ära seisnud, kuid soovib otsuse siiski edasi kaevata, saab ta 15 päeva jooksul pöörduda politsei poole ja paluda tõendite vormistamist. Seejärel saab ta 15 päeva jooksul pöörduda kaebusega maakohtusse,“ rääkis Karilaid. Teise muudatuse järgi saadetakse rahunemispeatusest liiga vara lahkunule teade, et mõjutusmeetme täitmata jätmise tõttu tuleb tal tasuda trahv. Trahvisumma määratakse kiiruseületajale kinnipidamisel.

Rahunemispeatusega luuakse veel üks võimalus mõjutada inimese liikluskäitumist ja kiiruspiirangutest kinnipidamist varases staadiumis, mil toime pandud rikkumine ja liikluskäitumises tehtud vead ei ole veel nii tõsised, et peaksid kaasa tooma karmi sanktsiooni, kuid on piisavad, et neile tähelepanu pöörata. 45-minuti pikkuse rahunemispeatuse saavad eelnõu järgi trahvi maksmise asemel valida need kiiruseületajad, kes ei ületanud lubatud piirkiirust rohkem kui 20 kilomeetrit tunnis.

Komisjoni algatatud väärteomenetluse seadustiku ja liiklusseaduse muutmise seaduse eelnõu (216 SE) on Riigikogu täiskogu istungil teisel lugemisel 12. mail.

3 kommentaari
 1. Ootamissunni 3 aastat ago
  Reply

  eelis rahatrahvi ees on selels, et kui Jaanus muidu plekiks trahvi naeratades kinni, siis ootama peaks ta teistega võrdselt. Seega on see jaanuste-taoliste vastane seadusparandus ja see on hea.
  Kuid 45 minutit kogu aeg on vähe. Vaja oleks 1 tund ning kasvavalt: 2. kord 1+1 tund jne. Seda aasta jooksul viimasest korrast arvates.
  Vaat siis hakkaks Jaanus mõtlema, kas tasub rutata, kui peab öö läbi oma käulaga ootama.

 2. Ele 3 aastat ago
  Reply

  Karilaid on väga tubli poliitik ja kõik mis ta ütleb on õige.

 3. nime ei ütle 3 aastat ago
  Reply

  mida arvab sellest jüri ratas, täna leht kohe igav, pole ratakesest midagi. väsis ära vast, ühel päeval lõikas metsa, värvis garaasiuksi jne. jne.. inimvõimetel on ikka piirid, isegi kui presidendi ametist unistad!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.